Strony

wtorek, 11 lipca 2017

Puszyste placki owsiane z bananem i cukinią

Placki to niezmiennie jedno z moich ulubionych dań i niemal zawsze przyrządzam jakieś na sobotnie śniadanie, zdarza mi się robić je na obiad lub jako wypełnienie lunchboxu. Do ciasta można dodawać różne składniki i za każdym razem tworzyć małe naleśniki o innym smaku. Z latem najbardziej kojarzą mi się placki z jagodami, borówkami czy truskawkami, a także cukiniowe, które można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej - ja oczywiście wolę słodkie. 

Od jakiegoś czasu bardzo lubię połączenie cukinii z bananem, który wnosi wiele słodkiego smaku, a przy okazji wpływa na strukturę placków. Nienachalne smakowo warzywo także urozmaica konsystencję, wnosząc do dania mnóstwo składników odżywczych. Podstawę "pankejków" stanowiły zmielone płatki owsiane, tworzące wraz z mąką dyniową odżywczą bazę ciasta. Za sprawą jajka, a raczej ubitego białka, placki wyszły bardzo puchate, niemal biszkoptowe, a najlepiej smakowały z roztapiającą się nich ciemną czekoladą i chrupiącymi orzechami.


Placki owsiane z bananem i cukinią
Składniki na 1 porcję (6 sporych placków):
  • 3 czubate łyżki (35g) mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • łyżka (15g) mąki dyniowej (można zastąpić inną, polecam też kasztanową)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 60 - 70ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam sojowego)
  • jajko
  • pół dojrzałego banana
  • pół małej cukinii

Wykonanie:
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, olejem kokosowym, mlekiem, żółtkiem, rozgniecionym bananem (najlepiej zetrzeć go na średnich oczkach tarki) i startą na dużych oczkach tarki cukinią - masa powinna być gęsta, ale dająca się mieszać (w razie potrzeby dolać trochę więcej płynu). Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Z ciasta smażyć placki na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Gotowe placki można udekorować dowolnymi dodatkami - polecam orzechy oraz ciemną czekoladę.

Wartość odżywcza placków bez dodatków wierzchnich: 
440kcal
białko: 19g
tłuszcz: 20,2g
węglowodany: 48,7g
błonnik: 4g

45 komentarzy:

  1. Dalej nie jadłam cukinii w owsiance lub plackach na słodko, a jedynie w cieście czekoladowym :) Ale ślicznie wyglądają te placuszki - i ten zielony kolor <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jej dodatek zarówno do placków, jak i do owsianki :)
      Kolor zawdzięczają głównie mące dyniowej, choć i skórka od cukinii trochę barwy dodała :)

      Usuń
  2. Ale mają fajny kolorek :) Z cukinia nie robiłam, ale uwielbiam placki więc będe musiała je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kolorek, bardzo kuszący:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu ale super placuszki :-) już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne!Jak dawno nie jadłam placków :D Te akurat maja wszystkie mąki i częste składniki w moim domu-pozostaje tylko je zrobic! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta placki z bananem i cukinią...Narobiłaś mi mega ochoty na takie placuszki i jutro zrobię na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak banan i cukinia, to koniecznie gorzka czekolada. Połączenie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja póki co mam własne cukinki z ogródka. Ach - smak idealny.
    Skuszę się na Twój przepis.
    Bardzo lubię takie placuszki. To coś dla mnie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję na eko stoisku na bazarku i są przepyszne, dla mnie idealne, ale wiadomo, że tych z ogródka nic nie zastąpi :)
      Dziękuję i także Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Takich placuszków nie jadłam, ale po składnikach widzę, że będą mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myślę, że byłyby dla Ciebie za słodkie :P

      Usuń
  10. Na bananowe placuszki zawsze się skuszę :) Samo zdrowie i do tego bardzo apetyczny kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananowe to jedne z moich ulubionych - obok tych z jabłkami, więc latem, gdy nie ma dobrych jabłek, robię głównie takie :)

      Usuń
  11. No proszę, a w moim lunch boxie dziś placuszki z cukinii w wersji wytrawnej. Następnym razem wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę zrobić w wersji wytrawnej, bo dawno nie jadłam :)

      Usuń
  12. Cukinii na słodko jeszcze nie próbowałam ... chyba czas to zmienić bo placuszki wyglądają pysznie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo to naprawdę udane połączenie :)

      Usuń
  13. Uwielbiam placuszki! Moja mama częściej robi je na obiad niż na śniadanie ;)
    Raz zrobiła takie bananowe i bardzo mi smakowały! Ale w połączeniu z cukinią nie jadłam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama robi tylko na obiad i tylko z jabłkami, ale rzadko, na śniadanie jej sie nie zdarzyło chyba kiedykolwiek usmażyć placki :D Ja za nimi nie przepadam, bo są smażone na tłuszczu.

      Usuń
  14. Chyba nie wpadłabym na połączenie cukinii z bananem! :O Jestem bardzo ciekawa powstałego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą być pyszne :D Połączenie cukinii z bananem dość oryginalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kupiłaś mnie nimi. Akurat mam mnóstwo cukinii, a po za tym banany sa w Kauflandzie w promocji od jutra.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo pysznie, aż się zrobiłam głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe połączenie - cukinia i banan :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam banany! Ale o takim połączeniu nie pomyślałam :) Chętnie spróbuję ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wygląda ten zielony kolor. Jak słodkich śniadań nie lubię, to na takie bym się chętnie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są poniekąd słodko - wytrawne, mają w składzie owoc i warzywo :)

      Usuń
  21. Właśnie mi uświadomiłas ze dawno nie robiłam placuszków. Mam wszystkie składniki jutro będzie pyszny lunch ;)
    P.s. kolor fenomenalny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :)
      Kolor zawdzięczają mące dyniowej :))

      Usuń
  22. Super pomysł :) Placki wyglądają rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja lubię placuszki z cukinią! Właśnie robię je na kolację ale na wytrawnie. Wersja z bananem jeszcze przede mną, ale szybko nadrobię zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei dawno nie jadłam wytrawnych i muszę to zmienić :)

      Usuń
  24. Mają przepiękny kolorek :) Widać też, że mimo mokrego składnika jakim jest cukinia są też fajnie pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie zaskoczy Cię pewnie fakt, że ich nie zrobię. Ale wyglądają zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajna opcja! Podoba mi się przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. super pomysł na placuchy :) pomysł koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Od siebie dodałam lody które dopasowały się super.

    OdpowiedzUsuń