Strony

wtorek, 6 lutego 2018

Wegańskie orzechowe ciastka owsiane na fit Tłusty Czwartek

Dzisiaj kolejny przepis wpisujący się świetnie w nadchodzący Tłusty Czwartek. Chociaż ciastka zawierają sporo tłuszczu, nie ociekają nim jak typowe tłustoczwartkowe wyroby. Osobiście nie przepadam za smażonymi pączkami i zdecydowanie wolę uczcić ten dzień czymś orzechowym lub czekoladowym. 

Poniższe ciasteczka są pełne wartościowego tłuszczu, pochodzącego głównie z masła orzechowego, a także z ciemnej czekolady, której kawałki ubogaciły wnętrze. Słodkości dodał ksylitol, oraz banan, sklejający przy okazji wszystkie składniki. Wegańskie zlepki wyszły dość wilgotne, przyjemnie słodkie i wyraźnie owsiane - takie jakby mini owsianki. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek - polecam zwłaszcza w połączeniu z gorącą czekoladą.


Orzechowe ciastka owsiane
Składniki na 16 ciastek:
  • 150 g płatków owsianych (użyłam górskich drobnych)
  • 30 g (2 czubate łyżki) mąki z orzechów ziemnych
  • 80 g (4 czubate łyżki) masła orzechowego
  • 60 g (3 łyżki) ksylitolu
  • 2 łyżki syropu kokosowego lub klonowego
  • 30 g (garść) rodzynek
  • 2 duże kostki (20 g) ciemnej czekolady
  • dojrzały banan
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + wrzątek do konsystencji "glutka"

Wykonanie:
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką orzechową, rodzynkami, ksylitolem i posiekaną ciemną czekoladą. Dołożyć masło orzechowe, syrop kokosowy, rozgniecionego (a najlepiej zblendowanego) banana oraz "glutka" z siemienia lnianego i wszystko wymieszać - powinna powstać bardzo gęsta i trochę lepiąca masa. Z masy formować ciasteczka (najlepiej naszykować sobie wodę w misce i moczyć co chwilę ręce) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, a następnie wystudzić. 


Wartość odżywcza 1 ciastka:
120 kcal
białko: 2,5 g
węglowodany: 16,2 g
tłuszcz: 5,9 g

45 komentarzy:

  1. wyglądają bosko! :) Chrupiące, pełne orzechów- mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące były tylko po upieczeniu, potem zrobiły się wilgotne, być może przez stłoczenie w ciasnym pojemniku :D

      Usuń
  2. Skład ciastek - idealny :) Chętnie przygotuję, bo akurat mam wszystkie składniki, a nie planuję żadnych specjalnych słodkości na czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakąś dobrą czeko zjem, a polowanie na pączka przełożę na piątek i na przyszły tydzień :))

      Usuń
  3. Ostatnio cały czas przygotowuję podobne ciasteczka na bazie płatków owsianych. Są świetną opcją do zabrania na uczelnię czy do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takich sposób mogę świętować tłusty czwartek :D Niech się pączki chowają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio robiłam ciasteczka owsiane :) Super pomysł na Tłusty Czwartek :)
    Ja miałam dzisiaj upiec pączki w wersji "FIT", ale jakoś mi to nie wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się ze swoimi pączkami nie wyrobię, może spróbuję w przyszłym tygodniu ;)

      Usuń
  6. Podoba mi się bardzo przepis - same dobre składniki :-) Odznaczam sobie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie pogardze i ciastkiem i pączkiem hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasteczka :) Za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, więc chętnie bym się zajadała takimi słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tłusty Czwartek kojarzy mi sie z pączkami

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pysznie wyglądają te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładnie wyglądają Twoje ciasteczka :) z wielką chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, uwielbiam takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają obłędnie! Jak kupne :) moje nigdy tak ładnie się nie prezentują :/
    Swoją drogą to ciekawe dlaczego wszystkie ciastka musli robią się gumowate po ostygnięciu ... moje zawsze zamieniają się w kapeć :( a sklepowe zawsze fajnie chrupią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kwestia użytego tłuszczu, może to masło sprawia, że ciastka są chrupiące, albo jajko... A może banan wpływa na gumiastość. Te nie wegańskie wychodzą mi zazwyczaj chrupiące, choć nie wiem, jakby było z tymi, gdybym nie zamknęła ich na noc upchniętych w pudle, bo nawet jak ostygły to kilka godzin po upieczeniu były chrupiące.

      Usuń
  15. Super ciasteczka. Z miłą chęcią się częstuje 😃

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna alternatywa na Tłusty Czwartek :) Takie ciasteczka to bym mogła jeść i bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm pyszności! Uwielbiam owsiane ciasteczka! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Pamiętam jak miałam fazę na pieczenie podobnych ciastek :D Coś czuję, że po upieczeniu tych łakoci mój piekarnik znowu miałby codziennie robotę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec hurtem na kilka dni, fajnie mieć takie w gotowości :)

      Usuń
  19. Też chcemy takie ciacha w tłusty czwartek :D My nie mamy żadnego pączka ale na pewno coś dobrego sobie przygotujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne ciasteczka, chętnie pochrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysł, ale u mnie i tak jeden pączek z samej tradycji zjedzony :P
    W piekarniach to juz glownie na oleju je smażą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie we wszystkich, ale na stronach wielu można sprawdzić skład :)

      Usuń
  22. Z pewnością wykorzystam Twój przepis na te ciastka! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Obecnie jestem na etapie, że masło orzechowe podjadam po cichu ze słoika :D. Ciasta zjadłabym z wielką chęcią :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często jem masło prosto ze słoika, ale nie po cichu :D

      Usuń
  24. Domowe ciastka owsiane prawdopodobnie jadłam tylko raz. W przeciwieństwie do sklepowych były ciekawe, acz i tak nie są to moi ulubieńcy. Twoich z przyczyn oczywistych nie spróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo lubię tego typu ciastka :) są idealne do zabrania na wynos :) a pączków też nie jestem fanką.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ta propozycja to są zupełnie moje smaki. Idealna alternatywa dla tłustych deserów.

    OdpowiedzUsuń