Strony

wtorek, 28 czerwca 2016

Paprykarz z kaszy jaglanej z porem

Bardzo dawno nie robiłam wegańskiego paprykarza, a to naprawdę pyszny i wartościowy dodatek na kanapki. Oryginalnego paprykarza, złożonego z mięsa i papryki nigdy nie miałam okazji jeść, więc nie porównam mojego wyrobu do pierwowzoru, ale smakuje świetnie - nie tylko z chlebem, ale także z waflami kukurydzianymi. A robiąc coś własnoręcznie możemy mieć pewność, że wyrób jest wolny od niepożądanych dodatków.

Podstawą mojej wersji jest jak zawsze kasza jaglana, ale dla urozmaicenia smaku, do warzyw dodałam pora, który świetnie wpasował się w całość. Paprykarz wyszedł lekko ostry, umiarkowanie pomidorowy, a wszystkie warzywa smakowicie się ze sobą połączyły. Całość ma idealną do rozsmarowywania konsystencję, a w dodatku mieszanka jest bardzo zdrowa - bogata w wiele składników odżywczych,  przy tym niskotłuszczowa i bezglutenowa.


Paprykarz z kaszy jaglanej z porem
Składniki na sporę miskę:
  • 100g kaszy jaglanej
  • spora marchewka
  • mała cebula
  • biała część średniej wielkości pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki w płatkach, 1/4 łyżeczki pieprzu, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu wraz z dodatkiem ziarenek pieprzu i połowy łyżeczki soli, po czym lekko przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, na którym podsmażyć pokrojoną cebulę oraz pora wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, a po kilku minutach dodać startą na grubych oczkach tarki marchewkę, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Dusić całość do miękkości (ok. 15 - 20 minut), dodając pod koniec pozostałe przyprawy. Wyjąć liścia i ziele, po czym zawartość patelni zmiksować z ugotowaną kaszą jaglaną, sosem sojowym oraz płatkami drożdżowymi, ewentualnie doprawić do smaku. Paprykarz przełożyć do miseczki i schłodzić kilka godzin w lodówce. 

46 komentarzy:

  1. Idealny na kanapki i nie tlyko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed chwilą go jadłam z waflami ryżowymi - super połączenie :)

      Usuń
    2. Domyślam się :) Ja bym wolała z mieszanką warzyw, ewentualnie z domowym pieczywem ale z waflami również musi smakować dobrze ;)

      Usuń
    3. Do tego jadłam marchewkę i paprykę - wczoraj na kolację wracając z pracy :)

      Usuń
  2. Super, a czy zamiast płatków drożdżowych mogą byc jakieś otręby albo ich brak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez nich też się uda, otręby tutaj nie pasują :)

      Usuń
  3. mmmmmm czujemy paprykarz na najbliższe dni w naszym menu ^^ Jak uporamy się z pracą to będziemy robić na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy paprykarz :-) pysznie ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze domowego paprykarza, ale chętnie się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co,zeobie go niedluugo,na pewno!Uwiebiam paprykarz wegetrianski z kasza jaglana,a przeciez sama moge go zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę go koniecznie zrobić, właśnie takie rzeczy najbardziej lubię!!! I jaki ma super kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To efekt marchewki i koncentratu pomidorowego :)

      Usuń
    2. Wracam, żeby Ci powiedzieć, że zrobiłam w niedzielę ten paprykarz i był mega! Nie miałam sosu sojowego ani tych płatków drożdżowych, ale poza tym wszystko było tak samo jak u Ciebie. To jest pyszne... Muszę znowu zrobić :)

      Usuń
    3. Musisz kiedyś spróbować z sosem sojowym - on znacznie wpływa na smak :)

      Usuń
  8. Paprykarz od dziecka uwielbiałam. :) Chyba nadeszła pora, żeby znowu go spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jadłam chyba w przedszkolu paprykarz - ale zazwyczaj był on z rybą i niezbyt mi pasował :P Myślę, że w tej wersji byłby dla mnie rewelacyjny - uwielbiam takie połączenie warzyw (jak do ryby po grecku! Tylko mama daje jeszcze selera i pietruszkę, robi podwójną porcję, bo zawsze wyjadam :P).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u nas w przedszkolu chyba nie było albo nie wiedziałam, że jem paprykarz :D
      Z ryby po grecku lubię część warzywną właśnie :)

      Usuń
  10. Pysznie wygląda! Kaszę jaglaną bardzo lubię, także myślę, że polubiłabym ten paprykarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałam o paprykarzu z kaszy jaglanej, ale w sumie czemu nie? ;) Ostatni raz, jak jadłam p., bolał mnie potem żołądek. Mam w lodówce jeszcze jeden, więc zobaczymy, czy coś mi się poprawiło.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wygląda! :) Ja miałem ,,przywilej" jeść dawniej oryginalny i jestem pewien, że twój rozbija go na łopatki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oho, do zrobienia! ;) Uwielbiam takie pasty, a szczególnie do tostów <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale wspaniale smakowity. Dawno nie jadłam domowego paprykarzu. A z kaszy jaglanej - nigdy. Zrobiłaś mi ochotę na takie pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkie składniki są w mojej kuchni, wiec chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały i niezwykle smakowity paprykarz :) Place lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio bardzo często jem tradycyjny paprykarz, w niedzielę za to spróbowałam paprykarza wegetariańskiego z kaszą jaglaną i bardzo mi posmakował. Taką wegańską wersję też chętnie bym spróbowała. Nie ma to jak domowy wyrób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi trudno wyobrazić sobie smak oryginału - być może jadłam, ale nie wiedziałam, że jem paprykarz...

      Usuń
  18. Też nigdy nie jadłam oryginalnego paprykarza, ale myślę, że twoja wegańska wersja by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ma kolor ładny :) Fajny

    OdpowiedzUsuń
  20. Kanapeczki z paprykarzem wyglądają bardzo apetycznie :) Jeszcze sama nie robiłam, choć czasem kupujemy gotowy wege paprykarz.

    OdpowiedzUsuń
  21. Myślę, że wpasowałby się w moje smaki. Kaszę jaglaną uwielbiam i dodaję, gdzie tylko mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  23. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  24. Na takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj

    OdpowiedzUsuń
  25. wiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń