Strony

wtorek, 5 lipca 2016

Pieczona owsianka kokosowa z jagodami i malinami

Pamiętam wakacje, w które niemal każdego dnia jeździłam do lasu na jagody - lubiłam tak rozsiąść się wśród krzaczków i nie patrząc na towarzyszące mi komary (one mnie nie gryzą - chyba, że któryś jest bardzo wygłodzony, a nikogo innego w pobliżu nie ma :P) napełniać pojemniczek owocami. Na jagodach nie byłam już kilka lat, bo ciągle słyszę o zatrzęsieniu kleszczy, ale na szczęście owoce można kupić - to jeden ze smaków bardzo kojarzących mi się z latem.

Jagody połączyłam z równie letnimi malinami i zapiekłam w owsiance, która przypominała sezonowe ciasto. Obecny w owsiance pod trzema postaciami kokos także wpłynął na smak, świetnie uzupełniając nuty owocowe. Pieczona owsianka świetnie smakuje nie tylko na ciepło, po wyjęciu z piekarnika, ale także na zimno następnego dnia, więc warto upiec dodatkową porcję - ja tak zrobiłam i dzięki temu mam dzisiaj pyszną kolację :)


Pieczona owsianka kokosowa z jagodami i malinami
Składniki na 2 porcje:
  • 100g (szklanka) płatków owsianych
  • 100ml (1/3 szklanki) gęstego mleczka kokosowego
  • czubata łyżka wiórków kokosowych + łyżeczka na wierzch
  • łyżka cukru kokosowego (można użyć zwykły albo pominąć)
  • pół dużego banana
  • 3/4 szklanki sezonowych owoców - u mnie jagody i maliny

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tak, żeby wszystkie płatki były przykryte wodą) i odstawić do napęcznienia. Banana zblendować wraz z mlekiem kokosowym, po czym wymieszać z namoczonymi uprzednio płatkami, cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie delikatnie wmieszać owoce. Masę przełożyć do naczynek do zapiekania, posypać wiórkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 - 25 minut.


Wartość odżywcza 1 porcji:
430kcal
białko: 9,6g
węglowodany: 71,8g
tłuszcz: 15,5g

52 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki,bardzo kojarzy się z latem!Akurat w czwartek mam zamiar kupić cukier kokosowy-wtedy sięgnę po tę owsiankę ,tylko dodam chyba mrożonych malin ;p Albo kupię zwykłe na targu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier kokosowy możesz zastąpić każdą inną substancją słodzącą - on specjalnego smaku tu nie wnosi ;)

      Usuń
  2. Ja tez już nie chodze na zbieranie jagód, bo kleszcze w tym roku bardzo aktywne i niebezpieczne :( Jagód jeszcze nie jadłam, ale chyba wolę borówki od nich :D Choć nie ukrywam, że taką owsiankę to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię tak samo te owoce - nie umiałabym wybrać :)

      Usuń
  3. O mamusiu... tyle kokosowych nut w jednym małym naczynku <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudownie wygląda *.* narobiłaś mi ochoty na takie cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam sporo jagód, to sobie dziś zrobię na śniadanie coś jagodowego. Mannę pewnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazdroszczę - mnie komary i kleszcze uwielbiają. Niedawno tata się mnie pytał, czy pojedziemy do lasu. Odpowiedziałam, że bardzo chętnie pozbieram kleszcze :D
    Ostatnio mam fazy na pieczone owsianki (katuję tę z truskawkami, bananem i ziarnem kakao - ostatnio dodałam też końcówkę laski rabarbaru :P), więc ta trafia do kolejki "do wypróbowania" :) Na pewno będzie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może masz dobrą, smakującą im krew (choć czytałam, że komary nie są w stanie przez skórę wyczuć krwi :P) - na mnie to zazwyczaj komar usiądzie i odleci na kogoś innego. Kleszcz też póki co się do mnie nie dobrał albo nic mi o tym nie wiadomo...

      A ja już truskawek nie mogę spotkać - jak się wybiorę na targ, to już nikogo z nimi nie ma :/

      Usuń
    2. U mnie są niedobitki - po 8 zł. Baaaaardzo słodkie, aż się zasładzam :P Ostatnie podrygi, więc korzystam.

      Słyszałam tę teorię z krwią, ale ponoć o zapach skóry chodzi :P A kto ich tam wie w sumie.

      Usuń
    3. Ja wczoraj kupiłam też po 8 i są przepyszne - takie duże i słodko kwaśne :) Mam nadzieję, że w piątek jeszcze będą...

      To chyba mojego zapachu nie lubią, bo omijają mnie szerokim łukiem :D Albo czują, że we krwi nic dobrego nie ma :D

      Usuń
    4. Ja mam wrażenie, że zdecydowanie za mało zamroziłam truskawek w tym roku - 4 czy 5 kg :( Zawsze można kupić, teoretycznie, ale co swoje, to swoje :D

      A tam, daj spokój - masz kilka przypadłości, ale poza tym jesteś zdrowa :) Mogłabyś sobie totalnie odpuścić i stwierdzić "jedna choroba w tę czy wewte nie robi mi różnicy, chętnie przygarnę cukrzycę, miażdżycę, żylaki i zakrzepicę" :P

      Usuń
    5. Ja dużo nie mrożę - zimą jem inne owoce i potem mi zostają :P A z mrożonek to najbardziej lubię wiśnie i porzeczki :)

      Ale komarom już mój stan się nie podoba może a krew im nie smakuje - wybredne są :D A wymienionych przez Ciebie chorób wolałabym uniknąć - już mi starczy, choć masz rację, że zawsze może być gorzej :)

      Usuń
  7. Na pewno świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chcę jagody! I maliny :( U mnie nie wyrosły jeszcze malinki, a jagód nie mogę nigdzie spotkać..

    OdpowiedzUsuń
  9. Za to mnie (Angelikę) komary dziobią mimo, że jestem wśród tłumów :/ ehh...
    Serio jagody już są? Wydawało mi się, że to jeszcze trochę czasu za nim rozpocznie się sezon.... nie mogę tego przegapić!!! Szczególnie gdy patrzę na to Twoje cudo ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są i to sporo chyba - na bazarkach ludzie sporo mają, a jak jeżdżę po lesie rowerem to widzę dużo zbieraczy :)

      Usuń
  10. Kusisz tym potrójnym kokosowym smakiem *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, bardzo mi smakuje taka pieczona wersja owsianki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamknęłaś pyszne smaki lata w tej owsiance. Aż głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zazdroszczę niechęć komarów do Ciebie :D Mnie z kolei baaardzo uwielbiają i okres wakacyjny jest pod tym względem dla mnie katorgą :( Aktualnie jagód mam pod dostatkiem, bo w lesie jestem bardzo często także owsiankę z jagodami też muszę przyrządzić :P Może taką jak Twoja, bo wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówią, że jak gryzą komary, to ma się zdrową krew i być może coś w tym jest :)

      Owsiankę polecam - jagody pasują do niej świetnie :)

      Usuń
  14. Aż mi głupio! :D Za każdym razem, gdy widzę u Ciebie pieczoną owsiankę mam zamiar ją zrobić, o czym często Ci tu nawet pisałam (chyba?), ale do tej pory jej nie zrobiłam! UGH! Ostatnio takich -anek jem bardzo mało. Dzisiaj wyjątkowo, bo wcześniej moich domowych to chyba z miesiąc lub 2 nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiórki i maliny beee, ale z samych jagód byłaby super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Mniam! I jeszcze raz MNIAM! Ale ja lubię tego typu jedzonko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. WRESZCIE pierwszy raz po zobaczeniu przepisu u Ciebie spojrzałam w spiżarnię i bum! Mam wszystkie składniki :D Zrobiłam, moja pierwsza pieczona owsianka i na pewno nie ostatnia, bombowa była ^·^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jak nie masz wszystkich składników to zawsze można coś pokombinować :)

      Usuń
  18. Ja też już jakiś czas nie byłam na jagodach , ale pewnie wybiorę się w tym roku .
    Owsianka bardzo apetycznie wygląda , zjadłabym .

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale narobiłaś mi smaka, już wiem co jutro zrobię na śniadanie. Dzięki za kolejną inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak dla mnie śniadanie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealny skład- kokos, banan, malina i jagody. Zjadłabym z chęcią:D

    OdpowiedzUsuń
  22. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  23. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  25. Miło się spędza czas na twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zainspirowałaś mnie! Jutro lecę po produkty a na wieczór będzie idealny deser i to jeszcze na Dzień Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Dużo tu kulinarnych nowinek bardzo mi się podoba ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  31. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  32. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń