wtorek, 30 grudnia 2014

Wegańskie curry warzywne z ciecierzycą


Wczoraj skończyłam wyjadać krokiety ze świąt i dziś wreszcie mogłam zrobić na obiad coś nowego ;)
A przez święta bardzo brakowało mi warzyw - do tego stopnia, że gdy w pierwszy dzień świąt wróciłam od babci, bardzo objedzona ciastami, zrobiłam sobie wielką miskę surówki z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka ;) U babci nie ma tradycji jedzenia potraw warzywnych i mięso wchodzi niestety w skład większości dań (miałam wielką nadzieję, że zamiast bigosu będzie kapusta z grzybami bez mięsa, ale zawiodłam się :P), więc pozostają mi ciasta i ewentualnie makaron z rosołu z cukrem ;)

Mój dzisiejszy obiad był przepyszny i zdrowy, pełen warzyw, z wyraźnym kokosowym aromatem pochodzącym z mleka kokosowego. Całość była lekko pikantna i świetnie skomponowała się z ryżem. Dodatek ciecierzycy sprawił, że danie to było bogate w białko roślinne. I właściwie wszystkie warzywa będą tu pasować - ja do tego rodzaju dań używam takie, jakie akurat mam w lodówce.
I właśnie tego mi najbardziej brakowało w święta ;)


Wegetariańskie curry warzywne z ciecierzycą
Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze: 
  • kilka różyczek kalafiora (165g)
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • pół średniej cukinii
  • pół papryki
  • pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oleju
  • 4 łyżki (50g) gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki (50g) ciecierzycy (użyłam mrożonej, może być z puszki, pod dokładnym odsączeniu)
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry (używam firmy Kotanyi, jest bardzo aromatyczna), 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki imbiru, sól do smaku (ja nie dodawałam)
Wykonanie: 
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku - podsmażyć chwilę, po czym wlać na patelnię ok. 1,5 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje dodać kalafiora, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, paprykę i łyżkę przecieru pomidorowego. Dusić kilka minut i gdy warzywa wstępnie zmiękną dodać pokrojoną cukinię, ciecierzycę i przyprawy i dalej dusić do miękkości warzyw. Pod koniec dodać mleko kokosowe i jeszcze chwilę pogotować, żeby wszystko przeszło wszystkimi smakami.

Warzywa te świetnie komponują się z ryżem - ja je zjadłam z ryżem parboiled. Porcja warzywnego curry wychodzi spora i z pewnością wystarczy dla 2 osób, jako dodatek do ryżu. 

Wartość odżywcza całości z dodatkiem 50g ryżu:
650kcal
białko: 24,8g
węglowodany: 107g
tłuszcz: 19,2g
błonnik: 20,2g

20 komentarzy:

  1. Baaardzo często podobne tzw. potrawki trafiają na nasz rodzinny stół :)
    Są naprawdę bardzo dobre więc nawet nie wegetarianie jedzą bez problemu.
    A makaron z cukrem i my jadłyśmy u naszej babci gdy wracałyśmy z podstawówki xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja najbliższa rodzina (rodzice i siostra) też nie jest bardzo mięsożerna i je dużo wegetariańskich dań, ale dla mojej babci potrawa bez mięsa to nie potrawa i przeważnie na rodzinnych zjazdach w jej domu każda składowa każdego dania jest z dodatkiem mięsa ;/ A makaron z cukrem uwielbiam ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajne danie, lubię warzywne smaki :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry, jak przyprawę w kuchni używam aż nadto :D Uwielbiam :D
    Warzywne wygląda przesmacznie :) Narobiłaś mi smaka :) Chyba dzisiaj coś wykombinuję podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Ciecierzycy nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz spróbować ;)

      Usuń
  5. Kupiłaś mnie ciecierzycą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja... samo zdrowie i wygląda pysznie... bardzo ciekawy blog... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, zdrowe, pełne witamin warzywne danie :) Podoba mi się :)
    Szczęśliwego Nowego Roku !! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniale wygląda to danie.

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie kupiłam ciecierzycę i zamierzam zrobić z niej coś podobnego
    dzięki za inspirację!
    zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. wczoraj robiłam leczo dla siebie, same warzywa, a tak się przekręcałam jak piłeczka z przejedzenia. Przepis porywam i wykorzystam! O! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry przepis.Potrawa wyszła wyśmienicie.Nie trzymam się sztywno
    proporcji,dbam,aby curry nie było zdominowane smakiem jednego składnika,
    trzeba uważać na cieciorkę,która sama w sobie jest smaczna,ale może
    zmienić danie w cieciorkę w warzywach,jeśli się jej doda za dużo;).
    Przepis włączony do mojej diety na trwałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie Ci smakowało i dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...