wtorek, 21 czerwca 2016

Makaron kukurdziany ze szpinakiem i bobem

Choć staram się maksymalnie wykorzystywać sezon na wiosenne warzywa, to jakoś na szpinak nigdy nie zwracałam uwagi. Nie pamiętam też zielonych "paciajek" z dzieciństwa, do których wielu przedszkolaków nabiera wstrętu - w moim przedszkolu dania ze szpinakiem nie pojawiały się w menu, a i w domu panowało przeświadczenie, że szpinak jest niedobry i nie warto go jeść. To warzywo spróbowałam pierwszy raz kilka lat temu, w postaci mrożonej, a niedawno sobie o nim przypomniałam zobaczywszy pęczek młodego szpinaku na eko straganie - od razu kupiłam i wiedziałam, że świetnie skomponuje się z makaronem i czosnkiem. Do dania wiele smaku wniósł także bób, uzupełniający jednocześnie całość w wartościowe białko roślinne. 


Makaron kukurydziany ze szpinakiem i bobem
Składniki na 1 porcję:
  • 200g szpinaku
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju
  • 2 - 3 łyżki mleka roślinnego lub śmietanki
  • 100g wcześniej ugotowanego bobu
  • 50g makaronu kukurydzianego (waga przed ugotowaniem, może być każdy inny makaron)
  • pół awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów i czosnku (można pominąć)

Wykonanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, a bób w lekko osolonej wodzie do miękkości (mi to zajmuje ok. 7 - 10 minut). Na oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać trochę wody i szpinak - dusić całość do czasu, aż szpinak zmięknie, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mleko roślinne. Doprawić do smaku i wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem i bobem, a na koniec dołożyć pokrojone awokado

Wartość odżywcza:
440kcal
węglowodany: 67,3g
białko: 18g
tłuszcz: 17g
błonnik: 15,1g

47 komentarzy:

  1. Ja wczoraj z ogródka zerwałam jakies 2-2,5 kg szpinaku :P Dzisiaj lepiłam pierogi :) A Twoje danie apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi musiały być pyszne :D

      Usuń
    2. Wpraszam się na te pierogi! :P

      Usuń
  2. Ja też zawsze jakoś szpinak pomijam i nawet w lato kupuję mrożony :P I ja też nie pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama po swoim miała traume haha :D Ale makaron bajerancki, same pyszności, bób szpinak i awokado omom *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama nigdy nie jadła, a wie, że nie lubi :D

      Usuń
    2. Jak mój brat 6 letni prócz gotowanej marchewki z zupy nie jadł żadnego warzywa i wie że nie lubi :D Lubi jedynie ketchup, mirinde, cole, jabłka, gruszki, nektarynki...

      Usuń
    3. Mój 20 letni brat cioteczny nigdy nie jadł pomidora i wie, że nie lubi :P

      Usuń
  3. Bób, szpinak, awokado... byłabym w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwiebiam szpinak-nie czesto go jem,ale uwiebiam! :) A ten przrpis bardzo mi sie podoba,bo uwiebiam wszystkie te skladniki!Jak juz bedzie sezon i u babci na dzialce bedzie bob to zrobie ten makaron! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie masz, że wszystko masz u babci na działce :D

      Usuń
  5. U mnie w przedszkolu także nie było dań ze szpinakiem, a i tak większość życia mówiłam, że "nie lubię szpinaku" - aż go w końcu spróbowałam i się zaczęłam zajadać :P
    Nie wpadłam na połączenie bobu ze szpinakiem - uwielbiam obydwa warzywa, więc możliwe, że w połączeniu ze sobą byłoby naprawdę smaczne :D A nie obierasz bobu ze skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to przez długi czas nie wiedziałam, że coś takiego jak szpinak istnieje :P

      Nie - ta skórka jest mięciutka :)

      Usuń
  6. Odjęłabym bób i zjadła ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu za to bardzo się lubiło szpinak (kochałam bajkę o Papaju :)), w dorosłym życiu też non stop go jem (mrożoną wersję, liściastych śmieci nie kupuję :P). Makaronu kukurydzianego nigdy nie jadłam, bób kocham (muszę kupić, bo już dawno nie jadłam), ale AWOKADO - fujka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tej bajki...
      Jak kupujesz mrożonki to nie bierz tylko tego rozdrobnionego - różne rzeczy mogą się tam z tym szpinakiem rozdrobnić :D
      Awokado nie jest tu konieczne ;)

      Usuń
  8. Zawsze uwielbiałam szpinak, szczególnie taki duszony z jajkiem, pychotka.
    Takie danie musi być smakowite i bardzo sycące. Super pomysł.
    A makaron kukurydziany jest bardzo pyszny no i ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chyba nigdy nie jadłam szpinaku z jajkiem i muszę to zmienić :D

      Usuń
  9. Jest i mój ukochany bób. Jeszcze w tym roku go nie jadłam, ale muszę w końcu spróbować. Oby jak najszybciej, bo aż mi ślinka cieknie. Danie apetyczne :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj szybko, bo taki młody jest najsmaczniejszy ;)

      Usuń
  10. Cóż awokado to nie moja bajka, ale ono zawsze się ślicznie prezentuje :D
    Aniu, nie chciałabyś się może spotkać ze mną w Łodzi? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakimś konkretnym terminie ? :)

      Usuń
    2. Co myślisz o tej sobocie? :)

      Usuń
    3. Chociaż, niedziela, bo w sobotę nasi grają :D

      Usuń
    4. Albo lepiej w przyszłym tygodniu, bo teraz ma być fala upałów :/

      Usuń
    5. Też bym wolała nie w ten weekend, bo mam ciężki przyszły tydzień i chciałabym się trochę zregenerować :D Będę w Łodzi w pon ale w sprawach medycznych i kompletnie nie wiem ile mi się zejdzie w szpitalu, a potem z siostrą mamy trochę rzeczy do pozałatwiania. No i ma być upał, co mnie akurat cieszy :D

      Usuń
    6. Hm...zaczynam wakacje więc czasu trochę będzie :) To może za 2 tygodnie? :) Bo baaardzo chciałabym się z Tobą spotkać :)

      Usuń
    7. U mnie z czasem średnio niestety, ale jeśli nic mi nie wypadnie (i Tobie), to może być :)

      Usuń
    8. Oki! Masz może FB? Byłoby łatwiej pogadać :)

      Usuń
  11. Świetny przepis nie robiłam jeszcze tego dania ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja teraz mam fazę właśnie na bób ;) Szpinak jem raczej wcześniej, jakoś w maju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jakoś nie wyłapałam początku sezonu :P

      Usuń
  13. Świetny pomysł na pożywny obiadek:) Jedynie do awokado w wersji "na surowo" nie mogę się przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie :) Fajny blog. Nie lubię mięsa, więc może kiedyś wykorzystam tutejszy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że blog Ci się podoba :)

      Usuń
  15. Superowe danie :) ja uwielbiam tylko świeży szpinak a i bób tylko teraz najmłodszy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że bób który pojawia się na początku sezonu jest najsmaczniejszy :)

      Usuń
  16. Uwielbiam takie połączenia :) makaron+ awokado do tego szpinak mmmm idealnie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu pyszna sałatka :-) uwielbiam takie kolorowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po pierwsze bardzo lubimy połączenie awokado, szpinaku i bobu (kilka dni temu zrobiłyśmy z tych składników pastę do kanapek). Dodatkowo makaron kukurydziany też jest smaczny więc całość jak najbardziej nam przypadłaby do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta musiała być genialna - w sumie to taka pasowała by do makaronu :)

      Usuń
  19. Fajnie, że jest to awokado, gdy jest takie dojrzałe, to rozpuszcza się jak maśło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę takie umiarkowanie dojrzałe - żeby dało się pokroić bez rozmaślenia :)

      Usuń
  20. boski przepis na makaron :) u mnie wczoraj też był bób ale w wersji z kaszą gryczaną, cukinią i pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...