środa, 25 marca 2015

Bananowe tofurniki z patelni


Nie wiem czy te placki można nazwać tofurnikami, bo wydaje mi się, że one w oryginale cechują się większą zawartością tofu w stosunku do składników mącznych, a moje bardziej chyba przypominają placki twarogowe... Pamiętam jak kilka lat temu, kiedy swojego bloga nie posiadałam, za to przeglądałam regularnie blogi śniadaniowe, zapanowała moda na serniczki z patelni. Zawsze mi się one bardzo podobały, ale koncentracja białka w jednej porcji nie skłaniała mnie do częstego ich przygotowywania, a nawet jak już je robiłam to i tak przeważnie dawałam mniej twarogu, a więcej mąki niż nakazywała oryginalna receptura :P W przypadku tych tofurników przedawkowanie białka zwierzęcego nam nie grozi i następnym razem zrobię chyba takie jeszcze bardziej tofurniczkowe, choć te były naprawdę przepyszne :)

Banany to idealny dodatek do wszelkich placków, kształtujący ich strukturę, a przy tym nadający słodkość. Smakowały inaczej niż placki z twarogu, bo i tofu ma zupełnie inny smak, ale twarogowa konsystencja była w nich zachowana. Gorzka czekolada, choć w nie za dużej ilości (nie chciało mi się już iść do szuflady z zapasami po większą ilość, więc wykończyłam napoczętą tabliczkę :P) podkreśliła bananowy smak :) 

Bananowe tofurniki z patelni
Składniki na 1 porcję:
  • 30g (3 łyżki) mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę
  • 30g (2 łyżki) mąki kukurydzianej (jaglana na pewno także świetnie się sprawdzi, ale miałam chwilowy deficyt)
  • pół dużego banana (po obraniu 80g) lub jeden mały
  • 90g tofu naturalnego
  • ok. 30 - 40ml mleka sojowego
  • łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • do dekoracji: kostka (12g) gorzkiej czekolady 81% kakao

Wykonanie:
Tofu zmiksować wraz z bananem i mlekiem sojowym na gładką masę, po czym połączyć z mąkami i olejem. Gdyby konsystencja ciasta była zbyt gęsta (powinna być gęsta, ale nie uniemożliwiać swobodnego mieszania) można dodać jeszcze trochę płynu. Placki smażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu do zrumienienia. Jeszcze ciepłe posypać gorzką czekoladą. Jako dodatek fajnie sprawdzi się także tahini :)


Wartość odżywcza:
516kcal
białko: 21,2g
węglowodany: 67,6g
tłuszcz: 18,8g
błonnik: 8,3g

36 komentarzy:

  1. Na 100% je zrobimy! Wyglądają super. Jak poczęstujemy nimi Francuzów na pewno im szczeny opadną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. placuszki wszelakie uwielbiam, takich z tofu jeszcze nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tą czekoladą musiały być boskie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znów trzeba wyposażyć się w tofu :P Szkoda, że nie mamy po nie po drodze :/
    Bardzo podoba nam się ich struktura... nas zachęciły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wyglądają, naprawdę muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają na przepyszne. Muszę wypróbować. Tylko najpierw.. Muszę doszukać się tofu na sklepowych półkach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tofurniczków nie miałam jeszcze okazji robić, na razie tylko serniczki z patelni, ale na takie placuszki też przyjdzie pora;)
    Faktycznie, ja też lubię placuszki z dodatkiem banana, mają wtedy świetna konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tofu i banan są super razem <3 Placuszki wyglądają świetnie! Chyba już wiem, co robię w piątek na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie idealne <3 Czekolada, tofu, banany... Wiesz jak napędzić apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja się z tofu na słodko nie polubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z kolei w wersji niesłodkiej nie mogę się z nim zaprzyjaźnić :P

      Usuń
  11. Nie próbowałam jeszcze tofu na słodko - czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe te placuszki :-) cudownie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamiętam moje nieudane podejście do tofu-omleta. Jak zakupię tofu, to zrobię takie tofurniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo ładnie, ale to chyba nie dla mnie :P Magda

    OdpowiedzUsuń
  15. Tofu, czekolada, banan... Na pewno były bardzo smaczne. Mają świetną konsystencję, to chyba mąka owsiana i banan są takim super spoiwem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tofu także wszystko fajnie skleja ;)

      Usuń
  16. bardzo lubię placuszki z tofu, mają świetną strykturę :) jak widać - Tobie wyszły idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepięknie wyglądają! Naprawdę fantastycznie! Powiedz proszę, czym można zamienić tofu, bo nie mam w domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji niewegańskiej to twarogiem, bo innego zamiennika chyba ciężko się doszukać... :)

      Usuń
  18. Fajne placuszki :) Z bananem muszą smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. o rany.. omnomn.. ślinotok, zjadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. prezentują się świetnie! chętnie zmajstruję podobne tofurniczki jak tylko zaopatrzę się w tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają przepysznie i puszyście! Bardzo mi się podobają! ;) Muszę kiedyś dodać tofu do placków ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają na bardzo puszyste, takie lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja również sama bym nie kupiła - za drogie to poza tym ja uznaję domowe przetwory :) Tych zbóż jest tyle co kot napłakał, więc nie można o nich tutaj mówić ;) Domowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo lubię klasyczne serniczki z patelni, ale tofurniczki o wiele bardziej mi smakują. Nie jadłam bananowych, na pewno wypróbuję taką wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny przepis :-). Przypomina racuchy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Tofu nie jadłam jeszcze nigdy, ale czaję się na nie, bo bardzo jestem ciekawa tego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, zjadłabym - zarówno w wersji z tofu, jak i z twarogiem. Połączenie białego sera w plackach z bananem i ciemną czekoladą w pełni do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają super, ale nie wiem czy lubię tofu :P Magda

    OdpowiedzUsuń
  29. Z pewnością wypróbuję, wygladają smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  30. jadłam zwykłe tofurniczki i mi smakowały, a co dopiero takie cuda! Bananowe *___*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...