wtorek, 11 kwietnia 2017

Granola z patelni - z masłem orzechowym, z nutką kokosu

Dawno nie robiłam już domowej granoli, a kiedyś był to mój żywieniowy niezbędnik - zawsze miałam spory pojemnik mieszanki, którą ktoś nazwał kiedyś pokarmem dla kanarka ;) Dodawałam jedną łyżkę do śniadaniowej owsianki albo mieszałam z jogurtem, otrzymując szybkie danie. Potem jakoś straciłam motywację do przyrządzania granoli i przestawiłam się na zwykłe płatki, a czasem - gdy nachodziło mnie na chrupiące śniadanie - robiłam szybką granolę z patelni. 

Tym razem stworzyłam granolę w orzechowym wydaniu, mieszając płatki owsiane z masłem orzechowym, oblepiającym je i nadającym mnóstwo smaku. Słodkości dodał syrop klonowy oraz suszone owoce, a olej kokosowy wprowadził sporo aromatu. Nie obyło się bez elementów chrupiących w postaci orzechów - włoskich i ziemnych. To taki orzechowy przysmak, który można stworzyć w każdej chwili, nawet w obliczu braku piekarnika :)


Granola z patelni - orzechowo - kokosowa 
Składniki na 2 porcje:
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szklanka (100g) płatków owsianych
  • 2 garście dowolnych orzechów (użyłam włoskich i posiekanych ziemnych)
  • garść rodzynek lub innych suszonych owoców (dodałam także łyżkę suszonych wiśni)

Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztopić olej kokosowy i połączyć go z masłem orzechowym i syropem klonowym (ja to robiłam w misce umieszczonej nad kubkiem z wrzątkiem). Następnie dodać płatki owsiane i orzechy, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez ok. 10 minut do zrumienienia, pod koniec dodając suszone owoce


Wartość odżywcza 1 porcji:
550kcal
białko: 11,1g
węglowodany: 51,2g
tłuszcz: 35,8g
błonnik: 6,5g

39 komentarzy:

  1. Ganola? :o Z patelni? :o Biere!A na pewno w weekend zrobie! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Cię nie zawiedzie :)

      Usuń
  2. Koniecznie zrobię, wygląda pysznie, a jaka prosta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam taką granolę :)

    Piękne pierwsze zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja granolę piekę praktycznie co tydzień, ale w piekarniku. Taka granola z patelni to świetny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też piekłam, ale odkąd przerzuciłam się na zwykłe płatki owsiane z dodatkami, jej zużycie mi bardzo spadło :D

      Usuń
  5. Granola na patelni i juz mi się podoba! Biorę to! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kiedyś spróbować przygotować granolę z patelni; póki co, prym wiodą u mnie te z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robisz większe ilości to upieczenie w piekarniku jest lepszą opcją :)

      Usuń
  7. Wszystko pięknie, ale protestuję odnośnie do tej "nutki kokosowej". Mooocno kokosowo by mi odpowiadało :D

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam granole kilka razy a nie przyszłoby mi do głowy wykorzystać do tego patelni! Może takiej bym nie spaliła hehe bo te moje piekarnikowe były czasem ardzo mocno przypieczone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką trudno przypalić, no chyba że o niej zapomnisz na dłuższą chwilę :)

      Usuń
  9. Dla mnie połączenie smakowe jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda. Tez sobie zrobię, lubię taką kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś granolę z masłem orzechowym, ale pieczoną :) Świetnie się sprawdza masło orzechowe w takich mieszankach. Ale na patelni nie robiłam - super sprawa dla studentów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większych ilościach lepiej robić w piekarniku :)

      Usuń
  12. Muszę spróbować patentu z patelnią bo w piekarniku za każdym razem ją przypieke i prawie zawsze jest gorzką no i ląduje w koszu na śmieci...
    Dziękuję za ten wpis. Zainspirował mnie do zużycia masła Basia Basia z dodatkiem białej czekolady. Jest dla mnie za słodkie a do takiej granoli nada się w sam raz :) nie będzie trzeba dodawać cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może gorzka jest od sezamu ? Mnie też raz taka wyszła, jak akurat dodałam gorzki sezam. Nie jedną granolę porządnie przypiekłam i nigdy gorzka nie była...
      Faktycznie - masło orzechowe z białą czekoladą będzie tu świetnie pasować :)

      Usuń
  13. Cóż za wspaniała granola! Super propozycja. Bardzo apetyczna. Lubię takie smaki. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie! A nutka kokosu dodatkowo kusi. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że granola będzie Ci smakować :)

      Usuń
  14. Już dawno nie robiłam granoli, chyba muszę to nadrobić. Twoja prezentuje się smacznie, a smak, orzechowo-kokosowy wpada w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Granoli na patelni jeszcze nie robiłam, ale świetna propozycja, na pewno szybsza niż ta z piekarnika i z pewnością bardzo pyszne (zresztą czy coś z masłem orzechowym może nie być smaczne?) :D

    OdpowiedzUsuń
  16. też wieki nie jadłam! Ale to ze względu na zmianę diety, i ograniczenie nabiału- jakoś na razie mi nie jej brakowało, dopóki nie zoabczyłam Twoich zdjęć.. mamusiu, musi być cudownie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola jest pyszna sama w sobie, nie potrzebuje nabiałowych dodatków :)

      Usuń
  17. O, nie wpadłam na to jeszcze nigdy! Zawsze robie w piekarniku, a tu proszę! Muszę wypróbować jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robisz więsze ilości, to piekarnik jest praktyczniejszy :)

      Usuń
  18. Kocham domową granolę! A ta z masłem orzechowym to moja ukochana :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo z patelni? czyli szybko, iealnie dla mnie! może w końcu się pokuszę o taką domową granolę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą z piekarnika też się w sumie szybko robi :)

      Usuń
  20. Dobra granola nie jest zła ;P Ale nam nie starczyłaby na zbyt wiele śniadań... zjadłybyśmy ją między posiłkami nawet nie wiedząc kiedy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja tak nie mam i nawet jak zrobię cały pojemnik w piekarniku to starcza mi na kilka tygodni :D

      Usuń
  21. Ach, zbawienie dla biednej doktorantki bez piekarnika! Dzięki, Aniu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dla kanarka? Ja tylko słyszę, że dla gryzoni :P
    Granola to nie moja bajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla gryzoni na pewno by się nadała - kolby mojej króliczki czy chomików wyglądały podobnie i jestem pewna, granolą by nie pogardziły :)

      Usuń
  23. pomysł wykorzystam z całą pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Granola to nasz śniadaniowy nr 1 :) W ten sposób jeszcze nie robiliśmy, ale pomysł ciekawy. A w takiej uroczej filiżance na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...