piątek, 28 listopada 2014

Batoniki owsiano - kokosowe z czekoladą



Znalazłam w kuchennych zapasach 2 opakowania wiórek kokosowych i postanowiłam zrobić z nich użytek. Kiedyś często je dodawałam do jaglanki, która wraz z rodzynkami  i pestkami słonecznika składała się na mój niemal codzienny podwieczorek :) A z racji tego, że obecnie jaglankę wolę jeść z orzechami, wiórki odeszły w zapomnienie i spoczywały w czeluściach szafki. 

Zawsze używam wiórek ekologicznych, ze względu na to, że ciężko znaleźć zwykłe bez dodatku dwutlenku siarki. Tak więc połączyłam rzeczone wiórki z płatkami, dodałam to co akurat było na wierzchu i tak powstały pyszne owsiane batoniki. Można także zrobić je w formie ciastek - będą na pewno zdrowsze niż te zbożowe kupione w sklepie. A jeśli ktoś by chciał je trochę odtłuścić, to można użyć mniej czekolady :)

Batoniki owsiano - kokosowe z czekoladą
Składniki:
  • 100g (niecała szklanka) płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów (użyłam gryczanych)
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • garść rodzynek
  • kilka posiekanych daktyli
  • garść migdałów
  • czekolada: ilość i rodzaj dowolne, w zależności jak bardzo chcecie polać nią batoniki i jaką czekoladę najbardziej lubicie - ja użyłam 3 rządki gorzkiej i po 2 mlecznej i białej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (można dać więcej, batoniki nie są mocno słodkie, ale dodatkową słodkość nadaje im czekoladowa polewa)
  • 2 łyżki miodu
  • jajko (wydaje mi się, że można zastąpić bananem i wszystko się również ładnie zlepi)

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki: płatki, otręby, wiórki, bakalie i cukier. Dodać jajko, miód, rządek posiekanej gorzkiej czekolady, oleje i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta, lekko lepiąca. Powstałą mieszaninę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i piec ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 
Po wystudzeniu zawartość blaszki podzielić nożem na mniejsze części - w zależności od rozmiaru batoników jakie chcemy uzyskać wyjdzie ich ok. 8 - 12 sztuk.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę (ja zaczęłam od białej, żeby nie wymieniać miski, w której ją rozpuszczałam) i polewamy nią batoniki. Zostawimy na kilka minut do zastygnięcia lub jemy z jeszcze ciepłą, płynną czekoladą :)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
ODNOSI SIĘ DO 1 BATONIKA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ, PRZY ZAŁOŻENIU, ŻE Z PODANYCH SKŁADNIKÓW OTRZYMAŁAM 10 SZTUK

242kcal
Białko: 4,9g
Węglowodany: 24,8g
Tłuszcz: 14,7g
Błonnik: 4,2g
Cholesterol: 22.6mg

5 komentarzy:

  1. Ale pysznie polane czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zdrowe przekąski, a składniki na te batoniki zawsze się znajdą w zapasach. Przepis do wykorzystania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest w nich najlepsze, że zawsze jest je z czego zrobić :) No chyba, że ktoś nawet płatków owsianych w domu nie posiada :P

      Usuń
  3. wyglądają przecuuuudnie <3 jak Kinder bueno! Ajajaj... takie cudo i zdrowe... aż trudno uwierzyć ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...