sobota, 29 listopada 2014

Bananowe gofry owsiane z czekoladą


Przeważnie w każdą sobotę jem na śniadanie gofry lub placki i taki sobotni rytuał towarzyszy mi już od dawna. Nie wiem na czym polega magia sobotnich gofrów, ale smakują dużo lepiej niż takie jedzone w inny dzień tygodnia. Może sekret tkwi w tym, że zawsze jem je na talerzu przywiezionym z Zakopanego :P

Pieczenie gofrów bananowych to dla mojej gofrownicy nie lada wyzwanie, gdyż nie wiem czemu bardzo lubią się one rozwarstwiać. Ale moja gofrownica swoją mocą nie porywa, więc nie mogę oczekiwać cudów i cieszę się tym co mam :)
Dzisiaj gofry wyszły pyszne - lekko bananowe (zawsze boję się przesadzić z  ilością banana w cieście, bo jeśli tylko dodam trochę więcej to zamiast gofrów otrzymuję "bananowy misz masz"), z wyczuwalnymi kawałkami czekolady i bardzo chrupiące :) Polecam nie tylko na sobotnie śniadanie. 

Bananowe gofry owsiane z czekoladą
Składniki na 4 gofry:
  • 3 łyżki (ok. 35g) płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • łyżka mąki ryżowej
  • łyżka mąki gryczanej
  • pół szklanki (ok. 100ml) mleka (użyłam migdałowego)
  • pół nie za dużego banana (resztę zjeść na surowo lub przyozdobić nim gofry)
  • jajko
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady - 2 dodałam do ciasta, a jedną posypałam gofry po upieczeniu
Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę (jeśli nie macie młynka ani mąki owsianej, gofry udadzą się też z całych płatków, zalanych na ok. 15 minut ciepłym mlekiem lub wodą). Do płatków dodać pozostałe mąki, mleko, żółtko, olej, rozgniecionego banana i całość dokładnie wymieszać. Odłożyć na kilka minut i w tym czasie ubić białko na sztywną pianę, połączyć z wcześniej przygotowaną masą i dodać 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady. Przełożyć do gofrownicy i piec w zależności od jej mocy od 3 do 10 minut (ja piekę ok. 6). Po wyjęciu gofry posypać czekoladą i jeśli w trakcie przygotowywania nie zjecie niezużytej części banana, to można je nim przyozdobić :)

Do gofrów wypiłam zieloną herbatę liściastą z pomarańczą (na zdjęciu widoczne są 2 gofry, bo pozostałe 2 się piekły jak robiłam zdjęcia).

Wartość odżywcza całości (4 gofry):
572kcal
Białko: 16,9g
Węglowodany: 81,6g
Tłuszcz: 21,1g
Błonnik: 8,4g

3 komentarze:

  1. o tak, gofry to tylko w weekendy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie gofry są pyszne niezależnie od dnia tygodnia;)
    Wyglądają mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...