wtorek, 16 grudnia 2014

Kule bakaliowo - jaglane


Zastanawiałam się ostatnio, co by tu zrobić z nadmiarem daktyli, których zapas znalazłam w szafce i pomyślałam, żeby  ulepić wegańskie kulki, bardzo ostatnio popularne na kulinarnych blogach. Dotąd robiłam takie z daktyli i mieszanki orzechów, które to po połączeniu mają fajną, kleistą strukturę i dobrze się lepią. Tym razem dodałam jeszcze do tego kaszę jaglaną, wchodzącą w skład większości moich kulinarnych wytworów, więc czemu i tu by się miała nie sprawdzić :)

I nie myliłam się - kulki mają fajną, miękką strukturę oraz bardzo ciekawy, bakaliowy smak, a powstają w wyniku zmieszania ze sobą kilku składników i obtoczeniu w kakao lub w wiórkach kokosowych. Do tego są bardzo zdrowe, bogate w zdrowe tłuszcze roślinne (m.in kwasy omega 3, obecne w orzechach włoskich i siemieniu lnianym), błonnik, witaminy i składniki mineralne :)

Kule bakaliowo - jaglane
Składniki na około 12 średniej wielkości kulek:
  • 60g daktyli (ok. 12 sztuk)
  • garść rodzynek
  • 50g dowolnych orzechów lub nasion (u mnie mieszanka włoskich, migdałów i pestek słonecznika), namoczonych w wodzie przez kilka godzin
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 30g suchej)
  • do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na jednolitą, lepiącą masę. Formować kulki trochę większe niż orzechy włoskie, po czym obtaczać je w kakao lub w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (chociaż takie dopiero co zrobione także są bardzo smakowite). 

Wartość odżywcza 1 kulki:
66kcal
białko: 1,6g
węglowodany: 8,2g
tłuszcz: 3,5g
błonnik: 1,4g
kwasy tłuszczowe omega 3: 0,42g
wapń: 13,4mg
żelazo: 0,5mg

16 komentarzy:

  1. Czaję się na nie od dłuższego czasu - przepis od dawna mam w zakładkach. :)) Ale mnie skusiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One chyba nie mogą się nie udać i bez względu co byś tam dodała (z bakalii oczywiście) to wychodzą pyszne :)

      Usuń
  2. Bardzo mi smakowały :P Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... :) takie kule nie dość, że bardzo pożywne i słodkie to jeszcze należą do bardziej zdrowszych słodyczy :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłyśmy kiedyś z kaszy gryczanej podobne kuleczki :) jednak powtórzymy przepis dopiero gdy zaopatrzymy się w dobry blender, bo wyszły dość gruboziarniste xD

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest słodycz idealny jak dla mnie! Bez żadnych zbędnych składników i z samym zdrowiem w środku <3 !

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszne smakołyki! :) Będę musiała wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, super, akurat się głowiłam, co zrobić z resztkami różnych bakalii po świętach :) Takie małe słodkości będą w sam raz :))
    Dzięki za pomysł
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę się pochwalić... robiłam dwa razy... raz rozgotowałam kaszę więc się nie kleiły xDD Ale za drugim razem ekstra były ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy kulki są m tyle "zbite" i stabilne zeby nadziać je na patyki? a'la cake pops

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...