niedziela, 18 stycznia 2015

Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą


Owsianka makowa, podobnie jak makowe gofry owsiane bardzo przypomina mi w smaku makowiec :) Ostatnio jestem na etapie zachwycania się makiem i przyrządzonymi z niego daniami, więc dodaję go do czego się tylko da :P Nie dość, że w zbogaca danie w wapń i wiele innych składników, to dodatkowo świetnie smakuje - tak świątecznie i zimowo. I choć nie mogę powiedzieć, że zimę lubię (jedynie jak jestem na nartach i świeci słońce, w pełni akceptuję tą porę roku, a normalnie preferuję ciepło, a najbardziej upały), to ta zimowa owsianka jest naprawdę przepyszna - słodka, choć nie zawiera substancji słodzących, kremowa i mocno makowa. A dodatki można użyć dowolne, ale dla mnie połączenie maku z figami, orzechami i czekoladą, to ostatnio połączenie idealne :)

O tym, że mak jest zdrowy pisałam już nie raz, ale figom także nic nie brakuje :) Również są bardzo bogate w wapń i w 100g zawierają go prawie tyle co szklanka mleka, a 100g to ok. 5 dorodnych suszonych fig. Posiadają także mnóstwo błonnika - najwięcej spośród wszystkich suszonych owoców.
Dodatkowo są bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, witaminę K i witaminy z grupy B (głównie B6), a część zawartych w nich polifenoli ma działanie przeciwnowotworowe. Działają odkwaszająco na organizm, zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka i wspomagają ich leczenie. Wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, krwionośny, nerwowy i hormonalny, a także mogą pomóc stabilizować ciśnienie tętnicze.
Podobno figi gotowane na mleku pomagają w leczeniu bólu gardła i kaszlu - nie próbowałam, ale taka mikstura może być bardzo smakowita :)
Świeże figi zawierają mniej cukrów niż suszone, ale te kupowane w Polsce za specjalnie mi nie smakują, więc zawsze kupuję suszone, bez dwutlenku siarki.

Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą
Składniki na 1 sporą porcję:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka otrębów gryczanych
  • czubata łyżka mielonego maku (15g)
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego (można pominąć, być może mak odpowiednio zagęści całość)
  • szklanka (250ml) mleka (użyłam migdałowego)
  • pół banana
  • na wierzch: suszona figa, łyżka mieszanki orzechów, kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Płatki owsiane połączyć z mlekiem i podgrzewać. Gdy całość prawie się zagotuje dodać mak, otręby gryczane, siemię lniane, rozgniecionego banana i cały czas mieszając zagotować i gotować do pożądanej konsystencji i miękkości płatków (wiele zależy od ich twardości). Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonymi figami, orzechami i posiekaną czekoladą


Wartość odżywcza:
590kcal
białko: 16,9g
węglowodany: 77,2g
tłuszcz: 27,2g --> głównie zdrowe tłuszcze pochodzące z maku i orzechów :)
błonnik: 14,4g
wapń: 772,8mg (77% dziennego zapotrzebowania*)--> w przypadku użycia mleka roślinnego wzbogaconego w wapń lub mleka krowiego
miedź: 1,1mg (124% dziennego zapotrzebowania*)
żelazo: 6,7mg (24% dziennego zapotrzebowania*)
magnez: 265,2mg (86% dziennego zapotrzebowania*)
cynk: 4,9mg (61% dziennego zapotrzebowania*)
witamina E: 12,3mg (82% dziennego zapotrzebowania*)

* w odniesieniu do zapotrzebowania dorosłych kobiet

40 komentarzy:

  1. Fakt jedzenie ma duży wpływ na nasz stan zdrowia dlatego powinniśmy patrzec na to co jemy :)

    Daj znać czy smakowało ;)

    A owsianki uwielbiam ;) Spróbuj pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone także robię bardzo często :) Z bananem, z masłem orzechowym, z jabłkiem, a czasem z malinami - wszystkie są super :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Mak znam jedynie z makowca :D Chyba muszę to zmienić, skoro ma jeszcze tyle właściwości zdrowotnych :) Pięknie to śniadanko wygląda, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Też do niedawna mak kojarzył mi się jedynie z makowcem, ale w tym roku bardzo to się zmieniło, ale wszystkie dania z jego udziałem kojarzą mi się właśnie z tym ciastem :)

      Usuń
  3. Pycha :-) zrobiłam podobną ale z białym makiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białym makiem to musiało wyjść prawdziwe CUDO :)

      Usuń
  4. Makowa to super sprawa, ale drobinki w zębach po niej już nie hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że mak mielony nie daje takiego efektu :P Przynajmniej ja specjalnie tego nie zauważyłam :P

      Usuń
  5. figi i orzechy... jakie pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię owsiankę czy ryż na mleku z makiem i suszonymi owocami, a dawno już nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo już dawno nie jadłam ryżu na mleku i w końcu muszę zrobić :P

      Usuń
  7. Bez dodatków wygląda równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taka zwykła, bez niczego na wierzchu także wychodzi pyszna :)

      Usuń
  8. Ja za makiem nie przepadam, ale może się skuszę na niego w takiej wersji owsiankowej :)
    Dzięki za dodanie tego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, aż zachciało mi się zjeść taką figę, aż chyba kupię :D Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. to zdecydowanie jedna z moich ulubionych owsianek, uwielbiam tą z dodatkiem maku i bakali :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka micha w poniedziałkowy poranek i od razu cały tydzień staje się lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację - chałka była smaczna :) Niestety znowu miałam problem ze zdjęciami ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie moim zdaniem jest ok - pokazuje chałkę jako chrupiącą i ziarenkową ;) Ale może trochę koloru dodałaby mu jakaś sceneria - np. jakieś tło (masło orzechowe + kawałek tej chałki właśnie z masłem). Ale ja o zdjęciach póki co mam niewielkie pojęcie, więc chyba nie powinnam Ci udzielać rad w tej dziedzinie :P Moim zdaniem Twoje zdjęcie na pewno zachęca do wypróbowania przepisu. A poza tym zdjęcia to nie wszystko (chociaż mnie także trochę denerwuje jak nie wychodzą mi takie jak bym chciała, więc Cię rozumiem) a Twoje notki ogólnie fajnie się czyta ;)

      Usuń
  13. Dziękuję :) Wiesz ja mam ten problem że u mnie w domu wszędzie jest ciemno :( Próbowałam robić zdjęcia przekrojonej chałki ale zawsze odbijała mi biel... zdjęcia wychodziły okropne :( Cieszę się że chociaż te jedno nie jest tragiczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna coraz bliżej, więc słońca powinno być coraz więcej, to i ze zdjęciami powinno być łatwiej... Mi także ciemność bardzo doskwiera :/

      Usuń
  14. Taką makową owsiankę chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm... owsianka jest świetna! chętnie bym spróbowała!

    przypominam i serdecznie zapraszaszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zajadam owsiankę, ale w wersji tradycyjnej, bo jakoś tak lubię i do tego koniecznie kanapka z dżemem, ale Twoja to istne arcydzieło i kusi bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tradycyjnej już tak dawno nie jadłam i muszę kiedyś zrobić, bo nawet za bardzo nie pamiętam jak smakuje :P

      Usuń
  17. Wygląda cudownie i bardzo zdrowo, tylko dla mnie to trochę za dużo kalorii :( Ale dodam mak do mojej owsianki i zobaczę jak będzie smakować :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrezygnujesz z części dodatków, to będzie miała mniej kalorii, a także będzie świetnie smakować :)

      Usuń
  18. Ostatnio właśnie myślałam o owsiance makowej, chętnie sobie taką ugotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  19. takie śniadanie to zdrowa energia na cały dzień!

    OdpowiedzUsuń
  20. Strasznie wymyślna :-). Mi by to nie smakowało, ale moja mama lubi takie cuda :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jak czytam Twoje komentarze, to się zastanawiam, co by Ci mogło smakować :P

      Usuń
  21. To wygląda cudownie, akurat znalazłam owsiane bezglutenowe to będę musiała kiedy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, samo zdrowie, poza tym piękna fotka:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tyle dobroci w jednym :) muszę sobie taką owsiankę przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Same pyszności w jednej owsiance. Boskie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie śniadania uwielbiam pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  26. bardzo bogaty sposób na owsiankę :) musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda obłędnie, takie śniadanko mogę jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...