środa, 18 lutego 2015

Buraczane pancakes wegańskie z migdałami i czekoladą


Chociaż buraki jem niemal codziennie, to jako składnik placków użyłam ich po raz pierwszy dopiero przed kilkoma dniami. Nigdy nie wątpiłam, że to połączenie będzie udane, ale przywykłam do jedzenia ugotowanego buraka pokrojonego w plasterki i nie szukałam dla niego nowych zastosować kulinarnych. Jednak widząc wiele przepisów na dania z jego dodatkiem czułam, że marnuję jego potencjał i postanowiłam zobaczyć jak sprawdzi się w śniadaniowych "pankejkach" :)

Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, to powtórzyłam je kilkukrotnie w różnych wariantach smakowych :) Zorientowałam się już, że do placków świetnie pasuje kokos, czekolada i orzechy, a dziś wypróbowałam je w wersji migdałowej, dodając do środka płatki migdałowe i mleko roślinne o tym smaku. Choć i nuta kokosowa była w nich bardzo wyczuwalna, w wyniku dodatku oleju kokosowego. Oczywiście roztapiająca się na plackach gorzka czekolada to dla mnie dodatek niemal obowiązkowy i w takim wydaniu wyszły wspaniale :) Mimo iż nie zawierają jajka doskonale się smażą, a jeśli użyjecie płatków owsianych bez glutenu, to będą nie tylko wegańskie, ale i bezglutenowe. Placki wychodzą wilgotne, a strukturą trochę przypominają brownie. Buraczany smak jest w nich słabo wyczuwalny, więc powinny smakować nawet osobom nie przepadającym specjalnie za tym warzywem :)

I w taki pyszny sposób możemy dostarczyć organizmowi sporą dawkę obecnej w buraku betainy, korzystnie wpływającej m.in na pracę wątroby i trawienie, zapobiegającej chorobom serca i naczyń oraz zwalczającej wolne rodniki :)

Buraczane pancekes z migdałami i czekoladą:
Składniki na 1 porcję (5 placków średniej wielkości):
  • 3 łyżki płatków owsianych lub mąki owsianej
  • łyżka (15g) mąki gryczanej
  • łyżka (15g) mąki jaglanej (mąkę gryczaną i jaglaną można zastąpić każdą inną mąką)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • średni ugotowany podłużny burak (mój po obraniu ważył 95g; buraki które zawsze kupuję są bardzo słodkie, a gdyby Wasze takie nie były można dodać jakąś substancję słodzącą)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ok. 100ml (mniej niż pół szklanki) mleka migdałowego (można użyć każdego innego)
  • łyżka płatków migdałowych
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć)
  • do dekoracji: kostka gorzkiej czekolady (u mnie 72% kakao) i płatki migdałowe

Wykonanie: 
Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy na mąkę, połączyć z mąką gryczaną, jaglaną i sodą oczyszczoną. Olej kokosowy, jeśli przybrał na czas zimy stałą konsystencję rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do mąk, po czym mieszając dolewać stopniowo mleko migdałowe, tak aby ciasto miało dosyć gęstą konsystencję. Do otrzymanej masy dodać startego na drobnych oczkach tarki buraka, płatki migdałowe, sok z cytryny, aromat migdałowy i całość dokładnie wymieszać. 

Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeszcze gorące placki posypać posiekaną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałowymi

Wartość odżywcza placków z dodatkami:
500kcal
białko: 12,8g
węglowodany: 54,5g
tłuszcz: 27,4g
błonnik: 7,4g

Z dodatkiem kawy zbożowej wzbogaciły zestaw moich ulubionych śniadań :)

36 komentarzy:

  1. Buraki odmieniane przez wszystkie przypadki i w dużych ilościach, zdecydowanie tak ! Jednak do tej pory nie zrobiłam niczego słodkiego z buraka. Najwyższy czas spróbować. Placuszki wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja muszę chyba wypróbować teraz jakąś owsiankę czy jaglankę z jego dodatkiem :P

      Usuń
  2. kolor cudny :) jeszcze nie jadłam buraka na słodko, widzę że wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają! ;) Przypomniałaś mi tymi burakami, że mam trochę soku z nich w lodówce...
    A buraki kocham pod każdą postacią. Aż się dziwię, że kilka miesięcy temu ich nienawidziłam ;p
    Dodatek gorzkiej czekolady musi być, koniecznie! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się dziwię, jak kiedyś mogłam żyć bez buraków, choć pewnie je lubiłam, tylko jakoś tak nie miałam okazji spróbować :P

      Usuń
  4. Też uwielbiam buraki <3 Cudowne te pancakesy *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Buraki i czekolada to zgrany duet :) pyszne i śliczne placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie i ciekawie.
    Z burakiem mamy taki problem, że uwielbiamy go solo i w surówkach/sałatkach ale już od dłuższego czasu (nie skłamiemy jeśli będą to ze 3 lata) chcemy zrobić cisto z jego dodatkiem. Jednak zawsze odkładamy ten przepis... jakoś tak mamy opory :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jak dotąd takiego ciasta nie robiłam, choć nie mam wątpliwości, że burak do ciasta pasuje :)

      Usuń
  7. Nie wiem czy takie połączenie by mi smakowało, ale wyglądają pysznie :D Magda

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor obłędny! Ale buraki...bryyy :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wykorzystanie buraka! Akurat mam jednego, samotnego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiele razy widziałam dania z burakiem na słodko, ale nie wiem czemu nigdy żadnego nie przygotowałam. Chyba nadeszła pora to zmienić, bo twój opis i zdjęcia są bardzo zachęcające;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zbyt długo z tym zwlekałam :)

      Usuń
  11. Przekrojone wygląda jak kawał mięcha :-D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście w smaku go nie przypomina :)

      Usuń
  12. nie ma to jak burak na słodko - w placuszkach, a do tego z czekoladą zdecydowanie smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie i zdrowo, piękny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Burak na słodko? Wow,pychota.

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysl :) bardzo mi sie podoba, chetnie sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam buraki sprawdzają się w tylu daniach. Twoja propozycja jest suuper :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super placuszki. Zjadłabym takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają apetycznie, coś widzę, że w tym roku buraki wszędzie na topie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam buraki, najbardziej pieczone z przyprawami z fetą i pestkami dyni w miodzie, albo z tahini. Ale takie placki z migdałami i czekoladą zjadłabym w tej chwili :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji o jakiej piszesz nigdy ich nie jadłam, jedynie z tahini ;)

      Usuń
  20. Mniam, buraczane <3 Często robię placki z burakami, ale na kolację :)
    Cieszę się, że dane mi było trafić niedawno na Twojego bloga, bo znalazłam już tutaj sporo fajnych inspiracji :) Przy okazji zapraszam do siebie na http://iwonka-bloguje.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszne :) fajny pomysł na wykorzystanie buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolor śliczny, choć buraczki bardzo lubię, jeszcze nie miałam okazji jeść w takiej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowne! Nigdy nie robiłam buraczanych placków ale na pewno to zmienię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. A to Ci heca z tymi burakami! :) Uwielbiam buraki, choć zdecydowanie za rzadko goszczą w moim menu. Wraz z moim Ukochanym zakochaliśmy się w makaronie z burakami w pikantnym sosie śmietanowym + do tego jeszcze inne warzywka (np. kukurydza z puszki, fasola).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji buraka jeszcze nie jadłam, ale brzmi naprawdę pysznie :)

      Usuń
  25. :O buraczanych jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...