niedziela, 24 maja 2015

Wegetariańska zupa grzybowa z ziemniakami i czerwoną soczewicą


Uwielbiam wszelkie zupy i w każdą sobotę jakąś gotuję, od razu na kilka dni. Od wielu lat w moim domu zwyczaj gotowania zupy przypada na sobotę i bardzo lubię to robić wspólnie z mamą :) Moja ulubiona to chyba botwinkowa i wczoraj właśnie miałam taką robić, ale życie trochę pokrzyżowało mi plany i padło na grzybową. I chociaż do sezonu na grzyby jeszcze daleko, a ja sama nigdy ich nawet ich nie zbierałam to od czego są mrożonki ;) Zupa wyszła przepyszna i pewnie jeszcze nie raz zrobię podobną, chociaż grzybów jeść nie powinnam, więc grzybowe cuda robię bardzo rzadko :/

Żeby zupa była bogatsza w smak i wartości odżywcze dodałam do niej czerwoną soczewicę. Nie wiedziałam, czy ona tam w ogóle pasuje (mama mówiła, że nie :P), ale okazało się, że soczewica świetnie całość zagęściła i nadała fajny smak, choć to grzybowy aromat dominował ;) Podobno im więcej doda się grzybów tym lepiej, ale ja nie szalałam z nimi (moja mama do swojej części dodała dużo więcej), a mimo to nuta grzybowa była bardzo wyrazista ;) Zupa jest bogata i gęsta również za sprawą ziemniaków, a pokrojona marchewka jeszcze bardziej ubogaciła jej smak i kolor. 

Zupa grzybowa z ziemniakami i czerwoną soczewicą
Składniki na 2,5 litrowy garnek (ok. 4 dużych porcji):
  • 2/3 garnka wody (ja zawsze ją wcześniej filtruję)
  • 3 marchewki
  • duży korzeń pietruszki
  • pół małego selera
  • 150g czerwonej soczewicy
  • ok. 8 obranych ziemnaków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić śmietanką sojową)
  • ok. 150 - 200g mrożonych grzybów
  • natka pietruszki i koperek (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • ok. 8 ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Wodę zagotować i dodać do niej liście laurowe, ziarenka pieprzu, suszone warzywa obrane marchewki, pietruszkę i seler - pogotować wszystko aż warzywa zmiękną (marchewki lepiej wyjąć wcześniej żeby się nie rozgotowały), co zajmie ok. 30 - 40 minut - w tym czasie wywar nabierze warzywnego smaku. Miękkie warzywa wyjąć i pokroić w kostkę (jeśli ktoś nie lubi ugotowanej pietruszki i selera to można już ich nie dodawać :P), a do zupy dodać ok. łyżeczkę soli, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 5 minutach grzyby i czerwoną soczewicę. Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną, po czym ponownie dodać pokrojone warzywa, śmietanę, natkę pietruszki i koperek, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

Wartość odżywcza 1 porcji:
370kcal
białko: 17,2g
węglowodany: 71g
tłuszcz: 4,15g
błonnik: 12,4g

44 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ta zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie lubię zbytnio grzybów, kiedyś jadłam,ale kolega z klasy zjadł u dziadka grzyby i skończył z nową wątrobą, więc poza pieczarkami nie umiem ich zjeść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybami niestety trzeba uważać... Ja je bardzo lubię, ale właśnie ze względu na wątrobę bardzo ograniczam i jem naprawdę rzadko.

      Usuń
    2. Żeby skończyć z nową wątrobą, trzeba zjeść grzyb trujący. Grzyby jadalne jak sama nazwa wskazuje są jadalne i bardzo zdrowe. Wątrobie na pewno nie zaszkodzą..

      Usuń
    3. Nie powiedziałabym, że są bardzo zdrowe, ale te jadalne na pewno nie zaszkodzą osobą ze zdrową wątrobą. Ja takiej nie mam, więc muszę uważać.

      Usuń
  3. I to się nazywa zupa na wypasie :D Tyle dobroci w tej miseczce, mmmm pychotka :D Ja również uwielbiam zupy i jak gotuję to zazwyczaj tak, żebym miała na 3 dni :D Aaaa i o botwince mi przypomniałaś, mam swój ulubiony przepis, więc jutro może coś zdziałam jak dorwę pęczek tej zieleninki :D a można spytać dlaczego nie możesz jeść grzybów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo moja wątroba jest po przejściach i nie powinnam jej obciążać :/ A zupę to ja niekiedy gotuję i na cały tydzień; )

      Usuń
  4. Mmm, wygląda super! Nie mam wyjścia, jutro zupka na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gotować zupy, ostatnio szczególnie :) te z soczewicą najlepsze! Co prawda u mnie królują kremy, ale taką grzybową też bym nie pogardziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka cudna :) grzyby uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wyśmienicie, a jako wegetarianie uwielbiamy takie zupki:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zachęcający przepis i fotki :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie przepadałam za grzybową, ale Twoja wersja prezentuje się tak apetycznie, że chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam grzybową! To jedna z moich ulubionych zup ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. taką zupkę to bym zjadła, a najchętniej już dziś :) uwielbiam grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszna, treściwa :) też uwielbiam grzyby, więc chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak słyszę grzybowa to oczka mi się zapalają! Uwielbiam ponad wszystko. Chyba moje najbardziej ukochana zupa. W takiej wersji nie jadłam, ale jak dla mnie smak grzybów absolutnie w każdej potrawie jest super. Chciałabym spróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A to pewnie chleby produkowane przez jakąś lokalną piekarnie :) Moje Tesco jest małe i nie ma tak dużego asortymentu. Tak było z czekoladami Finest Tesco... Zostało jeszcze dużo i potem je zabrali i chyba wywieźli :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby były pod marka Tesco, a produkuje je chyba Oskroba. U mnie czekolad też nie ma, ale chyba mam jeszcze 1 w zapasach ;)

      Usuń
    2. Żadnych z chlebków malutkimi kromeczkami tam nie widziałam. Jest jakiś razowy, słonecznikowy i tyle...

      Zazdroszczę Ci tej czekolady.. Ja miałam dwie i już nie mam ;/

      Usuń
    3. Gdyby się dało to bym Ci ją oddała ;) Mam całą szufladę czekolad i inne lubię bardziej :p

      Usuń
    4. To miłe :) A jaki ma procent kakao? Te poniżej 80 są dla mnie za słodkie ;P Innych nie jadłam - poluję na tą z Lidla :)

      Usuń
    5. Tą z Lidla bardzo lubię :) A ostatnio najbardziej lubię Vivani 71% (ma smak porównywalny do tskich 80 - 85) - właśnie wracam do domu i ją pożeram ;) No i poluję na Zottery - to podobno jest inny wymiar smaku ;p

      Usuń
    6. Smacznego :) Niestety nie słyszałam o żadnej z tych czekolad :( Gdzie mogę je dostać...tskich??? Masz na myśli te z Tesco? Ona była przepyszna

      Usuń
    7. Vivani kupiłam w MarcPolu a jutro idę do eko sklepu na polowanie innych %, u Ciebie w mieście chyba ich nie uświadczysz :/ A Zottery są m.in w Złotych Tarasach, ale ja tam mam nie po drodze i nie wiem kiedy tam dotrę :/ Jak kiedyś będziesz w Warszawie to musisz zrobić szczegółowy przegląd sklepów ;)

      Usuń
    8. Dziękuję za informację :) Planuję na dniach wybrać się do Zamościa może tam coś wypatrzę :) Pewnie nie będą to te produkty o których wspomniałaś ale może będą równie fajne ;)

      Usuń
    9. To życzę Ci udanych zakupów ;)

      Usuń
  15. pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko nawet nie wiesz jak bardzo byśmy taką grzybową zjadły :D Bardzo lubimy takie zupy z dużymi kawałkami warzyw!
    Kilka dni temu robiłyśmy gotową zupę pieczarkową firmy SYS i strrrasznie się zawiodłyśmy :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis na zupę;) grzybowa kusi

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię zupki grzybowe i grzyby w jakimkolwiek wydaniu. chętnie zjadłabym porcyjkę takiego cuda;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam z zupą grzybową, ale Twoją chętnie spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis, na pewno spróbuje. Dodałam Cię do mojej listy blogów wegetariańskich. Listę można zobaczyć pod tym linkiem http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię grzybową zupkę, ale w wersji wege jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I taką wersję zupy grzybowej to ja uwielbiam, aż nie mogę się już doczekać sezonu na grzyby i tego zapachu lasu ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie "domowa", wiele bym w tej chwili oddała za taką michę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. pojadłabym tą zupę grzybową :) bo baaaardzo lubię, a ta jeszcze wersja ulepszona aż woła by ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda świetnie, uwielbiam takie zupy, a akurat mam soczewicę w szafce, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  26. uwieeeelbiam zupę grzybową :)) Magda

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ładnie się prezentuje. Przypomina mi zupę miso :)

    OdpowiedzUsuń
  28. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...