wtorek, 4 sierpnia 2015

Letnie pancakes z jagodami


Bardzo lubię lato m.in za jagody. Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu w wakacje jeździłam bardzo często do lasu i zbierałam spory pojemniczek tych pysznych owoców. Potem robiłam z nich placki, jagodzianki lub dodawałam do jaglanki i powstawała taka fajna, fioletowa mikstura. W następnych latach zewsząd słyszałam jaki to las jest niebezpieczny i ile kleszczy w nim oczekuje tylko na to, żeby zarazić mnie boleriozą, więc zaprzestałam wycieczek na jagodobranie :P Teraz do lasu jeżdżę tylko na rowerowe przejażdżki, więc bardzo się cieszę, że jagody można kupić :)

Jagody bardzo lubiłam także w naleśnikach, które jadłam chyba codziennie w dzieciństwie podczas pobytu na nartach w Krynicy Górskiej. Naleśniki te były ogromne, wypełnione po brzegi jagodami i posypane cukrem pudrem i zawsze będą mi się kojarzyć z Krynicą (podobnie jak najlepsze lody jakie w życiu jadłam - jeśli będziecie kiedyś latem w tym mieście, obowiązkowo ustawcie się w długą kolejkę, bo warto czekać !!). Dzisiejsze placki trochę przypominają tamten smak, lecz bardziej kojarzą mi się z jagodziankami... Dodany do ciasta olej kokosowy nadał im lekko kokosowego aromatu, który wg. mnie wspaniale komponuje się z jagodami. Ciasto składa się ze zmielonych płatków owsianych, mąki jaglanej i dyniowej, więc można powiedzieć, że to zdrowe i wartościowe śniadanie :) Placki zazwyczaj polewam syropem klonowym, ale tym razem użyłam trzcinowego cukru pudru - wyszły przepyszne, puchate i mocno jagodowe :)

Wielozbożowe pancakes z jagodami
Składniki na 1 porcję (6 sporych placków):
  • 3 łyżki (30g) płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę lub mąki owsianej
  • 2 łyżki (30g) innych dowolnych mąk (użyłam dyniowej i jaglanej)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cukru (+ łyżeczka cukru pudru do posypania) - można dodać więcej
  • jajko
  • 60ml dowolnego mleka (użyłam sojowego)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka oleju (użyłam kokosowego)
  • 100g jagód

Wykonanie:
W misce wymieszać zmielone płatki owsiane wraz z mąkami, sodą, żółtkiem, mlekiem, jogurtem i olejem i odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do wcześniejszej masy. Dołożyć jagody i wymieszać uważając przy tym, żeby zbytnio ich nie uszkodzić. Z ciasta smażyć placki na patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia. Gotowe "pankejki" posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub zjeść bez niczego - i tak są przepyszne :)

Wartość odżywcza:
396kcal
białko: 21,5g
węglowodany: 45,6g
tłuszcz: 16,7g
błonnik: 4,5g

39 komentarzy:

  1. Ale nadziane jagodami! ;) Uwielbiam je, a z twarożkiem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodowe są najlepsze na lato ;) Aż się dziwię, że jeszcze ich nie zrobiłam w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają, a te nadzienie to po prostu palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jagody a takie placuszki to rozkosz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. te jagody w placuszkach musiały się rozpływać w buzi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wprost uwielbiam placki z jagodami. U nie w sumie dziś podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagody <3. Trzeba wypróbować na jakiś podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Letnie, idealne śniadanko. Mniam ...
    Placki z jagodami są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie musimy ponownie zaopatrzyć się w jagody!
    Bułeczek było zdecydowanie za mało a szybsze placuszki też świetnie by się spisały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak jagodzianki ciężko jest zastąpić :P

      Usuń
  10. jadę dzisiaj po olej kokosowy do biebry więc się strzeżcie! :D potwór wychodzi z jamy :) A ja jagód solo... nie przepadam ale wszystko z nich i z ich dodatkiem baaaardzo lubię :D dziwny człek jestem :) A placuszki takie kochane grubaski <3 Zrób mi! :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz potem jak się olej spisał :P On jest rafinowany czy tłoczony na zimno? Widziałam ostatnio na plakacie przy Biedrze jak przechodziłam obok (nie miałam już czasu wejść do środka), że był w promocji...

      Usuń
    2. a kij! nawet mi nie mów! Byłam w 3 biebrach i nic! dupa... mogę sb pomarzyć o nim... jedyny olej kokosowy jaki miałam to do włosów... i nadal tak pozostanie... z wściekłości kupiłam 2 tofu i 7 serków tuti... :D

      Usuń
    3. Ja też kupiłam kiedyś do olejowania włosów i nawet nie pomyślałam żeby go jeść ;p A teraz nie wyobrażam sobie bez niego mojej szuflady ze zdrowym jedzeniem :p
      Serka tuti nie jadłam nigdy, ale tofu mam chociażby w jutrzejszym śniadaniu :p

      Usuń
  11. Pyszniutkie i tak bogato nadziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mogę przestać się nimi zachwycać, jakie puchate! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale Ci wyszły delikatne i wspaniałe! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie wyglądają, muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne,ale narobiłaś mi teraz apetytu <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Kokos i jagoda to świetne, sprawdzone połączenie;)
    W moim domku na jagody jeździ się do lasu. Najczęściej zbiera je mój tata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz dobrze :) Mój jeździ na jagody jedynie na rynek owocowy :P

      Usuń
  17. Bardzo apetycznie wyglądają Twoje pancakes :) Z chęcią sięgłabym po jedno :) Wypróbuję przepis :) Serdeczne pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Łał, wyglądają pysznie. Takie naleśniki mógłbym zjeść :-D.

    OdpowiedzUsuń
  19. mam makę owsianą i uzyję jej;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne placuszki :) aż mam na nie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  21. O żesz Ty...
    Kocham Pancakes i dawno nie jadłam. Nawet ostatnio myślałam czy by ich nie zrobić.
    Nie znoszę natomiast jak ktoś nazywa je "Pankejkami", nie wiem dlaczego ale to mnie denerwuje.
    W każdym razie natchnęłaś mnie, żeby zrobić porzeczkowo-malinowe. :D
    Dobry pomysł, żeby pisać wartości odżywcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczkowo - malinowe z pewnością będą przepyszne :)
      Ja do "pankejków" nic nie mam, ale jest też kilka kulinarnych określeń, które mnie denerwują :)

      Usuń
  22. super, jakie ładne i pewnie przepyszne ... :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pancakes z jagodami już brzmi najlepiej, a smak to już w ogóle kosmos <3 Ale mi smaka narobiłaś :D Dobrze, że mam jagody, a jutro sobota, więc będzie czas na dłuższe śniadanie... ;>
    I nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację, odpowiem jak najszybciej :)

      Usuń
  24. Cudownie wypełnione jagodami i takie lekkie... Naprawdę masz cudowna dłoń do takich placuszków, b wyglądają jak moje wyśnione... :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jagody są wspaniałe :). Wypasione naleśniki z jagodami można zjeść także w Chatce Górzystów na Hali Izerskiej w Górach Izerskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tam kiedyś dotrę, to będę pamiętać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...