wtorek, 1 marca 2016

Jabłkowy budyń jaglany z cynamonem


Kasza jaglana ugotowana z dodatkiem szarej renety i posypana orzechami, ewentualnie z dodatkiem masła orzechowego, to moja ulubiona kolacja tej zimy. Zazwyczaj gotuję ją do całkowitej absorpcji wody i w takiej postaci jaglankę lubię najbardziej - maksymalnie sypką i tylko lekko kleistą w środku. Czasami jednak nachodzi mnie na coś innego - jaglankę w postaci przypominającej gęsty budyń, którą zrobiłam pierwszy raz, gdy niechcący rozgotowałam ulubioną wersję, wlewając za dużo wody. Tutaj ilość płynów nie ma znaczenia, i tak wszystko zmiksujemy, do ulubionej konsystencji.

Jabłko w jaglance jest wyraźnie wyczuwalne i nadaje jej przyjemną kwaskowatość, dobrze komponującą się z cynamonem. Warto użyć jabłek podatnych na gotowanie, rozpadających się pod wpływem temperatury, a najlepiej sprawdzą się szare renety i antonówki. Ja zazwyczaj miksuję całość z dodatkiem mleka sojowego, ale każdy inny płyn też się tutaj sprawdzi. Jaglanka świetnie smakuje także na zimno, wpakowana do pojemniczka na wynos, w którym przez noc zastygnie, dając się następnego dnia kroić. Z kilku prostych składników możemy otrzymać przepyszne danie, idealne na każdą porę - gęste, kremowe i przepyszne :)

Jabłkowy budyń jaglany z cynamonem
Składniki na 1 porcję:
  • 55g kaszy jaglanej
  • ok. 150ml gorcącej wody
  • małe jabłko lub pół dużego (najlepsza będzie szara reneta, dodaję ok. 140g)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 - 150ml mleka lub napoju roślinnego

Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod gorącą wodą, ewentualnie przelać wrzątkiem, następnie umieścić w garnku wraz z cukrem, pokrojonym jabłkiem i całość zalać przegotowaną wodą (ok. 2 - 3 cm. ponad poziom kaszy). Kaszę gotować aż zmięknie i wchłonie wodę, co potrwa ok. 15 minut. Po tym czasie dodać mleko i cynamon, po czym zmiksować na gładki krem. Udekorować ulubionymi dodatkami - orzechami, suszonymi owocami lub ciemną czekoladą, która pod wpływem gorącej jaglanki cudownie się roztopi.

Wartość odżywcza jaglanki bez dodatków:
335kcal
białko: 9,8g
węglowodany: 66,7g
tłuszcz: 3.9g
błonnik: 5.8g

58 komentarzy:

  1. Jabłko i cynamon ;) idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta konsystencja wydaje się być przecudna!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, u mnie dzisiaj było podobne śniadanie. Jaglanka z jabłuszkiem i cynamonem. Ale takie potrawy w formie budyniowej są świetne :) Smacznie i zdrowo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ją przed chwilą skończyłam jeść na kolację - na zimno, fajnie zastygniętą :)

      Usuń
  4. Ależ gęsciutki <3 Moja ukochana kasza w cudownej, zimowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam budyniu jaglanego, ale za każdym razem gdy widzę na niego przepis to ślina mnie zalewa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pysznie wygląda i ta konsystencja! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, swietna, na pewno zrobie! A jakbym pokombinowala i np. dodala i rozgotowala banana z tym? :D No cynamon tez pasuje, a ten przepis jest prosty i swietny! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam już budyniek na bazie jaglanki ale czekoladowy- wyszło pysznie:) czas spróbować wersji lekko szarlotkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo jaki cudowny Ci wyszedł! I jeszcze w moich ulubionych smakach - jabłko i cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być w sam raz na taką pogodę! Może też to zrobię, bo mam wszystko w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Budyń na taką pogodę to jedyne o czym marzę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam jaglanego, świetna sprawa. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe, ale mając ochotę na budyń, wolałabym po prostu budyń. Na kolację takie coś i tak odpada, bo nie potrafię się najeść miękką, półpłynną konsystencją, choćby produktu było i całe wiadro. Muszą być kanapeczki zasypane sałatą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest inny rodzaj budyniu i jak mnie najdzie na taki prawdziwy, waniliowy, to go robię, a ten to jest wersja kolacyjna :D
      Ja to się wszystkim najadam :P

      Usuń
    2. Każdy ma swoje preferencje smakowe, ja to nigdy bym nie zjadła takiego prawdziwego tradycyjnego śniadania angielskiego typu jajecznica, najlepiej z bekonem tak na tłusto. Wolę śniadania bardziej lekkostrawne. Natomiast tak jaglanka jest wręcz idealna na zimowe wieczory po powrocie z pracy kiedy można się zanurzyć pod kocem i zjeść coś ciepłego. Jednak szkoda, że to coś zawsze trzeba najpierw zrobić :(

      Usuń
    3. Ja jeszcze nigdy bekonu nie jadłam i tłuste śniadania też nie są dla mnie :)
      To prawda - trzeba zrobić :/ Ale można ugotować kaszę na zapas, a potem zmiksować na krem i podgrzać :)

      Usuń
    4. Angielskie śniadanie mnie obrzydza! Ale amerykańskich pamcakes też bym nie zjadła. Na początek dnia wybieram rzeczy niesłodkie.

      Usuń
    5. A ja wręcz przeciwnie i nieslodkie śniadanie jem tylko raz w tygodniu i i tak jest częściowo słodkie :D

      Usuń
  14. Ale super śniadanko. Oj muszę sobie zrobić takie pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie konsystencja też zachwyciła! Za typowymi budyniami nie przepadam, ale taki… to paluszki lizać! ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności! uwielbiam takie kremy jaglane z jabłkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. a jednak się zdecydowłaś :) a taki budyń uwielbiam z suszoną śliwką

    OdpowiedzUsuń
  18. mm.. dużo cynamonu, dużoooo! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiamy taki budyń! Często używamy go jako masę do przełożenia biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi narobiłaś ochoty na budyń jaglany, jutro będzie na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś robiłam warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Też robiliśmy jaglany budyń ale z bananami. Wcinali aż im się uszy trzęsły. Jabłkowej wersji jeszcze nie robiłam, ale musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się tym przedszkolakom - budyń jaglany z bananem jest przepyszny :)

      Usuń
  22. Uwielbiam ten budyń. z jaglanej najlepszy!! <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaka pycha! Taki gęsty,jak pudding! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kasza jaglana, jabłko i orzechy... Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszny pomysł na śniadanie, lubię takie budyniowe konsystencje, przepis chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Powiem Ci, że nigdy nie lubiłem gęstego budyniu. Zawsze robię na wpół lejący. Gęsty budyń dodaję tylko do wypieków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie nachodzi na różne postacie, choć za takim ekstremalnie gęstym też nie przepadam :)

      Usuń
  27. Nawet nie wiesz ile razy zabierałam się za zrobienie tego budyniu. Ma cudowną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie :) Chętnie skorzystam z przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam szarlotkę i chyba sobie zrobię zastępstwo na sobotnie śniadanie :D Pycha jest też w wersji "czekoladowej" - z ciemnym kakao. I orzechy laskowe do tego - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Mniam! Musze koniecznie zrobić! U mnie konkurs! Zapraszam na melodylaniella.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  31. muszę koniecznie zrobić <3 Wygląda i pewnie smakuję obłędnie, podoba mi się te zestawienie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmmm wyglada mega smacznie! Nigdy nie robilam budyniu z kaszy jaglanej, musze koniecznie wyprobowac! :)

    Pozdrawiam, Ania.
    http://pandaoverseas.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam wczoraj ten budyń, jest bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszny na śniadanie :) Ja wczoraj robiłam z ryżu i kakao, muszę teraz wypróbować taki z jaglaną kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Kaloryczność podana dla jaglanki ugotowanej na mleku, tak? Dodatki to te, które dodajemy na sam koniec wedle gustu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność obejmuje kaszę, mleko, jabłko i cukier ;)

      Usuń
  36. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  37. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...