niedziela, 14 grudnia 2014

Korzenne muffinki z gorzką czekoladą


Muffinki to chyba moje pierwsze, poważniejsze wypieki, za jakie w ogóle się zabrałam. Pamiętam, że na początku wyszły mi bardzo kruszące i zwarte, ale nie wpadłam na pomysł, żeby zajrzeć do jakiegoś przepisu, tylko tworzyłam je po swojemu. Potem już zmądrzałam i zaczęłam sugerować się przepisami znalezionymi na blogach, jednak po jakimś czasie doszłam do wprawy i obecnie wypiekam je często według własnej inwencji.

W muffinkach fajne jest to, że nie wymagają wiele zachodu w przygotowaniach, powstają szybko i można zrobić mnóstwo rodzajów, w zależności od posiadanych składników.

Te muffinki mogą z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole - są puchate, mięciutkie i mocno piernikowe, a przy tym dosyć dietetyczne. Czekolada także dodaje im fajnego, głębszego smaku, a dodatek jabłka sprawia, że są wilgotne w środku. I myślę, że gdyby jajko zastąpić bananem, a miód syropem klonowym to także by były udane i w 100% wegańskie :)

Korzenne muffinki z gorzką czekoladą
Składniki na ok. 12 - 16 sztuk:
  • 300g (2 szklanki) mąki - użyłam  1,5 szklanki mąki graham typ 1850 i 0,5 szklanki zwykłej mąki, ale muffinki wyrosną też na samej mące pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 50g (niecałe pół szklanki) cukru trzcinowego (użyłam mieszanki cukrów Demerara i Muscovado)
  • 60g miodu (1/3 szklanki)
  • 50ml oleju (5 łyżek)
  • szklanka dowolnego mleka
  • jajko
  • 1 spore jabłko
  • 50 - 60g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
W jednym naczyniu połączyć składniki suche: mąki, proszek do pieczenia i sodę, przyprawę do piernika, cynamon i cukier, a w drugim mokre: miód, olej, mleko i roztrzepane jajko. Mokre składniki dodać do suchych i połączyć całość z grubsza. Do ciasta dodać starte na grubych oczkach tarki jabłko, rodzynki oraz posiekaną czekoladę

Przełożyć do foremek na muffinki (ja piekę w sylikonowych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut (bez termoobiegu, bo tak to muffinki przechylają się na jedną stronę :P) Mi wyszło 16 sztuk (12 dużych i 4 mniejsze). Po upieczeniu można ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Wartość odżywcza 1 muffinki (przy założeniu, że otrzymaliśmy 12 sztuk):
215kcal
białko: 5,4g
węglowodany: 32g
tłuszcz: 7,3g
błonnik: 2,9g

9 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy baaardzo podobne ale z mąki owsianej. Oczywiście gorzka czekolada musi się w takich bułeczkach/babeczkach znajdować! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki owsianej też kiedyś robiłam, ale bardzo słabo mi wyrosły i w sumie to nie wiem czemu, bo większość rzeczy robię właśnie na owsianej (a raczej zmielonych płatkach) i nie widzę różnicy.

      Usuń
    2. Z naszej też mocno nie wyrastają :( ale zawsze jest to odskocznia od zbitych ciast na mąkach bezglutenowych ;)

      Usuń
    3. Mi np. wszystko świetnie rośnie na bezglutenowej mące ryżowej o uniwersalnym zastosowaniu, która zawiera 2 spulchniacze - łączę ją często z owsianą i gryczaną i wszystko w miarę wyrasta. Jednak pszenna to pszenna niestety :/

      Usuń
    4. A co to dokładnie za mąka? jakiej firmy? interesują nas głównie spulchniacze w niej zawarte :)

      Usuń
    5. Mąka ryżowa firmy Schar - mix it, uniwersalna. A te substancje dodatkowe to nie spulchniacze, a stabilizatory i zagęstniki (teraz dokładniej przeczytałam skład :P) - hydroksypropylometyloceluloza i glicerydy kwasów tłuszczowych, czyli niezbyt zdrowa mieszanka, ale z dodatkiem tej mąki wszystko ładnie wyrasta i używam jej tylko wtedy, gdy zależy mi właśnie na wyrośnięciu i pulchności... Zwykła ryżowa nie wykazuje takiego efektu :/

      Usuń
  3. Jak zwykle wyszły przepyszne :))
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię muffinek... za rzadko mi się udają smaczne xDD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...