Dawno już nie jadłam owsianki i dzisiaj odczułam wielkie zapotrzebowanie na nią :P Ostatnio z racji większej ilości wolnego czasu, na śniadanie robiłam głównie placki, gofry i jaglanki i o tym pysznym, prostym śniadaniu trochę zapomniałam... A budyniowej to już nie jadłam kilka tygodni. Najbardziej lubię ją właśnie z gruszką, która jest mocno słodka, przed co cała owsianka się taka staje i nie wymaga już dosładzania. Ogólnie to nie przepadam za owsiankami z dodatkiem owoców i w takim połączeniu u mnie sprawdza się tylko banan, jabłko i gruszka. Owsianka ta jest naturalnie słodka, zdrowa, budyniowa i cudownie kremowa. Z orzechami i czekoladą to już całkiem magiczna :)
A płatki owsiane są bardzo zdrowe - bogate w witaminy (zwłaszcza z grupy B), składniki mineralne (magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, cynk, selen), białko, błonnik (a wśród jego frakcji zawierają spore ilości beta glukanu, który ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi), a nawet cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Jeśli się ich mocno nie rozgotuje mają niski indeks glikemiczny. Zawierają także spore ilości awentramidów, czyli polifenoli, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na układ krążenia.
No i owsiankę przygotowuje się w mig, a dodatkowo, w zależności od użytych dodatków, za każdym razem może być inna :) I sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale także na podwieczorek czy kolację.
Budyniowa owsianka z gruszką, orzechami i czekoladą
Składniki na 1 sporą porcję:
- 40g (4 łyżki) płatków owsianych górskich
- łyżeczka otrębów gryczanych
- łyżka domowej granoli (jeśli akurat nie mam dodaję łyżkę płatków owsianych więcej)
- kubek (260ml) dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
- pół dużej gruszki (jeśli mam małą, to używam całą)
- łyżeczka budyniu waniliowego
- łyżka rodzynek
- pół łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można pominąć)
- na wierzch: garść (25g) mieszanki namoczonych przez noc orzechów (u mnie mieszanka laskowych, włoskich, migdałów i nerkowców), kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Większą część mleka podgrzać i do lekko ciepłego dodać płatki owsiane, pokrojoną gruszkę, otręby gryczane, cukier i całość zagotować. W pozostałych kilku łyżkach mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje dodać rodzynki, granolę oraz budyń wymieszany z mlekiem, pogotować chwilę, aż całość zgęstnieje. Przelać do miski, posypać orzechami i posiekaną gorzką czekoladą i śniadanie gotowe.
Wartość odżywcza:
590kcal (spora część kalorii pochodzi z dodatków, jeśli chcecie mniej kaloryczne śniadanie można z części zrezygnować, bo owsianka sama w sobie jest przepyszna)
białko: 15,2g
węglowodany: 87g
tłuszcz: 23,7g
błonnik: 12,5g
wapń: 576mg (w przypadku użycia mleka roślinnego wzbogaconego w wapń lub mleka krowiego)
żelazo: 5,7mg
magnez: 217mg
potas: 958mg
cynk: 4mg
miedź: 1,1mg
Wszędzie orzechy :D
OdpowiedzUsuńOrzechy pasują do wszystkiego i we wszystkim dobrze smakują ;)
Do mało którego śniadania nie dodaję orzechów, a nawet jak za bardzo nie pasują to jem dodatkowo :) Chociaż w sumie jak dla mnie to pasują niemal do wszystkiego :P
UsuńOstatnio pochłaniam naprawdę dużo owsianek, ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by ugotować budyniową;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) To jedna z moich ulubionych :)
UsuńBardzo fajne połączenie. Akurat mam gruszki w domu, więc jutro sobie taką zrobię na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie wpisu do akcji:)
Mam nadzieję, że Ci będzie smakować :) A akcja bardzo mi się podoba - można się zainspirować :)
Usuńdawka magnezu na cały dzień! :)
OdpowiedzUsuńAle cudowna kompozycja dodatków! :)
OdpowiedzUsuńpięknie podana. Wszystkie smaki komponuja się idealnie :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda po prostu fantastycznie! *.*
OdpowiedzUsuńMegadawka pyszności! :)
Idealny poranek!
Pyszna :-) kocham owsianki i jem je często na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńJuż tak dawno nie jadłam owsianki, że też chyba muszę sobie zrobić :P Magda
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas :) I może skomponuj jakąś nową :P
UsuńBudyniową owsiankę robiłam raz i smakowała jak proszek budyniowy :P Chyba muszę dać jej 2-gą szansę :)
OdpowiedzUsuńMoże dodałaś za dużo budyniu ? Ja jak raz dodałam za dużo (łyżkę), to wyszła taka ciężka i zbrylona...
UsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposób na smaczny i zdrowy początek dnia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki, Twoja wersja wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia :) W smaku na pewno tak samo cudowna :D
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię dodawać gruszkę do "śniadaniowej miseczki", a szczególnie do kaszy jaglanej :) Budyniowa owsianka wymiata! Jedna z lepszych! Podana według Twojego sposobu wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńDo kaszy jaglanej także często dodaję gruszkę i uwielbiam w takiej kompozycji :)
Usuńbardzo zdrowa kompozycja! a w dodatku pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie, że mam ochotę lecieć do sklepu po gruszkę, żeby móc jutro zafundować sobie takie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńJa mam w domu zawsze gruszki w zapasie, na nagłą potrzebę :P
UsuńDobry pomysł z dodaniem proszku z budyniu :) Następnym razem też tak zrobię :)))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, szkoda że płatków owsianych nie mogę jeść, bo z chęcią bym spróbowała, ale na szczęście mogę zastąpić je :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że każde płatki się tutaj sprawdzą ;)
UsuńWygląda niebiańsko, zjadłabym tak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńGruszki, owsianka, pycha :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń