Na pomysł zrobienia tych pulpecików wpadłam przez przypadek. Miałam nadmiar ugotowanej ciecierzycy, dogotowałam tylko kaszę jaglaną, dodałam kilka dodatków, wszystko wymieszałam, chwilkę podsmażyłam i w mig powstały smaczne, wegańskie pulpeciki ;) Potem nie wiedziałam jak należycie je wykorzystać - same w sobie smakowały pysznie, więc zdążyłam zjeść połowę prosto z patelni, lecz stwierdziłam, że zasługują na bardziej atrakcyjne podanie i pozostałe postanowiłam zjeść z duszonymi warzywami. Z pewnością podobne zrobię nie raz, może w innym zestawie obiadowym :)
A ciecierzyca jest niezwykle zdrowa - zawiera wiele witamin (zwłaszcza z grupy B), składników mineralnych (m.in mangan, cynk, miedź, żelazo, magnez i potas), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, a przede wszystkim białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej ;)
Tak naprawdę, to jej walory smakowe i użytkowe odkrywam dopiero od niedawna, bo wcześniej jedynymi strączkami jakie jadłam były różne odmiany soczewicy, ze względu na łatwość obróbki przed spożyciem. A z cieciorką jest niestety trochę więcej zachodu - trzeba ją namoczyć i trochę dłużej gotować. Dlatego teraz zawsze gotuję większą ilość, zamrażam i zawsze mam jej zapas na nieprzewidzianą potrzebę ;)
Składniki na pulpeciki (2 porcje - ok. 15 sztuk):
- szklanka (120g) ugotowanej ciecierzycy
- pół szklanki (60g) kaszy jaglanej
- łyżka otrębów gryczanych
- 1/4 cebuli
- pół marchewki
- łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: dowolne, w zależności od gustu - ja użyłam: łyżeczkę mieszanki przypraw suszone pomidory - czosnek - czarnuszka, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki oregano, łyżeczkę suszonego koperku i łyżkę mrożonego koperku; można dosolić do smaku
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu (ja pół szklanki gotuję w ok. 130ml wody), cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ciecierzycę zblendować wraz z kaszą jaglaną, dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę formować w ręku w kulki (można namoczyć przed tym ręce, żeby się nie kleiły, ale masa "puleptowa" jest dosyć przyjazna w kształtowaniu), po czym obsmażyć chwilę na patelni na łyżce oleju (można także upiec w piekarniku).
Składniki na warzywny sos pomidorowy (warzywa mogą być dowolne):
- po kilka różyczek kalafiora i brokuła
- pół małej cukinii
- pół papryki
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 5 brukselek
- 1/4 cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu, sól do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, po czym podsmażyć na nim przez chwilę cebulę i czosnek, następnie wlać ok. 1,5 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy, pokrojone warzywa (poza cukinią - ona się szybko robi miękka i wystarczy ją dorzucić ok. 8 - 10 minut przed końcem gotowania) i dusić całość do miękkości, w między czasie dodając przyprawy.
Na ok. 5 minut przed końcem gotowania wrzucić usmażone wcześniej pulpeciki, żeby się podgrzały, ale żeby się nie rozgotowały :)
Na ok. 5 minut przed końcem gotowania wrzucić usmażone wcześniej pulpeciki, żeby się podgrzały, ale żeby się nie rozgotowały :)
Wartość odżywcza całego dania (połowy pulpetów + warzywa):
475kcal
białko: 19,5g
węglowodany: 70,6g
tłuszcz: 19,7g
błonnik: 16,4g
Danie pierwzza klasa ;-) ciecierzyce zjadam czesto i bardzo mi smakuje
OdpowiedzUsuńWow! Wyglądają super! Bardzo apetycznie i estetycznie :) Na prawdę świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńświetne! takie obiady właśnie najbardziej lubię - pełne zdrowia, a do tego przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię jak coś jest smaczne, a zarazem zdrowe :)
Usuńdanie wygląda pysznie, i dobrze dobrane składniki więc pewnie smakuje równie dobrze jak wygląda :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńOho takie pulpeciki to z chęcią zjemy. Wszelka imitacja mięsnych dań jak najbardziej pożądana :D
OdpowiedzUsuńchyba niejeden mięsożerca by się skusił:) bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba! Cudowny obiad chyba u mnie będzie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że będzie Ci smakować ;)
UsuńWygląda przepysznie :), pomysł bardzo przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszły :) Magda
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie i pożywnie, mniam. :>
OdpowiedzUsuńCudowne ! Uwielbiam takie pulpety :)
OdpowiedzUsuńszukam od pewnego czasu inspiracji na kotlety/pulpety z kaszy jaglanej...ten na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakować ;)
Usuńzrobiłam i jestem zachwycona :) w smaku pyszne a że zdrowe tym bardziej jeszcze nie raz je zrobię :)
UsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńWitam, obejrzałam z ciekawości Twój blog i muszę przyznać że w tych pulpecikach to chyba się zakochałam. Muszę je natychmiast ugotować.
OdpowiedzUsuńAleksandra
http://kluskizserem.pl/
Mam nadzieję, że Cię nie zawiodą ;)
Usuńobłędnie wyglądają! Och jak bym się do Ciebie przytuliła byś mi coś takiego zrobiła, mogę Ci nagotować ciecierzycy ile chcesz tylko mi zrób :D Zjadłabym takich pulpecików nawet samych, ale całe wiadro :)
OdpowiedzUsuńTej ciecierzycy to mniej więcej pół puszki, nie? :-)
OdpowiedzUsuńZależy ile g ma puszka, ale coś koło tego :)
Usuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń