piątek, 30 stycznia 2015

Owsianka chałwowa (z gruszką i tahini)


Dzisiaj przedstawiam przepis na moją ulubioną ostatnio owsiankę - konsystencją i smakiem przypomina owsiankę budyniową z gruszką, ale swoją gęstość zawdzięcza płatkom jaglanym. Dodatek tahini cudownie ją wzbogacił, zarówno w składniki odżywcze, jak i w chałwowy smak i aromat :) Owsianka jest kremowa i słodka, chociaż nie zawiera żadnych dodatkowych substancji słodzących - dojrzała i soczysta gruszka wystarczająco całość posłodziła. Kiedyś bardzo często dodawałam do owsianek pokruszoną chałwę, ale pasta z sezamu jest dużo zdrowsza, a nadaje bardzo podobny smak, nie zasilając jednocześnie owsianki w sporą ilość cukru :P

O cennych składnikach zawartych w sezamie pisałam więcej przy okazji przepisu na wegańskie placki chałwowe. Gruszki także posiadają wiele korzystnych właściwości i warto jeść je jak najczęściej. Są bogate w błonnik, polifenole, witaminy i składniki mineralne - jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także bor, który poprzez wpływ na działanie przytarczyc zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, więc taka owsianka, łącząca w sobie obfitującą w wapń pastę sezamową oraz bogatą w bor gruszkę jest świetnym daniem mogącym zapobiegać osteoporozie :P 

Ostatnio natknęłam się na informację, że gruszki najlepiej kupować zielone, lekko twarde i takie właśnie jeść, bo w miarę dojrzewania maleje w nich zawartość cennych kwasów owocowych, a rośnie zawartość cukru... A ja niestety gruszki najbardziej lubię już dojrzałe i słodkie, a poza tym w takiej owsiance niedojrzała gruszka nie miałaby zastosowania, bo to właśnie cukier w niej zawarty nadaje całą słodkość.

Owsianka chałwowa (z gruszką i tahini)
Składniki na 1 sporą porcję:
  • 3 łyżki (30g) płatków owsianych
  • łyżka płatków jaglanych (15g)
  • łyżka płatków gryczanych (można pominąć lub dodać więcej owsianych)
  • pełna szklanka (ok. 250ml) dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • pół sporej, dojrzałej gruszki
  • czubata łyżka tahini (20g)
  • kilka orzechów włoskich (część dodałam do środka, a część na wierzch)
  • łyżeczka rodzynek, ewentualnie jeszcze trochę tahini lub cokolwiek innego do dekoracji

Wykonanie:
Płatki owsiane podgrzewać na mleku, a gdy całość będzie lekko ciepła dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować. Gdy wszystko się zagotuje dodać płatki jaglane i gryczanetahini oraz orzechy, wymieszać i pogotować jeszcze chwilę, do czasu aż płatki zmiękną, a całość nabierze pożądanej, budyniowej gęstości. Następnie przełożyć do miseczki i udekorować dowolnymi dodatkami. Fajnie pasuje na wierzch roztapiająca się  czekolada :)

Wartość odżywcza:
590kcal
białko: 17,4g
węglowodany: 68,1g
tłuszcz: 29,3g
błonnik: 10,7g
wapń: 601,7mg (60%*)
żelazo: 5,4mg (30%*)
magnez: 163mg (53%*)
cynk: 3,5mg (44%*)

*% pokrywania dziennego zapotrzebowania na dany składnik w odniesieniu do dorosłych kobiet

40 komentarzy:

  1. Prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna i nawet bym zjadła :) przekonujesz mnie ze mozna całkowicie zyc bez mięsa i nawet zaczyna mi się to podobac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wchodzenie na blogi o tej godzinie ma ten jeden największy minus... człowiek momentalnie jest głodny!
    Narobiłaś nam apetytu również na gruszki więc się zaopatrzyłyśmy w dwa te owoce :) Jutro powstanie owsianka (raczej gryczanka) podobna do Twojego przepisu (o ile wysępimy jeszcze trochę chałwy od siostry bo tahini brak :/).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo po późno wieczornym przeglądaniu blogów :P
      Siostra pewnie nie będzie wredna i się podzieli :)

      Usuń
  4. Połączenie gruszki i chałwy nigdy mi się nie znudzi! Tahina jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, ciekawe czy by mi smakowała :P Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałwowa owsianka-zamawiam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację szkoda :( No ale poczekam może pojawi się ponownie i będzie na promocji - wtedy wezmę... Dobrze wiedzieć że jest smaczna :)

    Co do Wawela to uważam, że to najsmaczniejsza czekolada ale z tych z niższej półki... Wedel dla mnie jest orkopny i dla mnie za słodki a cena też nie niska bo prawie 3zł. Raz tato kupił taką dużą 220g i mnie poczęstował - w zapachu zalecialo mnie tłuszczem ;/

    Teravita kiedyś podobnie jak Wedel była smaczna - teraz ma okropny skład to nie ma co się dziwić ze nie smakuje czekoladą

    A za chałwą nie przepadam ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczę jeszcze dzisiaj u nas w Tesco, czy w dalszym ciągu jest...
      Z Wawela muszę w takim razie jeszcze raz spróbować, bo raz ją jadłam i wydała mi się taka jakaś sztuczna, ale może potem zmienili skład... Dzisiaj spróbuję jeszcze raz ;)

      A z Wedla mi smakuje :P Wiadomo, że to inne kryterium czekolady niż te bardziej gorzkie i droższe, ale jak dla mnie to ona jest właśnie czekoladowa i fajnie się topi na gorącym jedzeniu ;) I czasami jest w promocji np. raz w Kauflandzie było 5 za 10zł :P A nie wiedziałam, że gorzkie Wedla są dostępne w opakowaniu 220g...

      Usuń
    2. Ja dzisiaj byłam w Tesco i u mnie ich nie ma :( Mam nadzieję że nie będę musiała długo czekać... A jaką z Wawela jadłaś? Ja pisze o tej gorzkiej krakowskiej nie tej cienkiej...

      Czyli ta z Wedla jest czekoladowa ale nie gorzka ;)

      Usuń
    3. Ja dziś sprawdziłam i u nas jest. Ta 85% aktualnie kosztuje 4.49, jest jeszcze jakaś miętowa i migdałowa po 3.49 (ale nie gorzkie) i jest promocja, że jak się kupi 2 to druga jest za pół ceny...

      Z Wawela jadłam właśnie tą gorzką krakowską i mi ona kompletnie nie smakuje, a ta z Wedla jest dla mnie lekko gorzka i czekoladowa ;)

      Usuń
    4. Jak taka promocja to trzeba brać :)

      No widzisz każdy ma inne kubki smakowe ;) Zalezy to jeszcze od tego w jakich warunkach czekolada była przechowywana ;)

      Usuń
  8. To ja właśnie uwielbiam twarde gruszki :) Im twardsza tym lepsza ;)
    A tak w ogóle to przepyszna propozycja śniadaniowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja muszę w najbliższym czasie spróbować gruszkę "na twardo", bo nawet nie pamiętam smaku :P

      Usuń
  9. Ciekawy pomysł na ten smak owsianki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ja tez mogę zamówić takie śniadanie? :)
    Wygląda smacznie i jeszcze te dodatki na samej gorze - idealnie!
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Owsianka z tahini.. Czemu ja na to nie wpadłam ? :D Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm pychotka! Różne rodzaje płatków, mleko migdałowe, świetne dodatki no i tahini! :D Wielka szkoda, że właśnie wytraciłam moje domowe tahini do hummusu :( Ale następnym razem na pewno dodam kopiastą łychę pasty sezamowej do śniadaniowej owsianki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tego jeszcze nie było - owsianka o smaku chałwy... już ją lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja myślałam,że jadłam już owsiankę ze wszystkim...Zaskoczyłaś mnie dodatkiem tahini. Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna owsianka, ja nie nigdzie nie mogę dostać pasty chałwowej, czy kupujesz ją w sklepach z orientalną żywnością, czy jest dostępna w sieciówkach ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami robię sama, a czasem kupuję. Ostatnio akurat w sklepie ze zdrową żywnością, ale i w sieciówkach mi się zdarzało - na pewno widziałam w Stokrotce, więc jeśli masz w pobliżu to tam powinna być... Ale zrobić samemu jest niezwykle prosto i jeśli nie znajdziesz to polecam ;)

      Usuń
  16. uwielbiam tahini i gruszki, więc myślę że taka owsianka by mi bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam gruszek z tahini. Muszą smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cóż za niebywałe połączenie smaków ! To musi być niesamowicie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  19. kusisz tą owsianką :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem zachwycona takim śniadaniem, musiało nieziemsko smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie, duuzo bakalii tak jak lubie

    OdpowiedzUsuń
  22. No i kolejny super pomysł. I moja ulubiona tahina:).

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis na śniadanie :) Kurcze o tahini jeszcze nie słyszałam.
    Smaczna jest ta pasta sezamowa (tahini)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją uwielbiam i z tego co się orientuję to wielu osobom bardzo smakuje, bo na blogach można zobaczyć ją jako składnik wielu przepisów ;) Bardzo wzbogaca smak wielu dań ;)

      Usuń
  24. Uwielbiam owsiankę z bakaliami,ale jutro zrobię w/g Twojego przepisu.Wiem, będzie pyszna:)
    Smakowicie i kolorowo u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...