wtorek, 6 stycznia 2015

Placek owsiany z bakaliami jak owsiane ciastko :)


Kiedyś bardzo często robiłam tego rodzaju placki, a w ostatnim czasie nie jadłam ich już tak dawno... Dzisiaj rano zachciało mi się czegoś bliżej niezidentyfikowanego, o owsianym smaku i przypomniał mi się ten właśnie placek, bo z racji wolnego, świątecznego dnia chciałam zjeść coś innego niż owsiankę, nawet jeśli by była w jakiejś bardzo "wycudowanej" wersji :) A ten placek jest trochę jak owsianka, tyle że usmażona na patelni :)

Strukturą bardzo przypomina owsiane ciastko - jest twardawy, zwarty i chrupiący. Do środka można dodać dowolne dodatki, ale ważne jest żeby płatki pozostały surowe i nie namiękły w czasie przygotowywania, bo to one w głównej mierze nadają ciastkową strukturę i zbitą konsystencję. 

O właściwościach zdrowotnych płatków owsianych pisałam przy okazji przepisu na budyniową owsiankę z gruszką. Do płatków dodałam namoczone orzechy, pestki słonecznika, rodzynki i wiórki kokosowe, czyli to co akurat miałam pod ręką. Placek na pewno będzie super smakował z jakimiś owocami, dżemem czy czekoladą, ale ja wolę takie placki w wersji suchej, a owoce jem zawsze w trakcie ich przygotowywania :)

Placek owsiany z bakaliami
Składniki na 1 sporą porcję:
  • 5 łyżek (50g) płatków owsianych
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka orzechów (u mnie mieszanka włoskich, laskowych, nerkowców i migdałów)
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka syropu klonowego lub innego słodzidła (a można nic nie dodawać i zjeść z jakimś słodkim dodatkiem, np. polać syropem klonowym po usmażeniu)
  • małe jajko
  • 3 łyżki dowolnego mleka
Wykonanie: 
Orzechy pokroić na małe kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami i całość usmażyć na suchej patelni z obu stron. Przy przewracaniu nie powinien się rozdwoić, bo jest raczej zwarty, ale gdyby były problemy to można najpierw przerzucić go na talerz (przykrywając go nim i odwracając patelnię), a następnie z powrotem go na nią wysunąć.



Do placka wypiłam kawę zbożową z mlekiem migdałowym i cukrem trzcinowym.

Wartość odżywcza całego śniadania (placek + kawa):
606kcal (kalorie głównie pochodzą z dodatków i z części można zrezygnować)
białko: 19,1g
węglowodany: 72,7g
tłuszcz: 29,6g
błonnik: 8,5g
wapń: 333,7mg (w przypadku użycia mleka krowiego lub roślinnego, wzbogaconego w wapń)
miedź: 0,8mg
magnez: 160,2mg
mangan: 3,6mg
cynk: 3,8mg

24 komentarze:

  1. Tak jak zdarza nam się zjeść owsiankę tak nigdy nie robiłyśmy takiego placka/ciacha :)
    Wygląda bardzo sycąco, zwłaszcza, że oprócz zboża ma w sobie jeszcze orzechy, kokos i jajko. Po takim śniadaniu dłuuugo byłybyśmy nasycone. My w końcu nie zaczęłyśmy dnia od czegoś słodkiego (nie ważne czy w zdrowej czy niezdrowej wersji), miła odskocznia ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co dobrego jadłyście :P?

      Usuń
    2. Sałatkę warzywną, naleśniki gryczane z jogurtem sojowym i łososiem. Jednak Monika wcinała jeszcze pieczarki smażone na maśle xD

      Usuń
    3. Ciekawe śniadanie :):) Moje śniadanie, jeśli nie jest słodkie, to składa się jedynie z kanapek :P I czasem mi się zdarza jeść właśnie warzywną sałatkę :)

      Usuń
    4. Kanapki są często dla nas trochę za ciężkie bo nasz chleb składa się z kasz i ziaren, a naleśniki są lekkie i sycące (pod warunkiem, że nie je się ich z dziesięć xD ), trochę jogurtu i plasterek łososia dodają tylko smaku ;) No a warzywa... musi być ich duża miska :P
      Jeszcze musimy dodać, że te śniadanie odbyło się o godzinie 11.00 bo ten ostatni dzień wolności trzeba było odespać :P

      Usuń
    5. Doskonale Was rozumiem :P Moje śniadanie odbyło się o 9, co jak na mnie jest dosyć późną porą :P Naleśniki z warzywami też bardzo lubię, ale na śniadanie nigdy nie jadłam - za to na obiad jem dosyć często :)

      Usuń
    6. W wolnym czasie śniadanko jemy dokładnie o 8.00 lub o 8.30 i przeważnie są to jabłka! czasem z grejpfruitem :P (i to raczej je Angela - świr na punkcie jabłek) Dlatego przyzwyczajone jesteśmy do zastrzyku fruktozy od rana :) Takie wyjątki jak dziś sporadycznie się zdarzają, szczególnie gdy się wstanie na śniadanie a tu obiad xD

      Usuń
    7. :) A jabłko też dziś zjadłam robiąc właśnie to śniadanie (a raczej myśląc, co by tu na nie zrobić) :P Także uwielbiam jabłka :)

      Usuń
  2. Ciasto drożdżowe powinno wyrabiać się ręcznie do czasu aż przestanie się kleić do rak i miski (tylko wypieki z mąką razową są lekko lepiące). Jeśli ciasto nie chce się zagnieść to najprawdopodobniej dolano za mało wody a jeśli cały czas się lepi za dużo i trzeba dosypać mąki.... :) Ciasto drożdżowe jest wymagajace ale nie niemożliwe do zrobienia ;) Wyrobione ciasto oczywiście zostawia się do wyrośnięcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie moje nie przestawało się kleić, chociaż dosypywałam mąkę, ale też nie chciałam z nią przesadzić, a potem tylko trochę wyrosło... W maszynie za to wyrabia się i wyrasta bardzo fajnie :) Muszę jednak kiedyś spróbować jeszcze raz metodą ręczną :) Dzięki za wskazówki :)

      Usuń
    2. A tak jeszcze zapytam... czy to było ciasto tylko i wyłącznie z mąki razowej lub w większej mierze z tej mąki? Jeśli tak to nic dziwnego, że się kleiło bo takie ciasto będzie się kleić... Jesli podsypywałaś mąką to trzeba było pszenną :)

      Usuń
    3. Teraz to za bardzo nie pamiętam, bo to było kilka lat temu, ale wydaje mi się, że całkowicie ze zwykłej pszennej, bo wtedy jeszcze stopień przemiału mąki zupełnie mnie nie interesował pod względem zdrowotnym, więc użyłam zapewne taką jaka była w przepisie (a jeśli dobrze pamiętam, to chciałam wtedy zrobić bułeczki maślane, ale pewna co do tego nie jestem :P)

      Usuń
  3. Uwielbiam placki, w których znajdują się orzechy i pestki, jednak dawno takich nie smażyłam.
    Dobrze, że przeczytałam twój wpis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny placek, zdrowy i pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne chrupace sniadankoa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś innego, w sumie mogłabym spróbować coś takiego zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy śniadaniowy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym teraz takiego zjadła :P Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. owsianka w postaci placka - super pomysł! śniadania już nie muszą być nudne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie jutro muszę coś takiego zrobić. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...