sobota, 3 stycznia 2015

Pulpeciki ciecierzycowo jaglane w sosie warzywnym


Na pomysł zrobienia tych pulpecików wpadłam przez przypadek. Miałam nadmiar ugotowanej ciecierzycy, dogotowałam tylko kaszę jaglaną, dodałam kilka dodatków, wszystko wymieszałam, chwilkę podsmażyłam i w mig powstały smaczne, wegańskie pulpeciki ;) Potem nie wiedziałam jak należycie je wykorzystać - same w sobie smakowały pysznie, więc zdążyłam zjeść połowę prosto z patelni, lecz stwierdziłam, że zasługują na bardziej atrakcyjne podanie i pozostałe postanowiłam zjeść z duszonymi warzywami. Z pewnością podobne zrobię nie raz, może w innym zestawie obiadowym :)

A ciecierzyca jest niezwykle zdrowa - zawiera wiele witamin (zwłaszcza z grupy B), składników mineralnych (m.in mangancynk, miedź, żelazo, magnez i potas), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, a przede wszystkim białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej ;) 

Tak naprawdę, to jej walory smakowe i użytkowe odkrywam dopiero od niedawna, bo wcześniej jedynymi strączkami jakie jadłam były różne odmiany soczewicy, ze względu na łatwość obróbki przed spożyciem. A z cieciorką jest niestety trochę więcej zachodu - trzeba ją namoczyć i trochę dłużej gotować. Dlatego teraz zawsze gotuję większą ilość, zamrażam i zawsze mam jej zapas na nieprzewidzianą potrzebę ;)

Pulpeciki ciecierzycowo jaglane w sosie warzywnym
Składniki na pulpeciki (2 porcje - ok. 15 sztuk):
  • szklanka (120g) ugotowanej ciecierzycy
  • pół szklanki (60g) kaszy jaglanej
  • łyżka otrębów gryczanych
  • 1/4 cebuli
  • pół marchewki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: dowolne, w zależności od gustu - ja użyłam: łyżeczkę mieszanki przypraw suszone pomidory - czosnek - czarnuszka, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki oregano, łyżeczkę suszonego koperku i łyżkę mrożonego koperku; można dosolić do smaku
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu (ja pół szklanki gotuję w ok. 130ml wody), cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ciecierzycę zblendować wraz z kaszą jaglaną, dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę formować w ręku w kulki (można namoczyć przed tym ręce, żeby się nie kleiły, ale masa "puleptowa" jest dosyć przyjazna w kształtowaniu), po czym obsmażyć chwilę na patelni na łyżce oleju (można także upiec w piekarniku).


Składniki na warzywny sos pomidorowy (warzywa mogą być dowolne):
  • po kilka różyczek kalafiora i brokuła
  • pół małej cukinii
  • pół papryki
  • pół pietruszki
  • pół marchewki
  • 5 brukselek
  • 1/4 cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu, sól do smaku

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, po czym podsmażyć na nim przez chwilę cebulę i czosnek, następnie wlać ok. 1,5 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy, pokrojone warzywa (poza cukinią - ona się szybko robi miękka i wystarczy ją dorzucić ok. 8 - 10 minut przed końcem gotowania) i dusić całość do miękkości, w między czasie dodając przyprawy.

Na ok. 5 minut przed końcem gotowania wrzucić usmażone wcześniej pulpeciki, żeby się podgrzały, ale żeby się nie rozgotowały :)

Wartość odżywcza całego dania (połowy pulpetów + warzywa):
475kcal
białko: 19,5g
węglowodany: 70,6g
tłuszcz: 19,7g
błonnik: 16,4g

27 komentarzy:

  1. Danie pierwzza klasa ;-) ciecierzyce zjadam czesto i bardzo mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wyglądają super! Bardzo apetycznie i estetycznie :) Na prawdę świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! takie obiady właśnie najbardziej lubię - pełne zdrowia, a do tego przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię jak coś jest smaczne, a zarazem zdrowe :)

      Usuń
  4. danie wygląda pysznie, i dobrze dobrane składniki więc pewnie smakuje równie dobrze jak wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oho takie pulpeciki to z chęcią zjemy. Wszelka imitacja mięsnych dań jak najbardziej pożądana :D

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba niejeden mięsożerca by się skusił:) bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zjadłabym taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba! Cudowny obiad chyba u mnie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :), pomysł bardzo przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wyszły :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają apetycznie i pożywnie, mniam. :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne ! Uwielbiam takie pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  14. szukam od pewnego czasu inspiracji na kotlety/pulpety z kaszy jaglanej...ten na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Ci smakować ;)

      Usuń
    2. zrobiłam i jestem zachwycona :) w smaku pyszne a że zdrowe tym bardziej jeszcze nie raz je zrobię :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę ;)

      Usuń
  15. Witam, obejrzałam z ciekawości Twój blog i muszę przyznać że w tych pulpecikach to chyba się zakochałam. Muszę je natychmiast ugotować.
    Aleksandra
    http://kluskizserem.pl/

    OdpowiedzUsuń
  16. obłędnie wyglądają! Och jak bym się do Ciebie przytuliła byś mi coś takiego zrobiła, mogę Ci nagotować ciecierzycy ile chcesz tylko mi zrób :D Zjadłabym takich pulpecików nawet samych, ale całe wiadro :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tej ciecierzycy to mniej więcej pół puszki, nie? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy ile g ma puszka, ale coś koło tego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...