środa, 18 marca 2015

Wegańskie placki kokosowo - bananowe (prawie jak twarogowe)


Gdy pierwszy raz zrobiłam podobne placki, ich smak i struktura bardzo przypominały mi leniwe pierogi, które to jadłam chyba raz w życiu, ale nie jestem co do tego pewna... Wiem, że jadłam kiedyś na wakacjach takie coś zrobione chyba z twarogu i mąki, posypane cukrem i cynamonem i ponoć to właśnie tak się nazywało :) Nie wiedziałam czy taki smak placków wynika z przypadku, ale za każdym następnym razem kiedy je robiłam, uzyskiwałam podobną strukturę i smak. I teraz już wiem, że to mąka kokosowa nadaje im twarogową nutę i konsystencję i w wegańskich plackach może z powodzeniem zastąpić ten składnik, sprawiając tym samym, że placki z niej wytworzone smakują niemal jak twarogowe :)

Dzisiejsze placki, chociaż były potrójnie kokosowe (zawierały mąkę kokosową, olej i wiórki), nie emanowały smakiem kokosa zbyt dobitnie, a bardziej była w nich wyczuwalna naturalna bananowa słodycz, którą to kokosowa nuta idealnie uzupełniała. Strukturą, jak już pisałam wcześniej przypominały twarogowe placki i leniwe pierogi jednocześnie i cieszę się, że udało mi się osiągnąć taki efekt bez dodatku twarogu, którego to unikam m.in ze względu na nadmiar białka. No i czym były by placki bez dodatku roztapiającej się gorzkiej czekolady ?? :)

Wegańskie placki kokosowo - bananowe
Składniki na 1 porcję (6 średnich placków):
  • 30g (3 łyżki) płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę lub mąki owsianej
  • 30g (2 łyżki) mąki kokosowej
  • łyżka wiórków kokosowych + trochę do dekoracji
  • pół dużego banana (u mnie po obraniu część jaką użyłam ważyła 80g, ale jeśli będzie mniej to placki będą bardziej kokosowe niż bananowe)
  • ok. 100 - 120ml dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • do dekoracji: kostka lub więcej gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao)

Wykonanie:
Banana zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę owsianą, kokosową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, mleko i olej, dodając otrzymaną wcześniej masę bananową. Konsystencja ciasta powinna być dosyć gęsta, ale nie utrudniająca mieszania. Ciasto odstawić na kilka minut i po tym czasie, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę mleka. 

Smażyć placki na patelni bez dodatku tłuszczu, z obu stron do zrumienienia. Jeszcze gorące posypać posiekaną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi

Wartość odżywcza:
504kcal
białko: 18,7g
węglowodany: 68,3
tłuszcz: 20,5g
błonnik: 10,6g

51 komentarzy:

  1. I już wiem co zjem jutro na śniadanko! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie placuszki mogą stanowić też pyszny podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardo lubię mąkę kokosową - czy to w wypiekach czy też placuszkach - nadaje świetną strukturę oraz smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaczne, zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj muszę wypróbowac takich placuszków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie placuszki to bajka! A najbardziej zachwyca mnie ich środek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam ja chcę takiego placuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie placki mają moc uszczęśliwiania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie mi się podoba środek tych placków :D. Na pewno by mi zasmakowały, zwłaszcza, że ostatnio non stop za mną chodzi żarcie a'la naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne, uwielbiam wszelakie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki wyglądają rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja w Lidlu widziałam i raz na jakiś czas kupię bo nawet mam ochotę :) A tartę na kruchym też można i jest nawet lepsza ;)

    Te placki są wspaniałe ;) A u mnie zamiast placków jeden wielki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę w Lidlu następnym razem, to na pewno się rozejrzę :)

      Usuń
  14. Wyglądają świetnie, narobiłaś mi ochoty na placki! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, znowu zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. porywam kilka placuszków :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. kazde placki uwielbiam- smak dzieciństwa- mama smażyła- bo byłam niejadkiem i tylko to mogłam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mamy aktualnie fazę na mąkę kokosową i w weekend planujemy przyrządzić sernik z jej udziałem, dlatego Twoje placuszki muszą trochę poczekać ale na pewno przepis wypróbujemy bo wnętrze wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wyobraziłam sobie sernik kokosowy i bardzo mnie na taki naszło, chociaż jestem w trakcie jedzenia kolacji :P

      Usuń
  19. wyglądają na super puszyste! na początku ciężko było mi współpracować z mąką kokosową, ale z czasem już tylko lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kusi mnie bardzo mąka kokosowa, ale na razie kieszeń studencka nie pachnie u mnie pieniądzem :D
    ale kusisz kochana, oj kusisz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety fajne mąki są zawsze droższe :(

      Usuń
  21. Bardzo smaczne te placuszki na pewno są. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie śniadaniowe placuszki, jutro na rano na pewno jakieś przygotuję:)
    A gorzka czekolada, zwłaszcza rozpuszczona, świetnie smakuje na placuszkach:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo zdrowo i ładnie. Piękne w przekroju. Zdecydowanie zachęcają do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mogę trafić w sklepie na mąkę kokosową. :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam chyba w jakimś eko sklepie, ale widziałam ostatnio w MarcPolu i w Almie, więc jeśli masz tam po drodze to zobacz...

      Usuń
    2. O, MarcPola mam najbliżej, to lepiej się przyjrze, poszukam.

      Usuń
  25. Placki wyglądają ciekawie i tak fajnie białko w środku :)
    Czy dodasz dzisiaj wege fotomenu :P??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie wiem, bo mam w lodówce pyszne, niewegańskie ciasto :P Więc może dodam menu niewegańskie, albo zjem coś innego :P W każdym razie postaram się dzisiaj dodać ;)

      Usuń
  26. Bardzo apetyczne placki :) I przy okazji dowiedziałam się czegoś ciekawego o mące kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Na takie placki to się wpraszam bez dwóch zdań ^^ świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale pysznie wyglądają. Uwielbiam połączenie banana z kokosem, jeśli przypominały leniwe pierogi to w ciemno biorę. Swoją drogą połowa banana- 80g? To był banan gigant :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, był gigantyczny - takie olbrzymy jedynie były w sklepie, więc kupiłam, ale wolę te standardowych rozmiarów ;)

      Usuń
  29. Świetne placuchy:) Już jedne z Twojego bloga robiłam i pyszne były,więc i te wskakują na listę do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis i się udał ;)

      Usuń
  30. Wyglądają bardzo smakowicie. Idealna propozycja na słodkie śniadanie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają przepysznie, a kolor jest po prostu piękny. No i bardzo ładna i zwarta struktura. Dla wszystkich uzależnionych od kokosa i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajne placuszki :) a tego przekrojonego miałabym ochotę zjeść nawet przez ekran ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Miałam juz kilka podejść do tych placuszków i u mnie kompletnie sie nie trzymają :/ przy obracaniu wszystko sie rozwala. Nie umiem chyba współpracowac z mąka kokosowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może spróbuj z mniejszą ilością mąki kokosowej, ona jest ciężka w użyciu :/ Wiele też zależy od patelni. Ciasto musi być dość gęste - mi się rozwalały jedynie wtedy, jak dałam za dużo płynu.

      Usuń
  34. Strasznie się rozwalają :-( kombinowałam z różnymi proporcjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia patelni... Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo mi się nie rozwalały. Przed obróceniem na drugą stronę powinny być dobrze przypieczone. Może spróbuj z mniejszą ilością mąki kokosowej i dodaj jescze zmielone siemię lniane rozrobione w gorącej wodzie - to powinno sprawić, że placki będą bardziej zwięzłe.

      Usuń
  35. Wlasnie robie i nie udaly sie :-( Ciasto bardzo geste, dodalam wody, ale rozwalaja sie na patelni... smakuja rozwalone, ale ladnie to one u mnie nie wygladaja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto właśnie powinno być dość gęste, takie się łatwiej smaży - jak będą zbyt płynne, to będą się rozwalać :/ Niestety mąka kokosowa ma to do siebie, że placki z jej dodatkiem nie zawsze się łatwo smażą :/

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...