wtorek, 2 czerwca 2015

Placki z rabarbarem i jabłkiem z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru


Ostatnio bardzo polubiłam rabarbar w plackach i w maju, w połączeniu z różnymi składnikami wchodził w skład chyba wszystkich robionych przeze mnie placków. Rabarbar jest warzywem, które wyjątkowo kojarzy mi się z początkiem lata i staram się maksymalnie wykorzystać sezon, tym bardziej, że jest on tak krótki... Pamiętam, jak jadłam długie łodygi przyniesione wprost z ogródka babci, maczane następnie w cukrze :) A w tym roku, jak zrobiłam z niego kompot, to zapachniało mi wakacjami z dawnych lat... Mojej mamie z kolei kojarzy się on z Dniem Dziecka, kiedy to wraz z innymi dziećmi z klasy bawiła się w lesie na Łysej Górze (nie wiem gdzie to jest, ale to jakieś magiczne miejsce :P), popijając w między czasie właśnie kompot z rabarbaru :) A jeśli chodzi o Dzień Dziecka, to czy dostaliście coś z tej okazji :P ?? 

Jednym z moich ulubionych produktów dobrze komponującym się z rabarbarem jest jabłko, lekko tłumiące rabarbarowy kwasek, dzięki czemu można zredukować ilość użytej substancji słodzącej. Do placków pierwszy raz w życiu skarmelizowałam rabarbar, którego smak mnie zachwycił i jeszcze bardziej "urabarbarowił" śniadanie. Placki wyszły puszyste, słodko - kwaskowate i bogate w środku - idealne śniadanie na wolny dzień :)

Placki z rabarbarem i jabłkiem z karmelizowanym rabarbarem
Składniki na 6 średniej wielkości placków:
  • 30g mąki owsianej lub 30g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • łyżka mąki jaglanej
  • po łyżeczce mąki kokosowej i gryczanej (łącznie mąk było 60g, można użyć dowolnych)
  • jajko
  • pół łyżeczki cukru kokosowego (można użyć więcej, ja lubię dosyć kwaskowate placki)
  • ok. 70 - 100ml mleka (u mnie sojowe, ilość zależna od rodzaju mąk - kokosowa chłonie sporo płynów)
  • pół dużej łodygi rabarbaru
  • pół jabłka (najlepiej szara reneta)
  • łyżeczka oleju
Składniki na karmelizowany rabarbar:
  • łodyga rabarbaru
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 - 3 łyżki wody

Wykonanie:
Mąki wymieszać z żółtkiem, mlekiem, sodą oczyszczoną i olejem  (ciasto powinno być dosyć gęste, ale mieszanie go łyżką nie powinno sprawiać problemów) i odstawić na kilka minut. Rabarbar pokroić na kawałki i posypać cukrem, który po chwili się rozpuści otaczając rabarbar. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta, do którego na koniec dodać posłodzony rabarbar i pokrojone na małe kawałki jabłko i delikatnie wymieszać. Z tak powstałego ciasta smażyć placki na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron do zrumienienia. 

W między czasie przygotować karmelizowany rabarbar -  pokroić go na kawałki, umieścić w rondelku wraz z cukrem, miodem i wodą i całość dusić do zmięknięcia przez ok. 10 - 15 minut. Gotowym musem przyozdobić placki lub zjeść oddzielnie :)

Wartość odżywcza:
497kcal
białko: 21,3g
węglowodany: 80,5g
tłuszcz: 15,4g
błonnik: 10,7g

Ja do placków zjadłam kilka nerkowców i wypiłam kakao zrobione na mleku sojowym :)

41 komentarzy:

  1. Do tej pory rabarbar próbowałam jedynie w postaci... kompotu. :D Chętnie więc skosztowałabym takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim plackom nie mogłabym się nie oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar pokochałam, więc Twoje placki też już kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten rabarbar <3 Są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krótki sezon na rabarbar? Pierwsze słyszę - kupowałem w zeszłym roku (i dwa lata temu) jeszcze we wrześniu ;D I to po normalnej cenie.
    Na Dzień Dziecka dostaliśmy książkę i banany :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje ;) Do zeszłego roku rabarbar miałam od babci a u niej był krótko, a w tym jak zaczęłam kupować na bazarkach to widzę, że jest i jest ;)

      Usuń
  6. Takich placuszków z takim dodatkiem jeszcze nie robiłam. Ale pomysł jak najbardziej mi się podoba i trzeba będzie przetestować ten przepis w wolnej chwili jak najbardziej.
    PS: Piękny talerzyk :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie apetyczne ^^ niestety nikt nawet nie pomyślał o dniu dziecka, że jakowy miał miejsce i jedynie... albo aż dostałam od samej pani rektor- opiekunki mojego roku- bułkę xDD hahaha nie pytaj czemu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre śniadanko :} Do tego kawka i jestem w niebie :}

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie :) Zresztą rabarbar zawsze jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pożywne, pięknie się prezentujące i z dobrem na które mamy sezon czyli z rabarbarem, jednym słowem fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, rabarbar ma coś w sobie, że przywołuje wspomnienia ;) pyszne te placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. super przepis, zaintrygowałaś mnie cukrem kokosowym - nie słyszałam o takowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej o nim pisałam w ulubieńcach maja ;)

      Usuń
  13. Świetne te Twoje placuszki! My wczoraj dostaliśmy od koleżanki torbę rabarbaru wiec musieliśmy coś z niego wyczarować i postanowiliśmy go pokroić, obsypać obficie cukrem i zapiec w piekarniku. Wyszło nam coś podobnego jak Tobie. Właśnie zjedliśmy go z naleśnikami z maki ciecierzycowej i mleka sojowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co Wam wyszło brzmi pysznie ;) A do mąki z ciecierzycy nie mogę się przekonać bo smakuje mi metalem :/

      Usuń
  14. Aaa tak dawno placków na śniadanie nie jadłam! Twoje wyglądają przecudnie :> Tylko ja cały czas na ładny rabarbar nie mogę trafić

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne placuszki :) cukier kokosowy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne placuszki :) cukier kokosowy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas w pracy dla naszej Pani kierownik Dzień Dziecka nie istnieje dlatego był to zwyczajny dzień :P
    Też jadałyśmy rabarbar w cukrze! Teraz chyba byśmy tak go nie zjadły, no chyba, że z ksylitolem xD
    Też uważamy, że to warzywo świetnie łączy się z jabłkami (no i cynamonem :P )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że w pracy nie obchodzi się Dnia Dziecka :p
      A następnym razem do placków dodam również cynamon :)

      Usuń
  18. Dla mnie fenomenalne połączenie smaku. W tym roku jestem jeszcze przed rabarbarowym szaleństwem! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny i ciekawy pomysł na pyszne śniadanko :) Również pamiętam z dzieciństwa rabarbar maczany w cukrze :D Taka mała rzecz a jaka radość była na twarzy :D A raczej śmieszne miny, kiedy łodyga była zbyt kwaśna :D Dzień dziecka przyniósł mi między innymi piękny bukiet kwiatów, stworzony własnoręcznie przez Mamę z kwiatków z ogródka <3 A u Ciebie coś się pojawiło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co dostałam od taty torbę truskawek (zażyczyłam sobie taki prezent, bo nie miałam gdzie kupić akurat :P), a poza tym muszę sobie coś od rodziców kupić. Oni są bardzo hojni, ale do poszukiwania i wymyślania mi prezentów niekoniecznie chętni (może to wynika trochę z mojej wybredności :P), więc muszę coś wybrać sama, a ostatnio nie miałam czasu na chodzenie po sklepach :)

      Usuń
    2. Aaaa i jeszcze mama mi kupiła syrop klonowy :P

      Usuń
    3. Wybredność - wiem coś o tym :D Teraz najczęściej też właśnie wybieram sobie prezenty sama :D

      Usuń
  20. Mam nadzieję, że nie zdubluję komentarza, internat mi się rozłączył. ;) A pisałam że musze sobie takie usmażyć, koniecznie. ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie Ci wyszły te placki! Koniecznie muszę kiedyś zakarmelizować rabarbar ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest kilka Łysych Gór w Polsce, dopytasz Mamy o którą chodziło? :D

    Cudowne placki... Ja sezon rabarbarowy znów przegapiam... Choć pamiętam, jak za dzieciaka rósł u nas w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zapytam, ale to jest chyba jakaś górka na wsi, więc nawet nie wiem, czy ona ma taką nazwę naprawdę :P

      Usuń
  23. Mówię nie rabarbarowi w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...