wtorek, 26 lipca 2016

Wegańskie placki cukiniowe z sosem chałwowym

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo - wzbogaca wieloskładnikowe dania obiadowe, doskonale się grilluje, można ją nafaszerować wieloma smakowitościami i zapiec, a także użyć do placków - zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Osobiście preferuję właśnie takie jej wykorzystanie i w sezonie robię placki cukiniowe bardzo często. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu cukinii nie jadłam w ogóle - w moim domu nie była popularna, więc pewnie mijając ją na bazarku myślałam, że to jakiś zmutowany ogórek...

Tym razem zrobiłam placki w wersji wegańskiej (niewegańską wersję z cynamonem możecie zobaczyć tutaj), z lekko kokosowym akcentem, jakiego nadał olej i mleko. Mimo braku jajka świetnie się smażyły, a i w smaku niczego im nie brakowało. Cudownie skomponowały się ze słodkim sosem chałwowym na bazie tahini, podkreślającym ich łagodny smak. To naprawdę idealne, wegańskie śniadanie, do tego bez grama pszenicy :)


Wegańskie placki cukiniowe z sosem chałwowym
Składniki na 1 porcję (5 placków):
  • 3 łyżki (30g) płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki z topinamburu (każda inna się sprawdzi)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kawałek cukinii (ok. 1/3 małej sztuki)
  • 100ml mleka roślinnego (użyłam kokosowo - ryżowego)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • łyżeczka siemienia lnianego (jeśli nie mielone to należy wcześniej zmielić) rozmieszana w ok. 4 łyżkach gorącej wody

Składniki na sos chałwowy:
  • czubata łyżeczka tahini
  • łyżka mleka roślinnego
  • łyżeczka syropu klonowego

Wykonanie:
Mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczeniaolejem, cukrem, mlekiem oraz "glutkiem" z siemienia lnianego i odstawić na kilka minut - masa powinna być dosyć gęsta. W tym czasie cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody i wmieszać do wcześniej przygotowanego ciasta. Smażyć placki na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, a w tym czasie przygotować sos - tahini dokładnie wymieszać z mlekiem i syropem klonowym. Tak otrzymanym sosem polać placki, można udekorować je jeszcze orzechami - ja użyłam kilka pekanków.

Wartość odżywcza:
nie obejmuje pekanków i kruszonych ziaren kakaowca obecnych na wierzchu
410kcal
białko: 12,5g
węglowodany: 48,7g
tłuszcz: 19,6g

42 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, więc wykorzystanie jej w plackach bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Noooo,i to lubię :D Latwe,szybkie i pyszne :) Ja tez jeszcze kilka lat temu nie jadłam cukinii,a teraz uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio własnie za mną chodzą placki z cukinii! Ten sos brzmi obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robię placki z cukinii na słono, ale po wpisie Ady i Twoim zdecydowanie czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę w końcu spróbować na słono :D

      Usuń
  5. U mnie w domu cukinia od zawsze była zjadana :P Kiedyś w panierce smażona (nie powinnam o tym pisać :D), teraz parowana, i tak przygotowana świetnie zastępuje ziemniaki - jak to moja Mama mówi :D Ja cukinię używam bardzo często i do wielu potraw - kotlety z cukinią, leczo, potrawki, owsianki itd. Twoje placuszki prezentują się pysznie :) A brak jajka i pszenicy to dodatkowy atut :D A z sosu chałwowego skorzystam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz i ja często paruję - jak paruję zestaw warzyw na tydzień to wśród nich i cukinia się znajdzie ;) W panierce nie jadłam. Leczo, potrawki owsianki cukiniowe i ja uwielbiam :D

      Usuń
  6. Już napisałam komentarz, że kiedyś robiłam placki z cukinii i totalnie mi nie wyszły, ale nagle sobie przypomniałam że one były na słono i chyba w wersji jajecznej. Ale fakt faktem, były beznadziejne, więc trochę mam obawy co do robienia ich w wersji słodkiej ;) Jednak Ty mnie potrafisz zachęcić do zrobienia (albo chociażby marzenia :D) jakiejś potrawy, np. umieszczając w nazwie sos chałwowy :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek nie dodawaj tej cukinii za dużo - łatwo przesadzić i wówczas placki się ciężko smażą i rozlatują... :/

      Usuń
  7. Już mi to ktoś tłumaczył, chyba Asia, ale zapytam raz jeszcze: czym się różni kabaczek od cukinii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabaczka widziałam pierwszy raz na oczy w niedzielę - mama dostała od żony brata ciotecznego i mi przyniosła :D Różni się na pewno wyglądem - mój kabaczek jest jaśniejszy od cukinii, ale to pewnie zależy od odmiany i ma twardą skórkę. Wg internetu kabaczek to inna nazwa cukinii, więc to chyba jest to samo, tylko w różnych odmianach...

      Na wikipedii znalazłam coś takiego:
      "Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini [dzukˈkiːni] (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki".

      Usuń
    2. Na Wiki to i ja patrzyłam :P Raz jest napisane, że to to samo, potem stadium młodości, potem znów rośliny pokrewne. Nic nie wiem.

      Usuń
  8. Intrygujące połączenie, z chęcią bym spróbowała takich placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę strzelić takie placuchy :D Bo sosik jem na codzień prawie tylko mleko kokosowe :). Polecam patisony są dobre, zwłaszcza duszone w postaci grubej kostki w mleczku kokosowym i pomidorach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kokosowym też robiłam :)
      Patisonów nigdy nie jadłam, takie zestawienie brzmi pysznie :D

      Usuń
  10. Też wielbimy cukinie za jej uniwersalność :) Ale ostatnio zrobiłyśmy takie placuszki z dyni makaronowej czyli z jej makaronowego wnętrza i były lepsze niż z cukinii, musimy przyznać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki z dynii uwielbiam, a z makaronowej robiłam tylko zupę, ale za dobra nie wyszła :P

      Usuń
  11. placki cukiniowe to dla mnie tylko słona wersja z sosem meksykańskim :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam placuszki z cukinii, aczkolwiek nie próbowałam ich jeszcze w wersji słodkiej. Sos muszę koniecznie wypróbować. Ostatnio przekonałam się do chałwy (nigdy jej nie lubiłam) i chętnie bym spróbowała takiego dodatku do placków lub pancake'ów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sosie dobre jest to, że smakuje jak chałwa, a sama wybierasz poziom słodkości. A chałwa jest mocno słodka :)

      Usuń
  13. Cudowne placki! Z cukini, na slodko i z ulubionym akcentem chałwy :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podziwiam osoby, które tworzą wegańskie placuszki. Sama muszę spróbować sił w tej dziedzinie! Również często wykorzystuję cukinię do placków, chyba nigdy mi się to nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś myślałam, że wegańskie nie mają szansy się udać, ale jak widać, jajko wcale nie jest potrzebne :)

      Usuń
  15. Jak coś jest wegańskie to jest szansa, iż w 99% będzie mi smakowało. Wiem tylko, iż trudno się takie rzeczy robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi się wydaje, że łatwiej...

      Usuń
  16. Mniam, uwielbiam takie placuszki i w ogóle wszystko co z cukinii <3 Już niedługo pojawi się u mnie przepis na słodki chlebek cukiniowy i torcik również cukiniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na przepis na chlebek :)

      Usuń
  17. Mmmmm... Niebo w gębie , uwielbiam placki na śniadanie, te wyglądają obłędnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Sos chałwowy? WOW! Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm wyglądają cudownie <3 Ja też wkradam wszędzie cukinię, a w szczególności do owsianek :D Z chałwą jeszcze nie próbowałam :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja w tym sezonie nie jadłam jeszcze owsianki cukiniowej :D

      Usuń
    2. A ja w tym sezonie nie jadłam jeszcze owsianki cukiniowej :D

      Usuń
  20. Cudowne placki, a ten sos tahini! Mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  21. placków z cukinii na slodko jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cukinia w wypiekach, a do tego tahini, to po prostu meeega połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyśmienita propozycja. Muszę spróbować i to jak najszybciej :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...