wtorek, 20 września 2016

Ryż z masłem z nerkowców, brokułami i czarną soczewicą - doskonałe danie do lunch box'a

Osoby zabierające ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnię coś innego niż kanapki, zapewne często mają dylemat, co przygotować tym razem. Obecnie panuje sezon na wiele warzyw, przez co o różnorodność nie trudno i każdego dnia nasz lunch box może wyglądać inaczej. Jeśli podobnie jak ja, kierujecie się zasadą szybko, prosto, smacznie i zdrowo, to dzisiejsza propozycja będzie dla Was idealna. Mieszanka ta smakuje świetnie na ciepło - jedzona od razu po przygotowaniu na obiad czy kolację, a zapakowana w pudełko może stać się smacznym i odżywczym posiłkiem na wynos. 

Często łączę ryż basmati z masłem z nerkowców i miodem, ale tym razem trochę urozmaiciłam recepturę i przygotowałam danie w wersji bardziej wytrawnej, dodając brokuły i czarną soczewicę. Smak wzbogaciły także orzeszki pinii, którymi posypałam mieszankę. Wszystko to fajnie ze sobą współgrało, tworząc kremową sałatkę - wegańską i bezglutenową, zawierającą w sobie wartościowe białko roślinne oraz cenny tłuszcz pochodzący z orzechów. 



Ryż z masłem z nerkowców, brokułami i czarną soczewicą 
Składniki na 2 porcje:
  • 100g ryżu basmati
  • mały brokuł
  • czubata łyżka masła z nerkowców (30g)
  • 3 czubate łyżki ugotowanej czarnej soczewicy (lub innych strączków, przed ugotowaniem ok. 50g)
  • nasiona lub orzechy do posypania (opcjonalnie, użyłam łyżeczki orzeszków piniowych)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Soczewicę ugotować wg. przepisu na opakowaniu - czarną gotowałam przez ok. 20 minut, po ok. 2 godzinnym namoczeniu. Brokuła podzielić na mniejsze części i ugotować (ja zrobiłam to na parze), ryż  basmati ugotować wg. przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gorący ryż wymieszać z masłem z nerkowców, po czym dodać brokuły i soczewicę. Całość ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec można posypać nasionami lub orzechami.


Wartość odżywcza 1 porcji:
440kcal
białko: 20,6g
węglowodany: 65,5g
tłuszcz: 12,3g
błonnik: 8,8g

46 komentarzy:

  1. Proste, zdrowe i na 100% smaczne ;) Smak tkwi w prostocie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu a wiesz, ze śniłaś mi się dzisiaj :) Przyszłaś do mnie w odwiedziny i akurat trafiłaś na rodzinną sprzeczkę :P Potem mama z bratem usiłowali nakłonić nas do jedzenia mięsa a dokładnie kotletów mielonych ;P

      Usuń
    2. No to nieźle ;)
      Mam podobnie "mądre" sny, ale z racji że nie widziałam Cię nigdy na zdjęciu, Ty nigdy mi się nie śnisz...

      Usuń
    3. Wiesz... nim zobaczyłam Ciebie na zdjęciu to też mi się sniłaś.. śniła mi się jakaś dziewczyna ale wiedziałam, ze to Ty :)

      "Mądre" sny :D Podasz przykład? ;)

      Usuń
    4. No to ja tak nie mam, bo nie mam wyobrażenia na temat Twojego wyglądu, a szkoda, bo znajomi blogowi śnią mi się często :)

      Sen z przed kilku dni: poszłam oddać sukienkę do zwężenia, a pani krawcowa gotowała zupę ze skrawków materiału ;) Albo postanowiłam wyskoczyć z samolotu i przeczepiłam się na lince do krzesła :D

      Usuń
    5. Zupa z materiału.. ciekawe jak by smakowała :D Z tym samolotem to też fajne ;) To chyba miał być taki ekstremalny skok na bungee :D

      Usuń
  2. Ach, aż chętniej idzie się do pracy mając takie cudo ze sobą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zabrałabym takie pudełeczko na uczelnie :) Brzmi i wygląda pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jak to pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  6. jakjest soczewica to podziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne !Akurat teraz zabieram lunchboxy do szkoły ,i juz od dwóch tygodniu mam ulubiony aż mi sie znudzi-kuskus z olejem lnianym,do tego ciecierzyca,oliwki czarne i suszone pomidory ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam kuskus :D Ale w takim połączeniu brzmi pysznie ;)

      Usuń
  8. Wspaniałe danie, idealne właśnie do lunchboxa. Ja teraz się właśnie zastanawiam nad urozmaiceniem jedzenia jakie zabieram ze sobą :) prosto, zdrowo i smacznie - to tez moja zasada :)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczna miska :)
    no i danie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Chętnie zabrałabym ze sobą takie cudo do szkoły ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przechodzę cyklicznie co jakiś czas taki kryzys, że naprawdę nie wiem albo mi się nie chce nic przygotowywać, albo chciałabym coś fajnego, ale szybkiego. Fajny przepis, zwłaszcza dodatek tego masła z nerkowców mi się podoba, bo to zupełnie zmienia smak całego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na co dzień robię bardzo podobne mieszaniny, więc nie nie myślę zbytnio o urozmaiceniach, ale czasem mała odmiana jest wskazana ;)

      Usuń
  12. Przyda się ten przepis na lunchboxy na uczelnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny pomysł na mały lunchboxik :) Super! Czasem właśnie kupię brokuła i nie mam pojęcia co z nim zrobić, a tu proszę - fajna opcja, pomysłowa, zdrowa. Pyszna propozycja :) Zwykle dodaję masło orzechowe do propozycji jedynie na słodko, a tu takie ciekawe zaskoczenie smakowe.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuła wystarczy ugotować i już będzie smaczny :D Z masłem orzechowym komponuje się super ;)

      Usuń
  14. Ryż z masłem z nerkowców?! Ej no to musi być boskie! Do tego inne zacne dodatki i takiego lunchboxa pozazdroszczą nam wszyscy na uczelni xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło z orzeszków ziemnych też tutaj pasuje ;)

      Usuń
  15. Uwielbiam czarną soczewicę :)Ryz z masłem z nerkowców musi smakować świetnie, koniecznie muszę wypróbować takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. O,przyda się bo szukam teraz nowych dań do lunchboxa. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam czarnej soczewicy i ciekawi mnie czy bardzo róż się od tej zielonej- bo zieloną uwielbiam! łączę z brązowym ryżem i cebulką. nie mam masła z nerkowców i pewnie mieć nie będę bo wyjadłabym łyżką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje podobnie, ale lekką różnicę w smaku wyczuwam. Podobnie jak zielona nie rozgotowuje się jak czerwona. Jeśli masz zwykłe masło orzchowe (choć pewnie też wyjadłabyś je łyżką :)) to też tutaj pasuje ;)

      Usuń
  18. Miałam okazję spróbować podobnego dania jakiś czas temu i było przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O, masła z nerkowców jeszcze nigdy nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  20. wspaniały pomysł na lunch do pracy - zjadłabym ze smakiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ryż, brokuł i masło orzechowe to według mnie połączenie idealne! :D Nigdy jednak nie jadłam takiego dania z masłem z orzechów nerkowca i z soczewicą. Oba produkty uwielbiam, już sobie wyobrażam jak bosko musi smakować całość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masłem z orzeszków ziemnych też podobne dania uwielbiam :)

      Usuń
  22. Dobrze, że wyczytałam, że może być zwykłe masło orzechowe, bo tego z nerkowców nie mam. Chętnie wypróbuję niebawem w moich uczelnianych lunchboxach - będzie urozmaicenie dla "kaszy z tym, co się nawinie" :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasz z tym co się nawinie to mój ulubiony obiad :)

      Usuń
  23. Mniam Aniu jak to pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bynajmniej, nigdy nie mam z tym problemu :D Danie przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniałe danie :) lubię masło orzechowe jako dodatek do wytrawnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, wygląda smakowicie ;)
    A co myślisz o dodaniu łyżeczki oleju lnianego? Zepsuje smak? Bardzo go lubie i musze go jeść (na problemy z jelitami)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz to na pewno nie zapsuje. Ja też lubię ten olej i nie zawahałabym się go tutaj użyć ;)

      Usuń
    2. O to fajnie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...