wtorek, 12 września 2017

Kokosowo - brzoskwiniowy krem jaglany z cynamonem

Kasza jaglana to nieodłączny element mojej diety i jem ją w różnej postaci, w większość dni tygodnia. Często gotuję jaglankę na kolację z wybranym owocem, dążąc do maksymalnie sypkiej konsystencji, a gdy takiej nie osiągnę, dolewam jakieś roślinne "mleko" i blenduję całość na gładki krem. Ostatnio z kaszą najlepiej komponują mi się brzoskwinie, więc korzystam z sezonu na te pyszne i bogate w składniki odżywcze owoce. 

Do brzoskwiniowej jaglanki idealnie pasuje gęste mleczko kokosowe, wnoszące mnóstwo świeżego smaku. Cukier kokosowy dodał więcej słodyczy, bo sama brzoskwinia, choć dość słodka, nie daje rady wszystkiego dostatecznie posłodzić. A biorąc pod uwagę ostatnio panującą jesienną aurę, cynamon także świetnie się w całość wpasował. Jaglanka najlepiej smakuje cieplutka, udekorowana ciemną czekoladą i owocami suszonymi, ale kolejnego dnia, po wystudzeniu i zamknięciu w słoiku, jak najbardziej sprawdzi się jako danie na wynos.


Kokosowo - brzoskwiniowy krem jaglany z cynamonem
Składniki na 1 porcję:
  • 50g (4 łyżki) kaszy jaglanej
  • pół sporej, dojrzałej brzoskwini
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innej substancji słodzącej)
  • ok. 50g gęstego "mleczka" kokosowego + ok. 30ml wody (w zależności od ulubionej konsystencji)
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod gorącą wodą i ugotować wg przepisu na opakowaniu wraz z pokrojoną brzoskwinią i łyżeczką cukru kokosowego (ja zalewam wrzątkiem ok. 1,5cm ponad poziom kaszy w małym rondelku, dorzucam brzoskwinię i gotuję ok. 15 minut). Gdy kasza wchłonie całą wodę dodać mleczko kokosowe, jeszcze jedną łyżeczkę cukru (można pominąć lub dodać więcej do smaku), cynamon i zblendować wszystko na gładki krem. Gotową kaszę udekorować ulubionymi dodatkami - ja użyłam ciemną czekoladę, suszone jagody goji i orzechy laskowe


Wartość odżywcza kaszy bez dodatków wierzchnich:
350kcal
białko: 7,1g
węglowodany: 58,2g
tłuszcz: 10,7g

51 komentarzy:

  1. Kocham takie kremy :) Konsystencja powala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przyjemne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś tak będąc w rodzinnym domu odłożyłyśmy kaszę jaglaną na bok. Jednak już niebawem w swoim mieszkaniu pewnie chętnie sięgniemy po nią do puddingów :D Czasem taka przerwa jest potrzebna ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie miałam przerwy dłuższej niż tydzień i to tylko z powodu wyjazdu :D

      Usuń
  4. Uwiebilam kasze jaglana,podobnie jak ty!Jednak ja jem ją o wiele rzadziej,żałuje.Ten krem zjadłabym z przyjemnością,wyglada tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jem ją minimum 5 razy w tygodniu, a czasem codziennie i chyba mogę uznać ją za ulubioną :)

      Usuń
  5. Ależ on cudownie wygląda! :D Konsystencja tego kremu zachwyca, podobnie jak połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ma idealna konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak rzadko sięgam po kaszę jaglaną, a bardzo ją lubię :) Z przyjemnością zjadłabym taki krem. Ostatnio będąc na zakupach, mam dostrzegła budyń jaglany (chyba Winiary) - w składzie była mąka jaglana, skrobia ziemniaczana i jakieś aromaty :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, ja do gotowania dodaję łyżeczkę masła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie masło popsułoby chyba cały smak i nijak mi tutaj nie pasuje :D

      Usuń
  9. Bardzo lubię takie kremy, a Twój prezentuje się niesamowicie apetycznie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładne zdjęcia :) A kasza wygląda pysznie, choć nie dodałabym do niej brzoskwini, jakoś wolę ją jedzoną samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie to jeden z nielicznych owoców komponujących się z kaszą czy owsianką, choć same też jem chyba codziennie :)

      Usuń
  11. Świetne zdjęcia, wygląda pysznie, kaszy jaglanej mam w kuchni pod dostatkiem, codziennie robię sobie jaglankę (zalewam płatki jaglane z owocami i orzechami), ten krem może być świetną alternatywą, muszę wypróbować :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie przepadam za płatkami jaglanymi, jedynie te opiekane lubię, tak to używam tylko kaszę ;)

      Usuń
  12. jak ja lubię takie słodkie kremy z różnych kasz!

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio zaniedbałam kaszę jaglaną a przecież ją uwielbiam! zdecydowanie częściej serwuję ją sobie na słono a na słodko próbowałam tylko raz z owocami leśnymi i aż się dziwię czemu tego nie powtarzam! może nie z brzoskwinią bo ja tutaj w Oslo tarde kupuję i eżakują ale i tak nie są wystarczająco słodkie- za to banan i rodzynki m chodzą po głowie- banan zblendowany z kaszą a rodzynki jak w serniku luzem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan z kaszą to cudo - też tak często robię :)
      A kaszę wolę w wersji słodkiej i nie przepadam za nią ugotowaną w wodzie jako dodatek do dania - wolę gotowaną wraz z warzywami czy w zupie ;)

      Usuń
  14. O jaaaaaaaaaa, kokos <3 duuuużo kokosu <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny krem jaglany.
    Jak to się stało, że jestem taką wielką fanką kaszy jaglanej, a nigdy jeszcze nie jadłam jej w formie takiego aksamitnego kremu? Trzeba to zmienić.
    Oj przydałyby się mi dziś taki specjał :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale to musi być obłędnie smaczne ! Już uwielbiam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kasze jaglaną także wueilbiam, ale jem rzadziej od Ciebie. Cukier kokosowy - nie probowałam, mleczko kokosowe czeka na zużycie w półce. Cynamon kupiłam, tylko brzoskwinii brak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jaglany wychodzi pyszny także z bananem - jeśli go masz w domu to polecam taką wersję ;)

      Usuń
  19. Cudowny kolor i konsystencja. Chętnie poczęstowałabym się takim deserkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda super! :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda mega smakowicie :) konsystencja i kolorek... mniam,mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślinka cieknie :) pyszności a Ty nie! A Ty blendujesz ją na ciepło czy czekasz aż wystygnie ?
    I mam pytanie w przedmiocie mleka sojowego. Czy można je podgrzewać ? W sensie w garnku do wypicia albo ugotować na nim jaglanke/owsianke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko sojowe można podgrzewać :D Anią nie jestem, ale też mnie to trapiło :p

      Usuń
    2. Martha, blendują gorącą - wiem,że to niby niszczy ostrza blendera, ale miksuję od wielu lat wszelkie zupy na gorąco i szwanku nie zauważyłam.
      Mleko sojowe możesz podgrzewać jak zwykłe mleko ;)

      Usuń
    3. Dzięki to pytanie mnie nurtowało od dłuższego czasu. Nie wiem czemu coś mi zasiało ziarnko zwątpienia :)
      Zainspirowałam się twoim daniem i ugotowałam dziś na praktyki do sądu kaszę jaglana na mleku sojowym :)

      Usuń
    4. Na pewno wyszło Ci super danie ;))

      Usuń
  23. Cudowny Aniu, oj zrobię sobie taki na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. W sam raz na śniadanie! Mega!! ♥

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba nigdy nie dodawałam mleczka kokosowego do kaszy jaglanej. Kilka lat temu zblendowałam kaszę ze zwykłym mlekiem i konsystencja wyszła bardzo płynna - jak na koktajl, co zniechęciło mnie do blendowania kaszy ;D Druga próba z mleczkiem kokosowym wyszłaby już pewnie pomyślnie i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia ilości mleka - dałaś go za dużo i dlatego wyszedł koktajl ;)

      Usuń
  26. W kawiarni za takie cudo zaplacimy miliony monet... a proszę można samemu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to bywa w kawiarniach, zawsse smak jest trochę inny ;)

      Usuń
  27. Nie znam połączenia kokos-brzoskwinia. Nie widzę przeszkód, by kiedyś spróbować, zwłaszcza w towarzystwie mojej ukochanej deserowej przyprawy - cynamonku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak by Cie kiedyś przypadkiem naszła wena na gotowanie, to możesz próbować :D

      Usuń
  28. boski krem! :) na śniadanie lub deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię odwiedzać ten blog

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...