wtorek, 14 listopada 2017

Pieczona owsianka dyniowa z jabłkiem

Pieczone owsianki przygotowuję zazwyczaj raz w tygodniu - od razu piekę ich więcej, bo tak samo dobrze smakują na zimno, więc nadają się świetnie do pracy. Najczęściej robię wersje wegańskie, jednak zdarza mi się dodać do masy jajko. Owsianka z jajkiem staje się nieco pulchniejsza i sprężystsza, ale tym całkowicie roślinnym niczego nie brakuje - w tej, owy odzwierzęcy składnik można pominąć. 

Ostatnio moim ulubionym połączeniem w owsiance pieczonej jest dynia z jabłkiem. Dynia wpływa korzystnie na strukturę i kolor masy, a jabłko dodaje słodkości i przyjemnej kwaskowatości. Poza płatkami owsianymi użyłam także mąki dyniowej, za sprawą której wypiek jest bardziej puchaty. Owsianka ta jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, a po wymieszaniu wszystkiego robi się niemal sama. Przy tym smakuje świetnie i przypomina jabłkowe ciasto. 


Pieczona owsianka dyniowa z jabłkiem
Składniki na 2 porcje:
  • 80g (8 łyżek) płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki dyniowej
  • jajko
  • pół szklanki "mleka" roślinnego (można zastąpić wodą)
  • kawałek dyni 
  • jabłko (u mnie szara reneta)
  • czubata łyżeczka oleju kokosowego
  • cynamon

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Gdy płatki wchłoną wodę, dodać mąkę dyniową, mleko roślinne, jajko, startą na tarce dynię, pokrojone jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynek do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 30 minut. Wierzch można udekorować orzechami, które także pysznie się przypieką. 


WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI (bez dodatków):
385kcal
węglowodany: 52,2g
białko: 15,7g
tłuszcz: 14,3g

29 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda na zdjęciach :) Ja już dawno nie jadłam pieczonej owsianki, jakoś bardziej preferuję te ugotowane lub tzw. nocne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za nocnymi ja nie przepadam, bo te płatki jakoś mi tak dziwnie pęcznieją - mam wrażenie, że i tak są suche :P Ale gotowane chyba i u mnie wygrywają :)

      Usuń
    2. A ja je lubię, ale to trzeba trafić na dobre płatki, bo tak jak piszesz nieraz stopień nasączenia płynem jest mały - przez co płatki są twardawe, mleko jeszcze pozostaje i owsianka jeszcze jest wodnista, a ja wolę kremowe konsystencje :)

      Usuń
    3. To ja jeszcze na takie płatki nie trafiłam, ale taką owsiankę robiłam ze 3 razy w życiu tylko i za każdym razem mnie zawodziła, a kremowa nie była wcale. Czasem robię tak, że rano płatki zalewam wrzątkiem i po chwili mieszam z jogurtem i dodatkami i potem w drodze do pracy akurat ostatecznie miękną, a owsianka robi się idealnie kremowa.
      Jednak najbardziej kremowa wychodzi mi ta gotowana, zagęszczona siemieniem i chia :)

      Usuń
  2. Super pomysł , owsianka moja miłość , pominę jajko lub zastąpię i wypróbuję bo mąkę dyniową też lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię bardzo podobną bez jajka i także wychodzi :)

      Usuń
  3. Jaki ona ma piękny złoty kolor :) Coś cudnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na owsianki, więc chętnie skorzystam z Twoich propozycji :)
    Podobną dyniową owsiankę znam, ale jednak nie jest identyczna.
    Muszę spróbować Twojej wersji.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianki można modyfikować i za każdym razem tworzyć inną - fajne w nich to jest :)

      Usuń
  5. Aniu cudowna ta owsianka :-) dla mnie to zdecydowanie najlepszy posiłek śniadaniowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo uważam, a zwłaszcza jesienią i zimą nie ma nic lepszego :)

      Usuń
  6. taka pieczona owsianka to niebo w gębie. Skorzystam z przepisu z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłam pieczonej owsianki. Chyba czas przypomnieć sobie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Owsianki dyniowej jeszcze nie jadłam, ale z jabłuszkiem na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) Jabłko, jak jest kwaskowe i fajnie rozmięka podczas pieczenia, wiele wnosi do owsianek :)

      Usuń
  9. Świetny pomysł ale czy ta mąka dyniowa nie nadaje wypiekom goryczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam takiego zjawiska, ale pewnie wiele zależy też od mąki...

      Usuń
  10. Pieczonej owsianki już dawno nie jadłam, więc pora to zmienić :) Mąki dyniowej nie posiadam, ale wykorzystam pomysł z dodaniem na wierzch orzechów laskowych - takie przyprażone są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka dyniowa nie jwst tu niezbędna - dodaj wiecej płatków owsianych :)

      Usuń
  11. jak za dynią nie przepadam tak to wydaje sie być ciekawą opcją

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteś chyba mistrzynią w zapiekanych owsiankach i placuszkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, Wasze udekorowane na bogato piramidki placków prezentują się znacznie okazalej :)

      Usuń
  13. Aniu - za owsiankami w zasadzie nie przepadam, ale na Twoją bym się skusiła. Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jadłaś pieczonej to koniecznie spróbuj - smakuje inaczej niż gotowana, więc może taką polubisz :)

      Usuń
  14. Ile mililitrów ma Twoja kokilka? Specjalnie jeździłam i szukałam innej, żeby tylko Cię chamsko nie skopiować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, ale te kokilki chyba wszystkie są podobnych rozmiarów... Możesz mnie kopiować :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...