poniedziałek, 6 listopada 2017

Wegańskie kanapki na jesień - część II

Jesienią ciągle można tworzyć smakowite kanapki, jednak znacznie trudniej jest je fotografować. Kanapki jem niezmiennie na niedzielne śniadania i chociaż wcale nie o bardzo wczesnej porze, brak słońca nie ułatwia mi robienia im zdjęć - w ostatnich tygodniach było niemal ciemno, a chyba będzie już tylko gorzej ;/ No ale niby ważniejszy jest smak, a o pyszne kanapki nie trudno, tym bardziej że na bazarkach jeszcze można kupić mnóstwo sezonowych warzyw. Pomidory ciągle mają smak, ponadto są papryki, pory i jarmuż, sprawdzający się na chlebie w roli sałaty. A poza warzywami, użytek można zrobić z past kanapkowych, strączków, masła orzechowego, tofu czy orzechów ;)


Lubię urozmaicone i różnorodne kanapki jak te powyżej. Kromkę chleba żytniego z lewej strony udekorowałam masłem orzechowym, pekankami i daktylami, z kolei dwie pozostałe to połączenie domowego pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej/pasty fasolowej z warzywami - pomidorem, paprykąporem, wnoszącym wiele smaku wnosi do kanapek. Dalej widać kostkę ciemnej czekolady i migdały, a do śniadania wypiłam kakao z mlekiem kokosowym.


Tutaj w roli głównej wystąpiło tofu - na jednej kanapce w połączeniu z karmelem z daktyli i masła orzechowego oraz orzechami laskowymi, a na drugiej rozgniotłam je z płatkami drożdżowymi, porem i czarną solą. W dalszej części talerza widać więcej orzechów, ciemną czekoladę i jabłko, a do tego wypiłam kakao z "mlekiem" migdałowym. 


Jedna kanapka na ostatnim zdjęciu to połączenie oleju kokosowego, duszonych antonówek i migdałów, a na drugiej znalazł się hummus, jarmuż, pieczona papryka i pomidor. Dalej widać więcej papryki, kawałek jabłka, a do tego dzień wcześniej zapiekłam przy okazji chyba jabłka pod owsianą kruszonką. A w kubku nie zabrakło niezastąpionego kakao ;)

A jakie są Wasze ulubione kompozycje kanapkowe ?

66 komentarzy:

  1. ja dziś rano straciłam wenę, do pracy wzięłam rogala z żółtym serem i sałatą, zero inwencji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dzisiaj ugotowałam maksymalnie szybką owsiankę :D

      Usuń
  2. Jesień, a u Ciebie jeszcze wiosenne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle można kupić dużo warzyw :)

      Usuń
  3. mniam mniam czerwoną paprykę to uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaaale smakowite kanapki! Uwielbiam połączenie pora, papryki i pomidora - zwłaszcza na tostach. Pysznie brzmi ta kanapka z karmelem daktylowo-orzechowym i tofu (muszę wypróbować), a także ta z jarmużem i pieczoną papryką :) Pycha.

    U mnie występuje mała różnorodność na kanapkach: zagościł ostatnio domowy pasztet z mięsa z rosołu z ogórkiem kiszonym lub pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno już tostów nie jadłam, muszę zrobić :) Akurat mam sporo chleba to jak wyschnie to w tosterze nadam mu nowe życie :D

      Usuń
  5. Muszę zapiec w kokilkach jabłka pod zdrową kruszonką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne propozycje!Moje kanapki to ostatnio serek Almette(posmakował mi jogurtowy,z czosnkiem i szpinakiem a także nowy z kurkami i cebulka ;)) z różnymi warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych smaków Almette nie jadłam, ale kiedyś bardzo lubiłam z suszonymi pomidorami i zawsze kładłam go na 1 część grahamki :D

      Usuń
  7. O rany, nie będziemy wybrzydzać i bierzemy wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O, taki wpis był mi potrzebny, bo już sama nie wiem co mogę położyć na kanapkę. A tu tyle oryginalnych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie 😊 tofu i bakalie, które jem codziennie. Musze zrobić takie połączenie ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolorowo, smacznie i zdrowo :) Pysznie Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Same pyszności :-) takie kanapeczki sprawiają, że dzień jest bardziej kolorowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zawsze smakowicie u Ciebie Aniu i pomysłowo . Też lubię por na kanapkach a daje go czasami również zamiast cebulki do surówki z kiszonej kapusty . :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam surówki z kiszonej kapusty z cebulą lub porem - może kiedyś wypróbuję :)

      Usuń
  13. Widzę, że dużo tu całkiem fajnych kanapeczek :)
    Pomysł super, bo zdrowe przekąski zawsze są w cenie! :)
    Lubię takie pyszne propozycje :) ...przypomniałaś mi, że muszę pekanki kupić :D
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pekanki na kanapki spadają się najlepiej :)

      Usuń
  14. Bardzo oryginalne połączenie smaków. Nigdy nie jadłam podobnych kanapek...Ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja od kilku dni mam fazę kanapkową (co zdarza mi się raz na kilka miesięcy). Na tapecie kanapki z domową pastą z pieczonej papryki, awokado, pomidora, sosu sriracha i czarnuszki. Ewentualnie zestaw z pastą z pieczonych buraków, chrzanu i nerkowców. Twoje kanapeczki z porem zjadłabym z ogromną chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie Twoje kanapki brzmią smakowicie :) Ja z kolei od kilku dni mam fazę na mniej zdrowe kanapki z masłem (z białym chlebem ;))

      Usuń
  16. Jak zawsze zaskakujesz tymi propozycjami! Dzięki Tobie kanapki nie są już nudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to żadna kanapka nie musi być nudna, bo nawet te najprostsze mogą świetnie smakować :)

      Usuń
  17. Wspaniałe i bardzo apetyczne kanapeczki :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie zjadłabym tą z pekanami :). Ja uwielbiam połączenie awokado i pomidora, na to cebulka i polane jakimś dobrym olejem, pycha :D. Z robieniem zdjęć mam to samo, już koło 15 światło robi się beznadziejne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado z cebulką nie łączyłam i będę musiała spróbować :)
      I rano też ciemno - nie jest łatwo z fotkami :/

      Usuń
  19. Ja tak w ogóle to nie przepadam za kanapkami, ale takie to nawet chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ostatnio mam taki etap, że mogłabym jeść kanapki ciągle, a najlepiej z masłem orzechowym :D

      Usuń
  20. Kanapki z masłem orzechowym i dodatkowo orzechami wyglądają bardzo smacznie, aż chce się jej jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  21. O ile różne pasty, dodatki, masła orzechowy lądowały na moich kanapkach, tak całe orzechy - nigdy. Kurczę, muszę to przetestować, bo to dodatkowy chrupacz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego orzechy dodają wiele smaku :)

      Usuń
  22. Dawno nie jadłam kanapki na słodko, a ta z daktylowym karmelem i masłem orzechowym brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakuje - warto spróbować ;)

      Usuń
  23. Kanapki wyglądają smakowicie :) Jeże;i chodzi o wegan to polecam również pastę z czerwonej fasoli z malinami można ją dostać w rossmannie i jest super :D muszę się w nie znowu zaopatrzyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ją w domu, ale jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  24. Aż mi smaku narobiłaś:) Super kanapeczki, genialne zdjęcia:) Obserwuję z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojj, ojj aż zgłodniałam! Weganką nie jestem ale zjeść bym zjadła te cuda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - roślinne jedzenie jest naprawdę smaczne :)

      Usuń
  26. Takie kanapki z chęcią bym zjadła. Ostatnio jadłam kanapki z Twoim paprykarzem jaglanym i ogórkiem kiszonym. Przepis jest świetny o przepis poprosiła moja ciocia, która wegetarianka nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mój tata też bardzo lubi ten paprykarz, a wege nie jest (choć mięso bardzo ogranicza) - roślinne jedzonko jest pyszne ;)

      Usuń
  27. Kanapki z orzechami wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Znam ból zdjęć, tyle że dla mnie w lecie bywa za jasno, a zimą za ciemno. Potem tracę godziny na przerobienie kilku fotek do recenzji. Dramat życia ;)

    Kanapki z orzechami rewelacja! Uwielbiam, jak coś chrupie (chleb ze słonecznikiem, mmm). U mnie jednak nadal rządzi to samo: jakaś pasta, obecnie z cukinii, groszku i ogórka, plus ogórek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo ;/ W sumie to przez cały rok słońce potrafi świecić jak wściekłe, a za chwilę robi się ciemno i tak się może zmieniać co kilka minut ;/ Fotki robię zazwyczaj w niedzielę przed południem, więc trudno mi utrafić w dobry moment.
      Przerabianie to mi szybko idzie, bo zaawansowanych programów do tego nie mam i tylko tak z grubsza rozjaśniam i poprawiam kolory.

      Pasta brzmi znajomo, czyżby zielona z Biedry? Tak mi się kojarzy skład :D

      Usuń
    2. Tyle że ja pieprzę się z białym tłem, cieniami itd.

      Ona jest i w Biedrze, i w Lidlu :) W Lidlu w asortymencie stałym, a w Biedrze chyba była tylko z okazji jakiegoś tam tygodnia (wegańskiego? zdrowego?).

      Usuń
  29. wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smacznie to wygląda ;)
    Obserwuję z wielką chęcią i zapraszam do siebie :
    https://kobiecomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Częstuję się, bo pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ja nawet nie jestem wegetarianką, ale uwielbiam poznawać nowe smaki i takie kanapeczki chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie jem pieczywa, ale pomysł ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kanapkami można się zainspirować.Wyglądają zachęcająco i z pewnością są pyszne!
    Pozdrawiam i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. ciekawe pomysły ;) ja czasem też robię takie "inne" kanapki, niż te tradycyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. O tak! Uwielbiam kanapki z masłem orzechowym, ale jesiennym strzałem w 10 jest hummus z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  37. Urozmaicenie w jedzeniu jest wskazane!! ♥

    OdpowiedzUsuń
  38. nie jadłam jeszcze tak ciekawych kanapek, choć moje też są nietypowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  39. Pyszne propozycje, niebanalne i jakie zdrowe :) Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...