Bardzo szybkie w przygotowaniu, bogate w białko roślinne danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Do jego przyrządzenia można użyć dowolnych warzyw - naprawdę wszystkie się sprawdzą, więc to dobry sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegających resztek ;)
Składniki (1 porcja):
- 50g brązowego ryżu
- 2 łyżki (ok. 35g) zielonej soczewicy (może być czerwona)
- 1/3 średniej cukinii
- 1 łodyga selera naciowego
- pół korzenia pietruszki
- 1/3 żółtej papryki
- kilka różyczek brokułów
- ¼ cebuli
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka oleju rzepakowego
- dowolna zielenina (u mnie natka selera)
- dowolne przyprawy (użyłam ok. łyżeczki curry, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, ¼ ostrej, sól i pieprz)
Wykonanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni podgrzać wodę (ok. 1 szklanki) i dodać do niej przecier, soczewicę oraz pokrojone twardsze warzywa
(pietruszkę, seler naciowy i cebulę). Po ok. 5 minutach dodać brokuły i paprykę
i gdy wstępnie zmiękną dołożyć pokrojoną cukinię – całość dusić do miękkości. Pod
koniec dodać olej, przyprawy oraz natkę (można użyć suszonego koperku
lub pietruszki). Po chwili dodać
ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać (przed dodaniem ryżu woda powinna w
większości odparować, a to co pozostanie wchłonie ryż).
Wartość odżywcza:
508kcal
Białko: 20g
Węglowodany: 82,1g
Tłuszcz: 13,4g
508kcal
Białko: 20g
Węglowodany: 82,1g
Tłuszcz: 13,4g
Ja osobiście wybrałabym trochę inny zestaw warzyw, ale ogólnie to uwielbiam tego typu dania:)
OdpowiedzUsuńczy to moja cukinia tak uroczo wygląda z tego ryżu? Cuuuudo <3 Kocham ryż z warzywami, choć czasami ryżu nie profanuje i same warzywka jem :D
OdpowiedzUsuń