czwartek, 27 listopada 2014

Wegański jadłopis 1

Wpadłam na pomysł, aby jeden dzień w tygodniu jeść całkowicie wegańsko - na co dzień nie jem zbyt wielu produktów pochodzenia zwierzęcego, ale jednak jem je codziennie. I w związku z tym na wegański dzień wyznaczyłam czwartek - co tydzień postaram się dokumentować co jadłam i dzielić się z Wami moim jadłospisem na blogu i w miarę możliwości wyliczać także wartość odżywczą dań. Sama bardzo lubię czytać jadłospisy na blogach innych osób, więc myślę, że to fajny pomysł ;) Będę starać się wstawiać zdjęcia wszystkich jedzonych przeze mnie posiłków, ale czasem się tak zdarzy (jak np. dzisiaj z podwieczorkiem), że zjem go zanim zdążę zrobić zdjęcie, ale na pewno będę dokładnie opisywać co jadłam :P 
Nie odżywiam się idealnie, ale takie monitorowanie jedzonych produktów bardziej mobilizuje do zdrowszych wyborów :P Będę wdzięczna za wszystkie komentarze i Wasze spostrzeżenia odnośnie mojej diety ;)

ŚNIADANIE

Owsianka budyniowa z gruszką, orzechami, nasionami słonecznika, suszoną żurawiną i gorzką czekoladą, zielona herbata
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżeczka otrębów gryczanych
  • szklanka (230ml) mleka (użyłam migdałowego)
  • łyżeczka budyniu waniliowego
  • duża gruszka (połowa gotowana z płatkami i mlekiem, trochę na wierzchu, a reszta zjedzona w między czasie)
  • garść orzechów (włoskie i pekan) i łyżeczka pestek słonecznika namoczonych przez noc
  • łyżeczka żurawiny
  • kostka gorzkiej czekolady
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 
585kcal
Białko: 18,9g
Węglowodany: 85,8g
Tłuszcz: 22g


2 ŚNIADANIE
  • jabłko
  • sałatka z czerwonej kapusty i jabłka
  • garść pieczonej ciecierzycy

OBIAD
Duszone warzywa z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą
  • 60g kaszy jaglanej
  • 30g czerwonej soczewicy
  • warzywa: kilka różyczek brokuła i kalafiora, 1/4 papryki, pół korzenia pietruszki, 4 brukselki, 1/3 cukinii, 2 plastry bakłażana,
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka przecieru pomidorowego, przyprawy (papryka słodka i ostra, kumin, oregano), natka selera

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
513 kcal
Białko: 24,5g
Węglowodany: 85,3g
Tłuszcz: 14g

PODWIECZOREK
  • koktajl z dużego banana, malin i domowego mleka kokosowego (z wiórek kokosowych)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • garść migdałów

KOLACJA
Gęsta zupa (ok. 500ml) kapuściano - pomidorowa z ziemniakami do której dodałam ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, marchewka, pół papryki


Nie wyliczę dzisiaj całkowitej liczby kalorii i rozkładu makroskładników, bo ciężko mi ocenić kaloryczność części dań, gdyż robiłam ich większą ilość, a nie konkretną porcję. Może za tydzień się uda :)

7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, zwłaszcza śniadanie i obiad (ochoty mi narobiłaś zwłaszcza na taki obiad :P). Ale zrobię owsiankę na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardową, czy zrobisz eksperyment :P?

      Usuń
    2. Nie mam za bardzo z czego zrobić eksperymentu, więc będzie standardowo :P

      Usuń
    3. Wystarczy, że nie dodasz kakao, a więcej orzechów i już będzie nowa :P A zamiast banana polecam Ci gruszkę ;)

      Usuń
  2. Czemu jak tak późno odnalazłam ten genialny blog ze świetnymi przepisami :D Gdzie się on tak uchował ;p ja nie wiem :D Dorze, że już się odnalazłam :D Będę wpadała częściej tzn. codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy jadłospisik łiiiiiiiiiii <3 :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...