wtorek, 24 lutego 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej, soczewicy i warzyw korzeniowych


Zimą, kiedy dostęp do świeżych sezonowych warzyw jest ograniczony, powinniśmy bardziej doceniać warzywa korzeniowe, które można jeść praktycznie przez cały rok. Pyszne i zdrowe marchewki, buraki, pietruszki czy selery, choć są tak powszechnie dostępne i niedrogie, często są niedoceniane i muszę przyznać, że i ja jeszcze nie tak dawno nie zwracałam uwagi na te korzenie, za wyjątkiem marchewki, która w postaci surowej niezmiennie jest moim ulubionym warzywem i codziennym elementem diety już od kilku lat :) Pietruszkę czy seler także bardzo polubiłam, zarówno w zupach jak i w naturalnej formie po ugotowaniu i nie wiem jak kiedyś mogłam pozwolić, żeby te  warzywa po zrobieniu wywaru na zupę zostały wyrzucone do śmieci :P A buraki już jakiś czas temu (chyba za sprawą mojej "warzywnej" koleżanki) dołączyły do zestawu moich ulubionych warzyw :)

W tym daniu wykorzystałam 3 najpopularniejsze warzywa korzeniowe - marchewkę, pietruszkę i selerczerwoną cebulękaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę. Orzechy laskowe, których smak był wyraźnie wyczuwalny, bardzo wzbogaciły smak, a przyprawy nadały cudowny aromat. W wersji nie wegańskiej na wierzch można położyć ser żółty lub mozzarellę, ale podejrzewam, że ser wegański, którego ciągle nie miałam okazji spróbować też się doskonale sprawdzi i fajnie się przypiecze. Całe danie jest pyszne i zdrowe, bogate w witaminy, składniki mineralne i białko o wysokiej wartości odżywczej :) 

Zapiekanka z kaszy jaglanej i warzyw korzeniowych
Składniki na 2 porcje:
  • 100g (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • 7 łyżek (80g) czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • pół korzenia selera
  • czerwona cebula
  • 40g (ok. 2 łyżki) orzechów laskowych zmielonych w młynku do kawy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki mrożonej pietruszki, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżka sosu sojowego (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić sosem Tamari), ewentualnie sól do smaku

Wykonanie:
Kaszę jaglaną i soczewicę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę przez ok. 2 - 3 minuty, po czym dodać starte warzywa, ok. 1/4 szklanki wodyprzyprawy i całość dusić przez ok. 10 - 15 minut. 

Warzywa połączyć z ugotowaną wcześniej kaszą i soczewicą, dodać orzechy laskowe i dokładnie wymieszać, częściowo rozgniatając masę widelcem, żeby jak najbardziej rozdrobnić soczewicę i kaszę. Przełożyć do naczynia do zapiekania (ja użyłam 2 mniejszych) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 - 30 minut aż całość się zrumieni. 

Wartość odżywcza 1 porcji:
610kcal
białko: 23,7g
węglowodany: 84g
tłuszcz: 26g
błonnik: 17,9g

51 komentarzy:

  1. Świetny przepis na zapiekankę, same pyszne składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki! Ta strasznie trafia w mojego gusta, ale brakuje mi ciągnącego się sera :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w notce ser oczywiście można dodać, na pewno świetnie będzie pasował ;)

      Usuń
    2. Też o tym pomyślałam, ale dodatek mozarelli czy zwykłego sera żółtego rozwiązuje sytuację ;))

      Usuń
  3. Podobnie wykorzystujemy warzywa pozostałe z bulionów :)
    Zapiekanka to fajna sprawa, ponieważ wrzucasz to co masz, zapiekasz i już :D
    My tak robimy kiedy zostaje nam trochę kaszy gryczanej, trochę warzyw i w sumie to co aktualnie znajduje się na tapecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam bardzo podobny schemat robienia zapiekanek, choć z kaszą gryczaną robię je bardzo rzadko :/

      Usuń
  4. To musi być przepyszne :) wyobrażam sobie jen aromat orzechów laskowych...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytam zapiekanka i już wiem, że będzie smacznie :) Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki :D tzw. opróżniacze lodówki :D Wrzucić można co się chce i zawsze jest smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. gdybym miała czas to takie zapiekanki mogłabym jeść co chwilę - świetny pomysł na pożywny obiad :) bardzo podoba mi się ten dodatek orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasze jaglaną zapiekałam tylko raz i posmakowała mi w tym wydaniu. Twoja zapiekanka jest fantastyczna ;)

    A z mrożonych owoców nie lubię truskawek bo tracą na smaku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie ich smak się zmienia, ale ja i tak je lubię ;) Część mrożę w postaci zmiksowanej i wtedy smak (moim zdaniem) jest taki sam jak zmiksowanych truskawek świeżych.

      Usuń
    2. Aniu nic nie zastąpi polskich, świezych truskawek... tęsknie za nimi.. najlepsze są murzynki ;)

      Usuń
    3. Nie znam się za bardzo na odmianach truskawek, o murzynkach nie słyszałam, ale u nas chyba najbardziej ceniona jest senga sengana (i ja też ją chyba lubię najbardziej, innych za bardzo nie rozróżniam prawdę mówiąc. Te moi rodzice zawsze zamawiają w większych ilościach od znajomego, który je uprawia i żadne inne jakie jadłam (no chyba że te z krzaczka mojej babci :P) nie były tak dobre ;)

      Usuń
    4. Murzynki to stara odmiana - takie wielgachne i intensywnie czerwone :) To mje ulubione owoce - szkoda, że już nie mam ich na wsi :(

      Usuń
  8. Kasz jaglana jest świetna w każdej postaci. Warzywa, kasza plus orzechy. Efekt musi być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym, chyba z dwie porcje-samo zdrowie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasz jaglana jest świetna w każdej postaci. Warzywa, kasza plus orzechy. Efekt musi być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiekanka po prostu bomba ! Myślę że będzie smakowa nie tylko zimą ale i latem podana lekko przestudzona z np.delikatnym ziołowym sosem będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona smakuje świetnie także na zimno :) Z sosem ziołowym pewnie byłaby jeszcze lepsza ;)

      Usuń
  12. Pyszna i zdrowa zapiekanka! :) mam ochotę na porcyjkę.... :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Już samo połączenie składników pobudza mój apetyt. Dodatek orzechów laskowych jest niczym "wisienka na torcie". :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapiekanki są super, wczoraj zastanawiałam się czy nie kupić sobie wreszcie kaszy jaglanej i chyba jutro to zrobię :D Soczewica mi się też kończy, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć :< Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup, tylko pamiętaj żeby ją wypłukać dokładnie przed jedzeniem :P
      A soczewka jest na pewno w Realu i Tesco (ale i w Marc Polu też znajdziesz na 100%, tylko pewnie nie tej firmy, której miałaś ostatnio :P)

      Usuń
    2. No właśnie w realu nie było, tylko innej firmy ale chciałam tej samej

      Usuń
    3. Innych firm też będą ok ;) Ale jak jutro dotrę do Tesco to Ci kupię tą eko, są chyba te same co w Realu :P

      Usuń
  15. wszystko co lubię w jednej zapiekance:) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. taka zapiekanka musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z tymi warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną idealnie trafiłaś w mój gust;)
    Przepis na zapiekankę zapisuję i na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci będzie smakować :)

      Usuń
    2. Wczoraj na śniadanie przygotowałam zapiekankę według twojego przepisu, jedynie zamiast orzechów (które się skończyły) dodałam tarty ser.
      Mogę szczerze powiedzieć, że zapiekanka ma wyśmienity smak. Odgrzewana również smakuje bardzo dobrze. nawet dziś ją jadłam, bo troszkę przegięłam z ilością składników XD

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że Ci smakowała :)

      Usuń
  18. Nie są to moje ulubione warzywa, ale też je doceniam i co tu dużo mówić - jadłabym. :D

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię takie zapiekanki - Twój przepis przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy pomysł na zapiekankę:)Do tego suróweczka i żyć nie umierać;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm zapiekanki <3 Dobrze, że weekend nadchodzi, w końcu będzie czas na fajniejsze gotowanie niż obiad na szybko :D Cudowna!
    Haha ja zawsze miałam maratony kreskówek, dzieciaki z 402 też uwielbiałam, a obok nich ach ten andy,odlotowe agentki itd. :D To, co teraz tam puszczają to jakieś badziewie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andy'ego uwielbiałam, ale agentki to tak średnio :P Już trochę nie jestem na bieżąco z aktualnymi kreskówkami, ale czasami (głównie jak siostra włączy tv) to obejrzę coś na Disney Channel :P

      Usuń
  22. Fajny, zdrowy i prosty w przygotowaniu pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Biorę całość bez zastanowienia! Wygląda przepysznie! Wartościowe składniki, zimowe warzywa i moja ukochana soczewica...

    OdpowiedzUsuń
  24. idealne składniki - połączenie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. kasza jaglana jest dobra na wszystko i ze wszystkim taki jej urok, a zapiekanka jest genialna tylko ciecierzycy nie chce mi się gotować :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Już samo połączenie składników pobudza mój apetyt. Dodatek orzechów laskowych jest niczym "wisienka na torcie". :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Składniki dobrze dobrane na moje oko.

    OdpowiedzUsuń
  28. Tu masz nowy przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przyznam że takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...