niedziela, 8 maja 2016

Mąki jakich używam - część IV (z topinamburu i ryżowa)

Dawno nie dodawałam notki na temat mąk jakich używam w kuchni, ale dążę do mącznego minimalizmu i staram się mieć otwarte jednocześnie maksymalnie 4 opakowania. Obecnie używam opisywaną wcześniej jaglaną i kasztanową (jak dotąd moją ulubioną), a także ryżową i z topinamburu, które staną się bohaterkami dzisiejszego wpisu. 

MĄKA Z TOPINAMBURU

Świeżego topinamburu nigdy nie jadłam i jakoś nie widuję go sklepach, więc cieszę się, że mogę używać mąki z niego powstałej (jednak na pewno wnikliwiej się za nim rozejrzę :)). Mąka ta przyjemnie pachnie, ma lekko miodowy zapach, przekładający się na smak i świetnie sprawdza się w plackach i ciastach, nadając im przyjemną słodkość i subtelnie orzechową nutę. Już niewielki dodatek jest wyczuwalny, a przy tym mąka nie wpływa negatywnie na strukturę wypieków - placki z jej udziałem wychodzą puchate, ale nie wiem co by było, gdybym użyła tylko jej...

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, ma także wiele korzystnych dla zdrowia właściwości:
  • zamiast skrobi zawiera przekształcającą się we fruktozę inulinę, pozytywnie wpływającą na gospodarkę węglowodanową, a także funkcjonowanie przewodu pokarmowego - będąca prebiotykiem inulina stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, stymuluje jelitowy układ immunologiczny, zwiększa wchłanianie niektórych składników odżwyczych, a przy tym  jest odporna na obróbkę cieplną (więc w mące też będzie jej sporo :))
  • zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B i składników mineralnych - szczególnie miedzi, żelaza i potasu, jest także źródłem krzemionki, wpływającej korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci
Zawartość składników mineralnych i witamin w 100g świeżego topinamburu

  • powyższa tabelka przedstawia zawartość składników mineralnych w 100g świeżego topinamburu, w 100g mąki będzie ich więcejwg. opakowania 100g mąki zawiera 2210mg potasu, 0,17mg witaminy B1, 3mg żelaza i 10mg witaminy C
  • nie zawiera fenyloalaniny i tyrozyny, dzięki czemu może wchodzić w skład diety osób chorych na fenyloktetonurię
  • mąka z topinamburu nie zawiera glutenu i ma niski IG

MĄKA RYŻOWA

Mąka ryżowa to chyba jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych - jest łatwo dostępna i świetnie sprawdza się w wypiekach, zastępując w nich godnie mąkę pszenną. Ma neutralny smak, a w zależności od ryżu, z jakiego jest otrzymywana, może mieć jasną lub ciemniejszą barwę - ta z ryżu brązowego będzie zdrowsza. Mąkę ryżową można zrobić samemu, mieląc ryż w młynku do kawy. Ja często dodaję ją do placków, muffinek czy chlebka dyniowego - robiłam jakiś czas temu placki bananowe z samej mąki ryżowej i nie wyszły ani trochę zbite :)

Nie jest może wybitnie prozdrowotną mąką, ale wiele pozytywnych właściwości można jej przypisać:
  • jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu 
  • zawiera witaminy z grupy B, a także składniki mineralne - szczególnie selen, cynk i miedź
Zawartość składników mineralnych w 100g białej mąki ryżowej
wg, cronometer.com
  • nie jest szczególnie bogatym źródłem białka (w 100g zawiera go 6g), ale profil aminokwasowy jest całkiem korzystny, co widać poniżej -  ryż zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, jednak niewiele lizyny

Zawartość poszczególnych aminokwasów egzogennych w 100g mąki ryżowej
wg. cronometer.com

Bez względu na właściwości poszczególnych mąk bezglutenowych, najlepiej jest je łączyć - otrzyma się wówczas ciasta czy placki o lepszej strukturze - bardziej puszyste i wyrośnięte. Moje ulubione połączenie ostatnich dni, świetnie sprawdzające się w śniadaniowych "pankejkach", to zmielone na mąkę płatki owsiane, mąka jaglana i opisywana dzisiaj mąka z topinamburu.

A jakie są Wasze ulubione mąki ? :)

33 komentarze:

  1. Ryżową znam i lubię, ale tej z topinamburu nie miałam jeszcze okazji przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsza troszkę mnie przeraża, bo słyszałam, że świeżego topinamburu się kocha albo nienawidzi, jak z awokado :D Za to o ryżowej słyszałam wiele dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado kocham, więc może i topinambur przypadnie mi do gustu :D

      Usuń
  3. Topinamburu interesuje mnie już od dłuższego czasu, ale nie miałam nic jeszcze, ani mąki, ani świeżego. Ja mam teraz ziarna sorgo i podobno można je zmielić i są dobre do wypieków, ale nie próbowałam. To sorgo było strasznie tanie więc jakby z tego wyszła jakaś fajna mąka to by było opłacalne. Bardzo lubię gryczaną mąkę i migdałową, to znaczy nie łączyłam ich, ale te znam. Teraz mam żytnią razową, ale ostatnio musiałam wyrzucić chleb, który upiekłam, bo był błotnistym bagnem/ bagiennym błotem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam ziarna sorgo i ciągle nie mogę się zebrać, żeby je ugotować, ale zmielenie to świetny pomysł :)

      Usuń
  4. ryżową znam, mam dwa rodzaje, zwykłą i z brązowego ryżu. Ale z topinamburu się nie spotkałam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat niedawno kupilam ryzowa,nawet te sama co ty :D I jest rzeczywoscie bardzo dobra.A z topinamburu nawet jeszcze nie widzialam,ale sam topinambur widzialam u mnie w Leclercu kolo batatow,wiec jak bedziesz miala ochote to zapraszam XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leclerka nigdzie w okolicy nie mam, ale słyszałam, że w Lidlu można je spotkać LD

      Usuń
  6. Świetny wpis :) Ja raczej mąk bezglutenowych nie używam, ale muszę poeksperymentować. Mam jedynie doświadczenie z mąką gryczaną, ale jakoś się do niej zraziłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczana jest dość "ciężką" mąką, ale jako dodatek do innych mąk sprawdza się świetnie :)

      Usuń
  7. Słyszałam o nich ale nie używałam a tej pierwszej nie widziałam w żadnym sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piłam kiedyś kawę z topinamburu i była wstrętna, więc obawiałabym się smaku mąki.
    Chyba nie widziałaś odpowiedzi, więc zapytam jeszcze tutaj jakie to fajne tusze kupiłaś? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawy nie piłam, ale widziałam w sklepie wraz z żołędziową i orkiszową :D
      Co do tuszów to teraz nawet nie pamiętam nazwy - nie znam się i wzięłam takie jakie poleciła mi siostra :D

      Usuń
  9. A ja wciąż nie używam żadnej :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę się skusić na tę z topinamburu :) Wiele o niej słyszałam, a nadal jej nie mam. Sądzę, że byłaby fajnym urozmaiceniem w mojej kuchni :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z bezglutenowych używam tylko gryczanej, ale korci mnie kupno ryżowej, kokosowej i kukurydzianej - tylko one mają wysoki IG, a ja muszę trochę na to uważać :)
    Topinamburu również nigdy nie jadłam, ale widziałam kiedyś w Lidlu. Nie wiem za bardzo, co bym mogła z niego zrobić :P Ale widzę, że ma dużo potasu i żelaza, więc na pewno warto go włączyć do diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak musisz uważać na IG o polecam właśnie mąki z topinamburu :)
      W moim Lidlu niestety nie ma :/

      Usuń
  12. Chętnie spróbowałabym mąki z topinamburu. A sam świeży topinambur często widuję w Auchan ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Auchan mam niestety nie po drodze :/

      Usuń
  13. Już drugi raz u Ciebie widzę tą mąkę z topinamburu i mnie nią kusisz :D Ja właśnie mam odwrotnie - warzywo już kilka razy jadłam, a na mąkę jeszcze nie trafiłam :p

    OdpowiedzUsuń
  14. Ani jednej ani drugiej nie znam. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurczę a ja takiej najzwyklejszej używam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest w netto jesli masz ochotę spróbować. Jadłam go raz i zakupu nie powtórzę bo do gustu mi nie przypadł ale może jakoś źle go gotowałam ... napewno w smaku ziemniaka nie przypomina. Dla mnie mdly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam Netto w okolicy :/ Zobaczę jeszcze w Almie, bo w Lidlu, Tesco i Kauflandzie nie widziałam.

      Usuń
  17. Bardzo lubię mąkę ryżową. Dość często jej używam w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mąki z tapinamburu nie miałam jeszcze okazji próbować, za to ryżową już tak i zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych w wypiekach bezglutenowych. Ponad to cenię sobie też mąkę kokosową i gryczaną. Teraz mam spory zapas mąk bez glutenu, także będę testować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twoje zapasy - świetne są :)
      Do mąki kokosowej będę próbowała się ponownie przekonać - kupiłam innej firmy :)

      Usuń
  19. Nie wiedziałam, że produkują mąkę z topinamburu, ciekawe :) Topinambur miałam okazję próbować, sprzedawali go zimą w moim warzywniaku.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak mąka z topinamburu, chociaż sam, jako warzywo już go jadłam ;) Rozejrzę się za nią koniecznie podczas najbliższych zakupów.

    OdpowiedzUsuń
  21. Topinambur jest bardzo ciekawym warzywem czy też korzeniem. Świetnie wpływa na jelita podczas regularnego jedzenia mimo, że wywołuje pewne rewolucje po jego spożyciu :P Jest ciekawy w smaku ale to też zależy od rodzaju, my mamy taki trochę dziki więc bulwy są trochę małe i trzeba się namęczyć aby obrać ich dla całej rodziny ;)
    Mąkę kiedyś wypróbujemy, aktualnie mamy z tej firmy mąkę żołędziową i jesteśmy bardzo niezadowolone niestety :/ Mąka ryżowa to również podstawa naszej małe cukierni zaraz po gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żołędziowa jest specyficzna, dlatego dodawałam ją w niewielkiej ilości i więcej raczej nie kupię :)

      Usuń
  22. Czekałam na tę recenzję mąki z topinamburu! :D Teraz nie zahamuję się przed jej kupnem przy najbliższej okazji, o!: D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...