wtorek, 25 października 2016

Pełnoziarnisty kakaowy chlebek dyniowy z czekoladą i migdałami

Pisałam już nie raz, że chlebek dyniowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych ciast i chyba jedno z najbardziej smakowitych zastosowań dla dyni. Warto korzystać z sezonu na to pełne wzmacniającego odporność beta - karotenu warzywo i dodawać nie tylko do zup. A nawet jeśli za dynią nie przepadacie, to w przypadku chlebka jej nie wyczujecie - nadaje ona ciastu wilgotną strukturę, jednak smakowo rolę główną odgrywają inne składniki. 

Tym razem dodałam do ciasta kakao, przez co chlebek nabrał lekko czekoladowego smaku. Kawałki ciemnej czekolady z kolei stanowiły przyjemnie mazisty akcent, a orzechy i migdały nadały chrupkość, wzbogacając dodatkowo całość w wartościowy tłuszcz roślinny. Jako podstawę użyłam mąki pszennej - zwykłej i pełnoziarnistej, bo zależało mi na pewnym wyrośnięciu wypieku, ale sprawdziłam już niejednokrotnie, że na mąkach bezglutenowych chlebek także wychodzi bardzo smaczny. 



Pełnoziarnisty kakaowy chlebek dyniowy z ciemną czekoladą i migdałami
Składniki na 1 formę keksową:
  • szklanka (130g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki (60g) mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki (ok. 40 - 50g) cukru trzcinowego
  • 250 - 300g pure z dyni (powstałego przez zblendowanie upieczonej dyni)
  • 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • pół tabliczki posiekanej ciemnej czekolady (użyłam takiej o zawartości 72% kakao)
  • pół szklanki (ok. 100g) rodzynek
  • pół szklanki (ok. 100g) posiekanych migdałów
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać olej, wodę i dyniowe pure, dalej ubijając. Do masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i kakao i wymieszać wszystko na niskim obrotach miksera. Następnie dołożyć rodzynki, posiekane orzechy i czekoladę i ponownie wymieszać. 

Mieszaninę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę


Wartość odżywcza 1 kawałka:
(przy założeniu, że chlebek podzielimy na 10 kawałków :))
305kcal
białko: 7,7g
węglowodany: 31,7g
tłuszcz: 18,1g
błonnik: 4,5g

34 komentarze:

  1. Kakao, kawałki ciemnej czekolady, orzechy... to nie może nie smakować... Wspaniały wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakby była opcja dostawy do domu to cały bym zamówiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis. Mam zamiar jutro upiec ciasto. Moze mala podpowiedz,jakich mak bezglutenowych moge uzyc. No nie jestem bezglutenowcem,ale nie uzywam maki pszennej. Jesli twierdzisz,ze orkiszowa tez sie nadaje,to daj znac :-). Dzieki :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bezglutenowych powinna sprawdzić się mieszanka kukurydzianej i gryczanej albo coś z ryżową, z owsianej też fajnie wyrasta. Orkiszowa jak najbardziej może być, no ale to pszenica ;)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie, idealny jesienny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejku,to misi byc pyszne! :D A myślisz ze jak pełnoziarnista pszenna make zastąpię orkiszową albo żytnia,to tez wyjdzie ok? :D Bo pszennej pełnej nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z orkiszową wyjdzie na pewno (robiłam), a za żytnią nie ręczę, aczkolwiek powinno się udać :)

      Usuń
  6. wspaniale wyglada, idealny jest, zakochalam sie w nim juz na instagramie

    OdpowiedzUsuń
  7. Cuuuuuuuuudo! Podeślij kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeeezu, te orzeszki <3 Chyba dałabym się pokroić za to cudo jutro do szkoły! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wiesz co mi do tego by pasowało na to?:D lody:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym teraz taki zjadła :) Chyba w weekend muszę zrobić coś podobnego. Bardzo podoba mi się w nim to, że w składzie ma dynię, którą ubóstwiam :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia do wielu dań sprawdza się świetnie :)

      Usuń
  11. Jedyny podobny chlebek jaki kiedyś jadłam (i robiłam) to był chlebuś bananowy. Bardzo smakowity. Ten wygląda na jeszcze pyszniejszy. Chcę spróbować choćby zaraz. Do zielonej herbatki jak znalazł :) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananowy też uwielbiam, ten także powinien Ci smakować ;)

      Usuń
  12. No taki chlebek musi cudownie smakować:) I jeszcze na tą pogodę to idealny

    OdpowiedzUsuń
  13. jak zdrowo i smakowicie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek by u mnie bardzo szybko zniknął - bo byłby jedzony i na śniadanie i na przekąskę w ciągu dnia i na kolację/. tak... Myślę, ze dałabym mu jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię chleby na słodko, a Twój wygląda pięknie! I jeszcze ta dynia... Bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki chleb jadłbym na sniadanie obiad i kolacje ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny! Ta czekoladowość i migdały... kawałek po kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale wstyd... obiecałyśmy, że będziemy robić chlebek dyniowy z Twojego przepisu i nawet już prawie go piekłyśmy ale miałyśmy problem z piekarnikiem w tamtym czasie i od tego momentu już się nie złożyło :/ Ale nadal o nim pamiętamy i jak wreszcie go upieczemy to Cię o tym powiadomimy :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypiek zdecydowanie w moim guście. Uwielbiam takie sycące, słodkie, kakaowe ciasta. Zawsze kojarzą mi się z murzynkiem pieczonym przez moją mamę:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę przyznać, że chlebek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszna sprawa, trochę taki ciastowy chlebek! Bardzo fajna sprawa, na jesień to w ogóle.. :)

    www.liftmygirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...