To już kolejny wpis z wiosennymi kanapkami, w których jedną z głównych ról odegrał szczypiorek. Wygląda niepozornie, a potrafi wnieść tyle smaku i aromatu, komponując się pysznie z większością dodatków do chleba. Aktualnie najbardziej go lubię w towarzystwie awokado i hummusu, ale w sezonie na pomidory, to z tymi warzywami tworzy według mnie najbardziej zgrany duet. W większości poniższych zestawień czuć wiosnę, ale jedna kanapka - z masą makową - smakowała wybitnie zimowo. Może któraś z poniższych kompozycji Was zainspiruje, a więcej takich znajdziecie tutaj.
Na kanapce z lewej strony znalazł się hummus wymieszany z tahini, a także suszona marchewka oraz pochodzący wprost z ogródka szczypiorek. Wierzch drugiej to połączenie dojrzałego awokado z bananem, suszoną morwą i orzechami włoskimi.
Kromka chleba żytniego z lewej strony zawierała na sobie awokado, rzodkiewkę, szczypiorek oraz czarne oliwki. Na drugiej kanapce widać domową masę makową, pozostałą po wyrobie drożdżówek, a także suszoną figę oraz orzechy.
A tutaj kanapki obiadowe, dlatego towarzyszą im warzywa. Na jednej widać pasztet z czarnej soczewicy, kaszy jaglanej i koperku, rzodkiewkę, czarne oliwki i szczypiorek, a druga to najprostsze połączenie awokado ze szczypiorkiem, z niewielkim dodatkiem przyprawy z suszonych pomidorów i czosnku.
A jakie kanapki Wy lubicie ostatnio najbardziej ? :)
Kanapka z masą makową? O ja! To MUSZĘ spróbować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zwłaszcza w sezonie na makowce polecam ;)
UsuńO jacie,przygarnęłam te z masa makowa <33
OdpowiedzUsuńMoimi ostatnimi czasy sa...a wiesz ze dawno kanapek nie jadłam? :o Ale jakoś mnie nie ciągnie ;)
A mnie ostatnio właśnie ciągnie i często jem kanapki na obiad :)
UsuńKanapki a dokładnie grube grzanki z domowej chałki posmarowane masą makową jadłam przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy mamie została masa do makowca. Dodatkowo układałam na nich kawałki mandarynek. Były przepyszne i będę musiała powtórzyć je w tym roku :) Będzie też okazja do upieczenia kolejnej wegańskiej chałki :)
OdpowiedzUsuńGrzanki z chałki już same w sobie byłyby genialne, masę makową i mandarynki zjadłabym oddzielnie :)
Usuńuwielbiam Twoje kanapki :) U mnie dziś rządziło jajko na twardo, pomidor i szczypiorek:)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie ;)
UsuńNajpierw zaintrygowała mnie suszona marchewka, ale jak przewinęłam niżej i zobaczyłam masę makową to poległam całkowicie. Chcę! <3
OdpowiedzUsuńPozostaje Ci wypróbować takie połączenia :)
UsuńKanapka z masą makową bardzo mnie zaintrygowała :) Bardzo chętnie sprawdzę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWprawdzie za kanapkami nie przepadam, ale chętnie spróbowałabym tej z hummusem.
OdpowiedzUsuńKanapka z masą makową? Dla mnie to nowość, ale musi smakować przepysznie. Lubię mak.
OdpowiedzUsuńPrzekonujesz mnie do jedzenia kanapek. Na co dzień rzadko obecnie je jem, a tu jest tyle wspaniałych zdrowych pomysłów... :)
Pozdrowionka poniedziałkowe! :)
Jak wolisz inne dania, to nie ma co na siłę przestawiać się na kanapki, ale można zrobić je naprawdę smaczne ;)
UsuńKanapki z masą makową jeszcze nigdzie nie widziałam:D Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym tę kanapkę z awokado i bananem oraz tę z masą makową <3 A na wytrawnie to tę z pasztetem z soczewicy (muszę wykminić jakiś pasztet/smarowidło wegańskie, bo tak za mną chodzi...). I masz racje - szczypiorek to typowo wiosenny dodatek :) Mnie najlepiej komponuje się z jajkiem na twardo, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio znowu wróciłam do połączenia biały ser + powidła śliwkowe (wiem, nabiał, białko, mleko i te sprawy :D), a z wytrawnych to standardowo - żółty ser, papryka, ogórek, sałata, pomidor i czego dusza jeszcze zapragnie :) Twoje są zdecydowanie bardziej kreatywne :P
Na pierwszą próbę z pasztetem polecam ten soczewicowy z żurawiną z Jadłonomii :) Kanapka o której piszesz brzmi pysznie :))
UsuńKanapki z serem i powidłami jadłam czesto na 1 roku studiów (od koleżanki zgapiłam - ona zawsze rozgniatała twaróg z dżemem, a do tego miała grahamkę :)). Jak wiem,że trafią na bloga, to są bardziej kreatywne, a często jem taką z awokado i szczypiorkiem - ostatnio mam "fazę" :)
Robiłam już pasztety w wersji wege, ale spojrzę na ten przepis Jadłonomii :)
UsuńOch, czas na kolejnego foodbooka u mnie, żeby pobudzić moją kreatywność :D Od środy mam względnie wolne, to może coś będę czarować :P Choć nauka wzywa.
Nic tak nie pobudza kreatywności i nie sprzyja urozmaiceniu menu, jak myśl o notce na bloga :)
UsuńMi szczypiorek zawsze najbardziej z rzodkiewkami się kojarzy :d ostatnio właśnie mój faworyt kanapkowy to rzodkiewka-szczypiorek-awokado :) Ale Twoje kanapki wyglądają niezwykle apetycznie ❤ najbardziej mnie intryguje ta z hummusem i suszoną marchewką :>
OdpowiedzUsuńSzczypiorek do rzodkwiewki na pewno pasuje :)
UsuńCudowne kanapki z bardzo fajnymi pomysłami na różne pyszne smarowidła :D Szczypiorek ostatnio gości u mnie praktycznie codziennie i prawie w każdym daniu ;) Dzisiaj na śniadanie uraczyłam się jajecznicą z jego dodatkiem a do obiadu obowiązkowo warzywna sałatka posypana świeżutkim szczypiorkiem:)
OdpowiedzUsuńWybitnie nie lubię jajecznicy ze szczypiorkiem, choć nie jadłam takiej wiele lat, więc może coś się zmieniło...:D
UsuńAniu same pyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńJakis czas temu odmrozilam mase makowa ze swiat i tez wyladowala na kanapce :D szkoda ze nie pomyslalam.o dodatkach ;)
OdpowiedzUsuńSama masa makowa jest pyszna, myślę, że wystarczy :)
UsuńBardzo lubię Twoje wegańskie kanapki, a w tym poście wszystkie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPowiemy tak... Wiele różnych połączeń smakowych już widziałyśmy i miałyśmy okazję spróbować, jednak Twoje kanapki nie raz nas zaskakują w tej kwestii :D
OdpowiedzUsuńBierzemy kanapkę z tahini i chipsami marchewkowymi (genialne!) oraz tą z makiem i figami ^^
To fajnie, że niektóre są dla Was nowością :)
UsuńNie ma się czym chwalić, jem ciągle to samo ;) Ale planuję rzucić ogórki konserwowe dla świeżynek - pomidorków, papryki (okazjonalnie), ogórków gruntowych, sałaty.
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie wpadłabym na pomysł kanapki z masą makową!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)