wtorek, 11 lipca 2017

Puszyste placki owsiane z bananem i cukinią

Placki to niezmiennie jedno z moich ulubionych dań i niemal zawsze przyrządzam jakieś na sobotnie śniadanie, zdarza mi się robić je na obiad lub jako wypełnienie lunchboxu. Do ciasta można dodawać różne składniki i za każdym razem tworzyć małe naleśniki o innym smaku. Z latem najbardziej kojarzą mi się placki z jagodami, borówkami czy truskawkami, a także cukiniowe, które można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej - ja oczywiście wolę słodkie. 

Od jakiegoś czasu bardzo lubię połączenie cukinii z bananem, który wnosi wiele słodkiego smaku, a przy okazji wpływa na strukturę placków. Nienachalne smakowo warzywo także urozmaica konsystencję, wnosząc do dania mnóstwo składników odżywczych. Podstawę "pankejków" stanowiły zmielone płatki owsiane, tworzące wraz z mąką dyniową odżywczą bazę ciasta. Za sprawą jajka, a raczej ubitego białka, placki wyszły bardzo puchate, niemal biszkoptowe, a najlepiej smakowały z roztapiającą się nich ciemną czekoladą i chrupiącymi orzechami.


Placki owsiane z bananem i cukinią
Składniki na 1 porcję (6 sporych placków):
  • 3 czubate łyżki (35g) mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • łyżka (15g) mąki dyniowej (można zastąpić inną, polecam też kasztanową)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 60 - 70ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam sojowego)
  • jajko
  • pół dojrzałego banana
  • pół małej cukinii

Wykonanie:
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, olejem kokosowym, mlekiem, żółtkiem, rozgniecionym bananem (najlepiej zetrzeć go na średnich oczkach tarki) i startą na dużych oczkach tarki cukinią - masa powinna być gęsta, ale dająca się mieszać (w razie potrzeby dolać trochę więcej płynu). Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Z ciasta smażyć placki na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Gotowe placki można udekorować dowolnymi dodatkami - polecam orzechy oraz ciemną czekoladę.

Wartość odżywcza placków bez dodatków wierzchnich: 
440kcal
białko: 19g
tłuszcz: 20,2g
węglowodany: 48,7g
błonnik: 4g

45 komentarzy:

  1. Dalej nie jadłam cukinii w owsiance lub plackach na słodko, a jedynie w cieście czekoladowym :) Ale ślicznie wyglądają te placuszki - i ten zielony kolor <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jej dodatek zarówno do placków, jak i do owsianki :)
      Kolor zawdzięczają głównie mące dyniowej, choć i skórka od cukinii trochę barwy dodała :)

      Usuń
  2. Ale mają fajny kolorek :) Z cukinia nie robiłam, ale uwielbiam placki więc będe musiała je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kolorek, bardzo kuszący:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu ale super placuszki :-) już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne!Jak dawno nie jadłam placków :D Te akurat maja wszystkie mąki i częste składniki w moim domu-pozostaje tylko je zrobic! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta placki z bananem i cukinią...Narobiłaś mi mega ochoty na takie placuszki i jutro zrobię na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak banan i cukinia, to koniecznie gorzka czekolada. Połączenie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja póki co mam własne cukinki z ogródka. Ach - smak idealny.
    Skuszę się na Twój przepis.
    Bardzo lubię takie placuszki. To coś dla mnie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję na eko stoisku na bazarku i są przepyszne, dla mnie idealne, ale wiadomo, że tych z ogródka nic nie zastąpi :)
      Dziękuję i także Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Takich placuszków nie jadłam, ale po składnikach widzę, że będą mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myślę, że byłyby dla Ciebie za słodkie :P

      Usuń
  10. Na bananowe placuszki zawsze się skuszę :) Samo zdrowie i do tego bardzo apetyczny kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananowe to jedne z moich ulubionych - obok tych z jabłkami, więc latem, gdy nie ma dobrych jabłek, robię głównie takie :)

      Usuń
  11. No proszę, a w moim lunch boxie dziś placuszki z cukinii w wersji wytrawnej. Następnym razem wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę zrobić w wersji wytrawnej, bo dawno nie jadłam :)

      Usuń
  12. Cukinii na słodko jeszcze nie próbowałam ... chyba czas to zmienić bo placuszki wyglądają pysznie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo to naprawdę udane połączenie :)

      Usuń
  13. Uwielbiam placuszki! Moja mama częściej robi je na obiad niż na śniadanie ;)
    Raz zrobiła takie bananowe i bardzo mi smakowały! Ale w połączeniu z cukinią nie jadłam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama robi tylko na obiad i tylko z jabłkami, ale rzadko, na śniadanie jej sie nie zdarzyło chyba kiedykolwiek usmażyć placki :D Ja za nimi nie przepadam, bo są smażone na tłuszczu.

      Usuń
  14. Chyba nie wpadłabym na połączenie cukinii z bananem! :O Jestem bardzo ciekawa powstałego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą być pyszne :D Połączenie cukinii z bananem dość oryginalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kupiłaś mnie nimi. Akurat mam mnóstwo cukinii, a po za tym banany sa w Kauflandzie w promocji od jutra.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo pysznie, aż się zrobiłam głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe połączenie - cukinia i banan :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam banany! Ale o takim połączeniu nie pomyślałam :) Chętnie spróbuję ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wygląda ten zielony kolor. Jak słodkich śniadań nie lubię, to na takie bym się chętnie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są poniekąd słodko - wytrawne, mają w składzie owoc i warzywo :)

      Usuń
  21. Właśnie mi uświadomiłas ze dawno nie robiłam placuszków. Mam wszystkie składniki jutro będzie pyszny lunch ;)
    P.s. kolor fenomenalny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :)
      Kolor zawdzięczają mące dyniowej :))

      Usuń
  22. Super pomysł :) Placki wyglądają rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja lubię placuszki z cukinią! Właśnie robię je na kolację ale na wytrawnie. Wersja z bananem jeszcze przede mną, ale szybko nadrobię zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei dawno nie jadłam wytrawnych i muszę to zmienić :)

      Usuń
  24. Mają przepiękny kolorek :) Widać też, że mimo mokrego składnika jakim jest cukinia są też fajnie pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie zaskoczy Cię pewnie fakt, że ich nie zrobię. Ale wyglądają zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajna opcja! Podoba mi się przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. super pomysł na placuchy :) pomysł koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Od siebie dodałam lody które dopasowały się super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...