Placki to niezmiennie jedno z moich ulubionych dań i niemal zawsze przyrządzam jakieś na sobotnie śniadanie, zdarza mi się robić je na obiad lub jako wypełnienie lunchboxu. Do ciasta można dodawać różne składniki i za każdym razem tworzyć małe naleśniki o innym smaku. Z latem najbardziej kojarzą mi się placki z jagodami, borówkami czy truskawkami, a także cukiniowe, które można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej - ja oczywiście wolę słodkie.
Od jakiegoś czasu bardzo lubię połączenie cukinii z bananem, który wnosi wiele słodkiego smaku, a przy okazji wpływa na strukturę placków. Nienachalne smakowo warzywo także urozmaica konsystencję, wnosząc do dania mnóstwo składników odżywczych. Podstawę "pankejków" stanowiły zmielone płatki owsiane, tworzące wraz z mąką dyniową odżywczą bazę ciasta. Za sprawą jajka, a raczej ubitego białka, placki wyszły bardzo puchate, niemal biszkoptowe, a najlepiej smakowały z roztapiającą się nich ciemną czekoladą i chrupiącymi orzechami.
Placki owsiane z bananem i cukinią
Składniki na 1 porcję (6 sporych placków):
- 3 czubate łyżki (35g) mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę
- łyżka (15g) mąki dyniowej (można zastąpić inną, polecam też kasztanową)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju kokosowego
- 60 - 70ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam sojowego)
- jajko
- pół dojrzałego banana
- pół małej cukinii
Wykonanie:
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, olejem kokosowym, mlekiem, żółtkiem, rozgniecionym bananem (najlepiej zetrzeć go na średnich oczkach tarki) i startą na dużych oczkach tarki cukinią - masa powinna być gęsta, ale dająca się mieszać (w razie potrzeby dolać trochę więcej płynu). Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Z ciasta smażyć placki na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Gotowe placki można udekorować dowolnymi dodatkami - polecam orzechy oraz ciemną czekoladę.
Wartość odżywcza placków bez dodatków wierzchnich:
440kcal
białko: 19g
tłuszcz: 20,2g
węglowodany: 48,7g
błonnik: 4g
Dalej nie jadłam cukinii w owsiance lub plackach na słodko, a jedynie w cieście czekoladowym :) Ale ślicznie wyglądają te placuszki - i ten zielony kolor <3
OdpowiedzUsuńPolecam jej dodatek zarówno do placków, jak i do owsianki :)
UsuńKolor zawdzięczają głównie mące dyniowej, choć i skórka od cukinii trochę barwy dodała :)
Ale mają fajny kolorek :) Z cukinia nie robiłam, ale uwielbiam placki więc będe musiała je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKolor pochodzi głównie z mąki dyniowej :)
Usuńten kolorek, bardzo kuszący:)
OdpowiedzUsuńAniu ale super placuszki :-) już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne!Jak dawno nie jadłam placków :D Te akurat maja wszystkie mąki i częste składniki w moim domu-pozostaje tylko je zrobic! :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTa placki z bananem i cukinią...Narobiłaś mi mega ochoty na takie placuszki i jutro zrobię na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJak banan i cukinia, to koniecznie gorzka czekolada. Połączenie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też :)
UsuńJa póki co mam własne cukinki z ogródka. Ach - smak idealny.
OdpowiedzUsuńSkuszę się na Twój przepis.
Bardzo lubię takie placuszki. To coś dla mnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ja kupuję na eko stoisku na bazarku i są przepyszne, dla mnie idealne, ale wiadomo, że tych z ogródka nic nie zastąpi :)
UsuńDziękuję i także Cię pozdrawiam :)
Takich placuszków nie jadłam, ale po składnikach widzę, że będą mi smakować ;)
OdpowiedzUsuńA ja myślę, że byłyby dla Ciebie za słodkie :P
UsuńNa bananowe placuszki zawsze się skuszę :) Samo zdrowie i do tego bardzo apetyczny kolorek :D
OdpowiedzUsuńBananowe to jedne z moich ulubionych - obok tych z jabłkami, więc latem, gdy nie ma dobrych jabłek, robię głównie takie :)
UsuńNo proszę, a w moim lunch boxie dziś placuszki z cukinii w wersji wytrawnej. Następnym razem wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńA ja muszę zrobić w wersji wytrawnej, bo dawno nie jadłam :)
UsuńCukinii na słodko jeszcze nie próbowałam ... chyba czas to zmienić bo placuszki wyglądają pysznie :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo to naprawdę udane połączenie :)
UsuńUwielbiam placuszki! Moja mama częściej robi je na obiad niż na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńRaz zrobiła takie bananowe i bardzo mi smakowały! Ale w połączeniu z cukinią nie jadłam, ale wygląda pysznie :)
Moja mama robi tylko na obiad i tylko z jabłkami, ale rzadko, na śniadanie jej sie nie zdarzyło chyba kiedykolwiek usmażyć placki :D Ja za nimi nie przepadam, bo są smażone na tłuszczu.
UsuńChyba nie wpadłabym na połączenie cukinii z bananem! :O Jestem bardzo ciekawa powstałego smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMuszą być pyszne :D Połączenie cukinii z bananem dość oryginalne ;)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie nimi. Akurat mam mnóstwo cukinii, a po za tym banany sa w Kauflandzie w promocji od jutra.
OdpowiedzUsuńWolę banany z Lidla, ale dobrze wiedzieć :)
UsuńWyglądają bardzo pysznie, aż się zrobiłam głodna ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie - cukinia i banan :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany! Ale o takim połączeniu nie pomyślałam :) Chętnie spróbuję ❤️
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten zielony kolor. Jak słodkich śniadań nie lubię, to na takie bym się chętnie wprosiła :)
OdpowiedzUsuńTe są poniekąd słodko - wytrawne, mają w składzie owoc i warzywo :)
UsuńWłaśnie mi uświadomiłas ze dawno nie robiłam placuszków. Mam wszystkie składniki jutro będzie pyszny lunch ;)
OdpowiedzUsuńP.s. kolor fenomenalny :D
Smacznego :)
UsuńKolor zawdzięczają mące dyniowej :))
Super pomysł :) Placki wyglądają rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię placuszki z cukinią! Właśnie robię je na kolację ale na wytrawnie. Wersja z bananem jeszcze przede mną, ale szybko nadrobię zaległości ;)
OdpowiedzUsuńJa z kolei dawno nie jadłam wytrawnych i muszę to zmienić :)
UsuńŚwietne. :)
OdpowiedzUsuńMają przepiękny kolorek :) Widać też, że mimo mokrego składnika jakim jest cukinia są też fajnie pulchne :)
OdpowiedzUsuńUbite białko od jajka tak je napuszyło :)
UsuńNie zaskoczy Cię pewnie fakt, że ich nie zrobię. Ale wyglądają zacnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja! Podoba mi się przepis ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na placuchy :) pomysł koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo przypadł mi do gustu. Od siebie dodałam lody które dopasowały się super.
OdpowiedzUsuń