czwartek, 13 lipca 2017

Krem orzechowo - kakaowy Super Krówka - recenzja

Wegańskie super krówki - zarówno te o smaku toffi, jak i czekoladowe zachwyciły mnie na tyle, że weszły na stałe w skład mojej codziennej diety. Sprawdzają się niemal w każdym przypadku zapotrzebowania na coś słodkiego i podejrzewałam, że krem orzechowo - kakaowy będzie mnie docukrzał w tak samo pyszny sposób. Nigdy nie byłam wielką fanką słodkich, gotowych dodatków do chleba, choć miałam w życiu czas, że do szkoły niemal codziennie zabierałam kanapki z najpopularniejszym na świecie smarowidłem, jednak taki całkowicie roślinny krem orzechowo - kakaowy to zupełnie co innego. Czułam, że wniesie wiele smaku do moich dań, a zwłaszcza z chrupaczami skomponuje się cudnie - byłam pewna jego wspaniałości, więc jakiekolwiek rozczarowanie byłoby dla mnie niemałym szokiem :)


Skład kremu zapowiadał coś pysznego i słodkiego - rozpoczynał go cukier kokosowy, za którym na liście widnieje mleko kokosowe w proszku, pasta z orzechów laskowych (12%), olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu (5%), masło shea, guma arabska (błonnik z akacji) oraz lecytyna słonecznikowa, a wszystko to pochodzi z upraw ekologicznych. Po odkręceniu słoiczka zobaczyłam brązową masę, wyglądem przypominającą roztopione krówki. 


Masa okazała się gęsta, ale dawała się bez trudu mieszać przy pomocy łyżki. Zachowała jednolitą i aksamitną konsystencję, umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie kremu na waflach ryżowych czy chlebie. Nie była jednak na tyle lejąca, aby swobodnie polewać nią owsianki, a już przy degustacji okazała się w przyjemny sposób minimalnie proszkowa. Krem orzechowo - kakaowy pachniał przecudownie - cukrem kokosowym i karmelem, dało się wyczuć także nutkę orzechową - dla moich nozdrzy ten zapach był magiczny, niemal identyczny jak wspomniane wcześniej krówki o smaku toffi. 


Krem i w smaku wykazywał duże podobieństwo do cukierków i był jakby ich roztopioną, zamkniętą w słoiczku wersją. Okazał się słodziutki i sam w sobie w większej ilości niejedną osobę mógłby zamulić (mnie nie - pisząc recenzję pożarłam z pół słoika i jakoś specjalnie dosyć cukru nie miałam :P), ale nie był przesłodzony i do niesłodkich wafli czy chleba nadał się idealnie. Cukier kokosowy dominował i nadał kremowi karmelowości, a i orzechy laskowe wyraźnie wzbogaciły aromat. Kakao nie wyczułam, ale na pewno w jakiś sposób wpłynęło na smak. Smak ów dla mnie  dla mnie idealny i nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek w życiu miała do czynienia z tak wyśmienitym słodkim kremem ;)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Przeciwników cukru skład raczej nie zachwyci, bo cukier w kremie dominuje, ale jest to znacznie zdrowszy cukier kokosowy, o niższym niż zwykły indeksie glikemicznym. W składzie nie znajdziemy żadnych składników odzwierzęcychglutenu, tłuszczów utwardzonych, barwników czy nie przez wszystkich akceptowanej soi, zatem w wiele różnych diet się wpisze. W 100g mieści się 506kcal, a największą część tej liczby zajmują węglowodany, których często domaga się spracowany mózg. Oczywiście nie jest to produkt prozdrowotny, ale znacznie bardziej wartościowy od popularnie dostępnych kremów, a jako dodatek do owsianki, jaglanki czy kanapki może pomóc stworzyć smaczne i odżywcze danie.


Wartość odżywcza w 100g: 506kcal, 29g tłuszczu, 52g węglowodanów, w tym 49g cukrów, 8,6g błonnika, 4,5g białka, 
Dostępność: kremy można kupić w Rossmannie, Netto i niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Kremy występują także w innych smakach - tutaj możecie zobaczyć cały asortyment produktów firmy.
Cena: 10 - 17zł w zależności od sklepu


Więcej na temat krówek przeczytacie na stronie internetowej firmy oraz na Facebooku - zachęcam do polubienia ;)

33 komentarze:

  1. Ooo! Jaka fajna propozycja! :)
    Mogłabym ją mieć :)
    Ostatnio jestem fanką orzechów solo i masełek orzechowych 100%, jednak dopuszczam też inne opcje.
    Dobrze, że jest dostępny w Rossmannie :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła orzechowe to co innego - wszystko jest na inny sposób pyszne :)

      Usuń
  2. oj, zjadłabym z dużą przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jest! Dla mnie to super alternatywa dla kajmaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ;)) W smaku jak dla mnie jest lepszy niż kajmak ;)

      Usuń
  4. Jadłam,recenzja pojawi sie jutro :p Jednak jakbmam byc szczera to obydwa oddałam bratu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ponieważ od dawna nie jest żadnych takich smarowideł poza masłem orzechowym to pewnie krem nieźle by mnie zasłodził. Gdyby jednak była wersja z kokosem... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne byłby dla Ciebie za słodki, ale z niesłodkimi waflami czy chlebem wszystko się równoważy :)

      Usuń
  6. Tak jak krówki wreszcie udało nam sie dorwać tak z kremem pewnie będzie trudniej :P
    Wyglądają smakowicie (to i tak mało powiedziane), więc nadal będziemy na nie polować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem znacznie różni się od cukierków - nie ma tego ziołowego, zbożowego aromatu, co działa jak najbardziej na korzyść. Jest wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dopatrzyłam się w krówkach zbożowego czy ziołowego aromatu, a zjadłam ich mnóstwo :D

      Usuń
    2. Mam na myśli super krówki - pisałaś o posmaku kawy zbożowej przecież :D

      Usuń
    3. Kawa zbożowa to nie zboża, tylko taką nutkę jej czułam zapewne dlatego, że piję ją zazwyczaj z cukrem kokosowym ;) Zbóż jako takich nie wyczułam :D

      Usuń
    4. Chyba mój mózg nie nadąża za tym tokiem myślenia :P

      Usuń
    5. Może dlatego, że ja ogólnie kawy zbożowej nie utożsamiam ze zbożami :P Dla mnie kawa to kawa (nawet zbożowa ;)), a zboża to zboża :D

      Usuń
  8. Pyszny kremik :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurczę, ale świetny krem *.* Konsystencja mnie zachwyciła :D Bardzo lubię takie słodkie smarowidła, już go widzę na moim omlecie :D Będę musiała się za nim bacznie rozglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do omletu z pewnością nada się idealnie :)

      Usuń
  10. No nareszcie wypróbowałaś to cudeńko :P jest pyszny tu się powtórzę zwłaszcza z tahini :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często właśnie mieszam go z tahini na waflach ryżowych - super połączenie ;))

      Usuń
  11. O matko! Ostatnio chodzą za mną krówki, a teraz będzie chodził krem krówkowy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie lubię słodkości, to zdjęcie z łyżeczką z kremem sprawiło, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. Spróbowałabym z chęcią, gdyby nie to kakao w składzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to dobrze, że nie lubisz słodyczy, bo kakao jest częstym dodatkiem w słodyczach ;/

      Usuń
  13. mniam, bardzo mi smakowało, chyba najbardziej z tych dobroci Super Krówki które poznałam

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię kremy, które smakiem odpowiadają produktowi oryginalnemu. Inna rzecz, że po spróbowaniu łyżki nie miałabym co zrobić z resztą, więc zakup odpada. W razie ochoty będę otwierać Twoje zdjęcia i lizać ekran.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku można zjeść cały słoiczek na raz :)

      Usuń
    2. Kalorie w dupę, a zęba nie zagryziesz ;)

      Usuń
    3. Zawsze można jeść z waflami, ale to chyba faktycznie żywność nie dla Ciebie :D

      Usuń
  15. Też go mam! Mniam, mniam :) nie jest zbyt słodki, ja go mogę wprost ze słoiczka ;D fajnie smakował na słonym waflu z czarnuszką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak ja - dla mnje na słodkości jest idealny nawet sam ;))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...