wtorek, 10 października 2017

Owsiane ciasto kakaowe z karmelem z daktyli i śmietanką kokosową

Napatrzywszy się na instagramowe fit słodkości, naszła mnie wena na upieczenie własnego ciasta, jednak długo nie mogłam się zdecydować co wybrać. Początkowo miałam zrealizować gotowy przepis, jednak nie znalazłam żadnego satysfakcjonującego mnie w 100%, więc postanowiłam improwizować - uznałam, że z dobrych składników wypiek nie może się nie udać. 

Chciałam, aby ciasto było uzdrowione, w pełni roślinne i zawierało w sobie zalegającą w lodówce śmietankę kokosową. Spód zrobiłam z posiadanych w szafkach mąk i płatków owsianych, trafiła też do niego sezonowa dynia, kakao i kokos, a słodkości dodały daktyle i dojrzałe banany. Ciasto wyszło zwarte i umiarkowanie wilgotne, z wyczuwalnym pierwiastkiem zdrowotności. Pokrywający je słodziutki daktylowy "karmel" dodał mnóstwo smaku, a całość zwieńczyła ubita z cukrem śmietanka kokosowa. Wypiek wychodzi dość kaloryczny, ale to prawie same wartościowe kalorie. 


Ciasto kakaowe z karmelem z daktyli i śmietanką kokosową
Składniki na blaszkę o wymiarach 28x20cm (8 sporych kawałków):
Na ciasto:
  • 140g (szklanka) mąki owsianej (u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane)
  • 50g (niecałe pół szklanki) płatków owsianych
  • 30g (2 łyżki) mąki jaglanej
  • 30g (2 łyżki) mąki gryczanej
  • 40g (2 czubate łyżki) kakao
  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka startej na tarce dyni
  • pół szklanki (50g) daktyli
  • szklanka napoju roślinnego (użyłam sojowego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Karmel z daktyli:
  • 100g daktyli
  • czubata łyżka masła orzechowego
Śmietanka kokosowa:
  • puszka (400g) śmietanki kokosowej schłodzonej w lodówce
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego, ilość można zwiększyć w zależności od preferowanej słodkości)

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem (ok. 0,5cm ponad ich poziom) i odstawić na 5 - 10 minut do namoczenia, po czym zblendować wraz z bananami na gładką masę. Dołożyć olej, startą dynię, napój roślinny i wymieszać. W drugiej misce połączyć mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, kakao, wiórki kokosowe, po czym wymieszać je ze składnikami mokrymi. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto wystudzić, w tym czasie przygotować karmel z daktyli. 

Daktyle zalać wrzątkiem (ok. 1cm ponad poziom daktyli) i odstawić na 10 minut do namoczenia, po czym zmiksować wraz z masłem orzechowym na gęsty "karmel" (gdyby masa była za gęsta, można dodać więcej wrzątku). Gotową masę wyłożyć na wystudzone ciasto i całość pokryć śmietanką kokosową ubitą z cukrem (śmietankę można posypać startą ciemną czekoladą) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto wytrzymało w lodówce 3 dni bez uszczerbku na smaku i strukturze, więc utrwalacze w postaci śmietan fixu okazały się zbędne. 


Wartość odżywcza 1 dużego kawałka
przy założeniu, że otrzymamy ich 8:
445kcal
białko: 6,7g
węglowodany: 57,5g
tłuszcz: 23g
błonnik: 5,4g

45 komentarzy:

  1. Bardzo spodobało mi się stwierdzenie "wyczuwalny pierwiastek zdrowotności" ;)
    Ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten pierwiastek to powszechne zjawisko w uzdrowionych wypiekach ;)

      Usuń
  2. Ech, szkoda że nie było tego przepisu, gdy robiłam ciasto na imprezkę urodzinową. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co można dać zamiast śmietanki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu kokosowa Ci się nie podoba :P?
      Możesz dać zwykłą kremówkę jeśli jesz nabiał, nie próbowałam z innymi roślinnymi, więc nic Ci nie polecę :/

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda :) Proszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie zwarte ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czegoś takiego byłaby mi trzeba.
    Właśnie ostatnio chciałam znaleźć przepis na jakieś ciacho dobre wegańskie i bezglutenowe.
    Spokojnie mogłabym np. płatki owsiane w takiej wersji dostać.
    Cukier kokosowy zamieniłabym na ksylitol, bo akurat mam.
    No i pychotka :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem Ci, a raczej napiszę :D, że jak przeczytałam nazwę tego ciacha to już byłam bardzo nim zainteresowana, bo "brzmi" przepysznie! A wygląda cudownie i mega apetycznie. Z chęcią zjadłabym nie tylko kawałek, ale dwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam po jednym dużym na raz - drugiego nie dałabym rady :D

      Usuń
  8. Aniu narobilas mi ochoty na takie ciasto ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie trzeba mnie namawiać, zapisuję do zrobienia w jak najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już ostatnio podbiłaś nam serca tym ciachem i tak czekałyśmy na przepis ^^ Głównie dlatego, żeby podesłać go siostrze bo ona lubi własnie takie pyszne i nie skomplikowane ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak siostra ma do czynienia z Waszymi wypiekami, to inne mogą być dla niej rozczarowujące :D

      Usuń
  11. chyba z całą blaszkę bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie dałabyś rady, jest bardzo treściwe :D

      Usuń
  12. Ja to mega jestem ciekawa tej śmietanki kokosowej 😊 Banany, kakao i kokos - połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka jest z firmy Real Thai, w składzie ma tylko kokos i wodę ;)

      Usuń
  13. no proszę można zdrowo i z wielką przyjemnością:) chętnie bym spróbowała bo łakocie to ja kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też niestety nie moge jeść kokosowych wyrobów oprócz zwykłego mleka :(
    2 razy już sie zatrułam mleczkiem z puszki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zwykłe mleko z kartonika możesz? Wtedy wystarczy włożyć je do lodówki minimum na noc (a najlepiej na kilka) i po otwarciu ubić stałą część - to taka sama śmietanka będzie ;)

      Usuń
    2. Takiego nie próbowałam, jadłam tylko te z puszki

      Usuń
    3. Z kartonu może działać tak samo, ale może to kwestia mleczka - może to nie kokosem się zatrułaś tylko jakimś dodatkami - niektóre mleka kokosowe mają wiele zagęszczaczy i innych poprawiaczy struktury...

      Usuń
  15. Wygląda to przecudownie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak słodkości nie lubię, to skusiłabym się i to na duuużyy kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie wyszło mocno słodkie, więc mogłoby Ci smakować :)

      Usuń
  17. No nie ja dopiero jadę do domu a Wy mnie tu tak katujecie pysznościami na blogach :) najpierw czytam o Kinder country uzdrowionyn a teraz takie cudeńko a dzisiaj to już na pewno żadnego z nich nie zrobię :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze zdążysz, a póki co pozostają Ci kupne zdrowe słodycze - teraz na szczęście takich nie brakuje ;)

      Usuń
  18. Karmel z daktyli i śmietanka kokosowa zdecydowanie do mnie przemawiają! Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto jest świetne! Zapisuje przepis i na pewno je zrobię :D Takie smaki zdecydowanie do mnie przemawiają :D

    OdpowiedzUsuń
  20. rewelacyjne ciacho i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zastąpić ciastko kakaowe kawowym, do nadzienia dorzucić % i byłoby ciasto mojego życia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie % w nadzieniu popsułyby wszystko :D

      Usuń
    2. Wiem i tym lepiej, bo więcej dla mnie :P

      Usuń
    3. Dla Twojego żołądka chyba nie lepiej :D

      Usuń
  22. Fajne i smaczne składniki! Cóż chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...