piątek, 5 grudnia 2014

Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i gorzką czekoladą


Sezon na dynię chyba dobiega końca :( Trochę to smutne, biorąc pod uwagę ilość zastosowań i właściwości zdrowotne tego warzywa, ale dobre jest to, że można przetworzyć ją na pure i cieszyć się jej smakiem jeszcze przez długi czas :) Zamroziłam już kilka opakowań tego dyniowego cuda, więc przez całą zimę będę mogła wypiekać dyniowe przysmaki :)   

Chlebek ten na pewno nie przypomina smakiem prawdziwego chleba, jest bardziej jak dyniowe ciasto :) Jednak bez względu na to jak byśmy go nie nazwali jest pyszny, miękki, puszysty, czuć w nim wyraźną  nutę korzennych przypraw, a jego smak można porównać do piernika. 

I można powiedzieć, że jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników. Jest szybki w przygotowaniu, zachowuje świeżość przez kilka dni (to chyba za sprawą dyniowego pure), więc ja piekę od razu 2 blaszki. Naprawdę polecam :)


Korzenny chlebek dyniowy z orzechami i gorzką czekoladą
Składniki na 1 blaszkę:
  • 120g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 85g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 90g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 60g (1/3 szklanki) oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 200g pure z dyni - żeby je otrzymać wystarczy upiec w piekarniku, przez ok. 40 minut ok. 400g dyni, po czym usunąć skórkę i zblendować na gładką masę (lepiej upiec od razu więcej i zamrozić na zapas)
  • 2 rządki posiekanej gorzkiej czekolady 
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki orzechów laskowych, z grubsza posiekanych (można użyć każdych innych orzechów)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: łyżeczka cynamonu, 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta soli)
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać dyniowe pure, wodę i olej, ciągle ubijając. Do tak powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, po czym wymieszać całość na niskich obrotach miksera lub przy użyciu łyżki. 

Do otrzymanego ciasta wsypać posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki i ponownie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1h w temperaturze 170 stopni.


Wartość odżywcza w 100g:
250kcal
białko: 6g
węglowodany: 28g
tłuszcz: 14g
błonnik: 3,3g

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...