środa, 10 grudnia 2014

Zamienniki cukru jakich używam na co dzień :)

Z racji tego, że nie wyobrażam sobie mojej diety bez słodkich potraw (uwielbiam wszelkie "pankejki, gofry, słodkie jaglanki czy owsianki) używam na co dzień różne substancje słodzące. Staram się eliminować z diety cukier (białego nie używam niemal w ogóle, ale trzcinowy dodaję do ciast czy kawy) i zastępować go zdrowszymi "słodzidłami". Fajnie, że jest taki wybór różnych produktów słodzących - często są dużo zdrowsze niż cukier, a do tego jeszcze wzbogacają smak :)

Mój absolutny numer 1 jeśli chodzi o naturalne produkty słodzące to SYROP KLONOWY, zarówno ze względu na smak, konsystencję jak i właściwości zdrowotne.


  • syrop ten jest uzyskiwany jest z pnia klonu, po odparowaniu wody pochodzącej z wydobytego z drzewa soku
  • cechuje się średnio gęstą konsystencją i charakterystycznym klonowym smakiem i aromatem - dlatego tak fajnie komponuje się z wszelkimi plackami :)
  • zawiera składniki mineralne (m.in wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor i mangan) i witaminy (zwłaszcza z grupy B)
  • ma właściwości bakteriobójcze
  • wspomaga funkcje wątroby
  • zawiera znaczne ilości kwasu abscyzynowego, stymulującego wydzielanie insuliny przez trzustkę
  • należy przechowywać go w chłodzie, najlepiej w lodówce - wtedy ponoć nigdy się nie zepsuje; ja tak robię odkąd w wyniku przechowywania w szafce w temperaturze pokojowej po ok. 2 miesiącach mi spleśniał :(
  • idealnie nadaje się do polewania pancakesów, naleśników i gofrów i dodaję go także do jaglanki podczas gotowania (żeby wsiąknął w kaszę).

Do niektórych dań wolę z kolei dodawać SYROP DAKTYLOWY, który nadaje się szczególnie do zlepiania różnych składników - jest gęsty i lepiący, przez co doskonale scala np. wegańskie batoniki czy ciasteczka. Jednak kiedy tylko mogę mogę to zamiast niego wykorzystuję suszone daktyle w całości.

  • syrop daktylowy uzyskuje się  w wyniku zmielenia suszonych daktyli
  • jest bogaty w salicylany, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych i przeciwzakrzepowych
  • zawiera witaminy (np. A, C oraz z grupy B) i składniki mineralne (np. potas, magnez, żelazo), a także błonnik
  • nie zawiera dużych ilości czystej fruktozy, w związku z czym nie wpływa w istotny sposób na stężenie trójglicerydów (w przeciwieństwie do syropu z agawy, o czym napiszę dalej).

Coraz popularniejszy ostatnio staje się CUKIER KOKOSOWY, który niestety jest sporo droższy niż inne tego typu produkty :( Najbardziej lubię go dodawać do gofrów (a najlepiej w połączeniu z mąką kokosową), ale nadaje się także do ciast i wszelkich innych dań w zastępstwie cukru rafinowanego (bardzo dobra jest kawa z mlekiem kokosowym i tym cukrem).

  • uzyskuje się go z soku z pąków kwiatu kokosa - najpierw zbiera się z pąków sok, a następnie odparowuje wodę
  • ma lekko karmelowy smak i aromat
  • ma niski indeks glikemiczny (35), przez co powoduje nieduży wzrost poziomu glukozy we krwi
  • zawiera wiele składników mineralnych (m.in żelazo, magnez, potas, cynk) oraz witamin (zwłaszcza C i z grupy B)
  • posiada enzymy spowalniające wchłanianie cukru do krwi
  • kaloryczność jest podobna do kaloryczności zwykłego cukru

Czasami używam także MIÓD. Jego wadą jest to, że naturalny miód szybko ulega krystalizacji  i w takiej postaci jest cięższy w użyciu (nie lubię jak mi takie grudki się plączą np. w jaglance, a ciężko go ujednolicić i nie zatracić sypkiej konsystencji kaszy :P). Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury traci cenne właściwości i dlatego nie powinno się go dodawać do żadnych produktów smażonych czy pieczonych (ja tu robię wyjątek i czasami używam go do granoli i pierniczków). Ale miód naturalny posiada też wiele cennych właściwości.

  • zawiera liczne substancje aktywne biologicznie o działaniu przeciwbakteryjnym i bakteriobójczym - m.in inhibinę oraz lizozym, przez co wpływa na odporność
  • zawiera witaminy (m.in A, C, K i z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, mangan, kobalt, magnez, potas)
  • wzmacnia serce (dzięki obecności acetylocholiny oraz potasu) i wpływa korzystnie na układ sercowo - naczyniowy
  • działa detoksykacyjnie i oczyszczająco na wątrobę
  • działanie jest uzależnione także od gatunku miodu - różne gatunki polecane są na różne schorzenia i mogą działać moczopędnie, przyspieszać gojenie ran, odtruwać, pomagać w leczeniu gardła czy anemii czy odgrywać rolę w regenracji błony śluzowej żołądka.

Jednak kiedy tyko mogę staram się używać SUSZONYCH OWOCÓW, które są bardzo słodkie i można zastępować nimi cukier w wielu potrawach. Najlepiej sprawdzają się daktyle, figi i suszone śliwki - np. jako składnik wegańskich pralinek, ciasteczek czy koktajli :)

Czasami, żeby danie było słodkie, wystarczą ŚWIEŻE OWOCE. Ja najczęściej używam w tym celu banany i gruszki - mają dużo naturalnych cukrów i wystarczy je dodać do gofrów, placków czy owsianki i już całe danie jest idealnie słodkie. Banana można wykorzystać do przygotowania zielonych koktajli  np. ze szpinakiem, którego w połączeniu z bananem wcale nie czuć :)


KSYLITOLU na co dzień nie używam, nawet nie posiadam w domu, ale piłam u koleżanki kawę z jego dodatkiem i była bardzo dobra, a to teraz chyba jedna z bardziej popularnych substancji słodzących.

  • najczęściej produkuje się go z brzozy, ale także z niektórych warzyw i owoców (np. z kukurydzy)
  • powstaje w wyniku reakcji chemicznej - redukcji ksylozy wodorem z udziałem niklowych katalizatorów
  • wygląda i smakuje jak cukier, ale ma od niego  dużo mniej węglowodanów i jest wchłaniany powoli, przez co nie powoduje gwałtownych skoków w wydzielaniu insuliny; zastosowanie także jest takie jak w przypadku cukru
  • wzmacnia układ immunologiczny i opóźnia procesy starzenia
  • działa alkalizująco na organizm oraz antybakteryjnie
  • zapobiega próchnicy (ponieważ nie ulega fermentacji i nie może być zamieniony w kwasy przez bakterie obecne w jamie ustnej, a dodatkowo przywraca właściwe pH śliny, przez co skraca czas narażenia zębów na szkodliwe działanie kwasów), a nawet może likwidować jej początki,  a także jest pomocny w stanach zapalnych dziąseł 
  • zwiększa przyswajanie wapnia, przez co jest korzystny w profilaktyce osteroporozy
  • ogranicza rozwój drożdży i pleśni
  • zaleca się spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki dziennie !!
  • niekiedy można przeczytać, że istnieje ryzyko zanieczyszczenia surowców, z których ksylitol powstaje pestycydami albo, że może być  wytwarzany z roślin modyfikowanych genetycznie (np. kukurydzy) - na opakowaniu powinna być informacja z czego jest wyprodukowany.

Jestem natomiast zdecydowaną przeciwniczką SYROPU Z AGAWY, który jest mocno przetworzony. Jakiś czas temu nieomal bym go kupiła, bo zobaczyłam w sklepie promocję, ale doszłam do wniosku, że najpierw coś o nim poczytam i po tej lekturze szybko zrezygnowałam z tego pomysłu :)


  • syrop produkowany na masową skalę jest uzyskiwany ze skrobi zawartej w korzeniu agawy (a nie jak kiedyś  z soku zawartego w łodydze tej rośliny). Żeby ze skrobi uzyskać syrop potrzeba wielu procesów chemicznych, a enzymy do tego niezbędne są często modyfikowane genetycznie
  • zawiera ogromne ilości fruktozy (90%, podczas gdy daktylowy zawiera jej ok. 30%, a kokosowy od 3 do 9%), która może przyczyniać się do podwyższania poziomu cholesterolu, trójglicerydów oraz stłuszczenia wątroby, a także cukrzycy mimo że jego indeks glikemiczny jest niski (ok 15) i nie wpływa tak silnie na stężenie glukozy we krwi. I chociaż owoce także są bogate w fruktozę to nie powodują  takiego efektu, gdyż poza tym cukrem zawierają także błonnik, mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz naturalnych enzymów.
  • ilości składników mineralnych i witamin są znikome, ze względu na wieloetapowy proces otrzymywania. 
To by było na tyle w temacie dosładzaczy :) Wiadomo, że mimo posiadania przez te produkty zdrowotnych właściwości, to jednak to są głównie cukry i nie należy z nimi przesadzać. Mogą stanowić fajny dodatek do dań i urozmaicać ich smak, ale nie powinny być ich głównym składnikiem :)

Informacje częściowo pochodzą z tych stron: 12 i 3 oraz książki "Dieta roślinna na co dzień". 

15 komentarzy:

  1. Ja poza miodem to jeszcze niczego z Twojej listy nie próbowałam :P
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ksylitol jest dla nas numer jeden, później erytrytol. Na syrop klonowy czaimy się i czaimy.... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Erytrytolu nigdy nie próbowałam, a syrop klonowy bardzo polecam :)

      Usuń
    2. Erytrytol to pochodna kylitolu jednak smak jest nieco bardziej "odświeżający", właściwości grzybobójcze również posiada za to jest bez kcal :) polecamy wypróbować jakieś próbki (często w guiltfree.pl takie mają) :)

      Usuń
    3. Wypróbuję w najbliższym czasie, aczkolwiek nie ograniczam kcali i pod względem smakowym chyba wolę klonowy ;)

      Usuń
  3. ostatnio mama mówiła mojemu wujkowi, że powinien słodzić miodem bo ma cukrzyce, a słodzik jest nie zdrowy, a on: wolę słodzik niż miód z pszczół, które tryskane kwiatki zjadają xDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam dziś syropu klonowego (miałam ochotę na serek wiejski na słodko), miód zdecydowanie wygrywa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi do serka wiejskiego akurat lepiej pasuje klonowy, choć z miodkiem też bardzo lubię :D Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam serek wiejski, narobiłaś mi ochoty :P

      Usuń
    2. Tutaj twarogu nie ma, więc tylko wiejski pozostaje. Kiedyś jadłam tylko na słono, w USA patrzyli na mnie jak na wariatkę: tam jada się z melonem albo granolą:) Właśnie piję zainspirowane przez Ciebie pierwsze prawdziwe kakao w życiu (Nesquika w dzieciństwie nie liczę). O, i tu syrop klonowy się sprawdził :)

      Usuń
    3. Twaróg jadłam z miesiąc temu w serniku, na słono nie lubię zbytnio ;)
      A mi do kakao średnio pasuje, wolę daktylowy lub cukier trzcinowy :)

      Usuń
    4. Daktylowego ani trzcinowego nie próbowałam. W sumie wydaje mi się, że w kakao to wszystko jedno, bo smaku słodzidła nie czuć, tylko słodycz:)

      Usuń
    5. Ja w kakao akurat czuję różnice, ale ze wszystkim mi smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...