Czerwoną kapustę jem w większych ilościach od kiedy
wyczytałam o jej cudownych właściwościach
- wtedy zaczęła mi jeszcze bardziej smakować i bardzo często
wykorzystuję ją do surówek :)
- Kapusta czerwona zawiera mnóstwo antocyjanów - najsilniejszych przeciwutleniaczy, na co wskazuje chociażby jej intensywna barwa. Związki te działają przeciwzapalnie, wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne i wzrok, a także mogą przyczyniać się do niszczenia komórek nowotworowych.
- Pod wpływem krojenia w liściach kapusty powstają glukozynolany, czyli związki organiczne, których produkty są zdolne do usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych substancji, przez co mogą zapobiegać rozwojowi wielu nowotworów (m.in. płuc, piersi i żołądka).
- Ma mnóstwo witamin – np. witaminę C, witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i biotynę), witaminę A, E czy K, dzięki czemu wpływa na odporność oraz składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, magnezu i potasu. Zawiera także siarkę, przez co pozytywnie może wpływać na stan skóry, włosów i paznokci.
- Działa odkwaszająco na organizm.
- Jednakże kapusta zawiera substancje wolotwórcze - goitrogeny, których metabolity mogą powodować obniżenie stężenia jodu w organizmie, a tym samym prowadzić do zaburzeń w produkcji hormonów tarczycy i jej przerostu (wola). W związku z tym, osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczyć spożywanie surowej kapusty, ale po ugotowaniu możemy pozbyć się części substancji goitrogennych :)
Surówkę z czerwonej kapusty robiłam już w wielu różnych
wersjach i za każdym razem wychodziła pyszna;) Może nie jestem obiektywna w
tej kwestii, bo lubię chyba wszystkie warzywa, a zwłaszcza w postaci surowej i
dla mnie jedną porcją surówki jest
wielka miska, którą normalnie cała rodzina zjadłaby jako dodatek do obiadu :)
Kapustę można wcześniej chwilkę podgotować, żeby była
bardziej miękka, ale ja osobiście wolę warzywa w postaci chrupiącej i wersja
gotowana nie smakowała mi aż tak bardzo. Poza tym pod wpływem długiego ogrzewania
część cennych substancji obecnych w kapuście, np. antocyjanów ulega utracie, jednak w przypadku osób z chorobami tarczycy taki proces jest wręcz wskazany :)
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, syropem klonowym i olejem z orzechów włoskich
Składniki na wielką miskę surówki:
- pół główki niedużej czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze (ok. 300g)
- 1/3 czerwonej cebulki
- 2 - 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej, do osiągnięcia pożądanego poziomu słodkości; można zastąpić cukrem)
- sok z jednej cytryny
- 1 - 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (ten olej nada kapuście fajny, orzechowy smak i aromat, ale myślę, że lniany i oliwa z oliwek, czy nawet rzepakowy też się doskonale sprawdzą).
Wykonanie:
Kapustę pokroić na średniej grubości "strzępki". Czasami jak jest bardziej twarda przelewam ją na durszlaku wrzątkiem - wtedy lekko mięknie, ale ciągle pozostaje chrupiąca. Jeśli wolicie bardziej miękką to trzeba kilka minut podgotować.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę i wymieszać z kapustą. Dodać syrop klonowy, olej, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Ilość syropu klonowego i soku z cytryny uzależniona jest od słodkości jabłek i smaku jaki chcecie osiągnąć - z cytryną nie należy przesadzić i jeśli nie lubicie kwaśnych smaków to zacznijcie od połówki i dopiero po spróbowaniu dodajcie więcej.
Ja jestem ogromnym surówkożercą i zjadłam ją na 2 razy - po 2 duże miski, ale ta porcja spokojnie wystarczy do rodzinnego obiadu, a być może jeszcze coś zostanie.
Wartość odżywcza całości:
606kcal
białko: 8,9g
węglowodany: 82,9g
tłuszcz: 21,4g -> zawiera mnóstwo kwasów omega 3 (2,3g)
błonnik: 17,7g
wapń: 222mg
żelazo: 3,5mg
606kcal
białko: 8,9g
węglowodany: 82,9g
tłuszcz: 21,4g -> zawiera mnóstwo kwasów omega 3 (2,3g)
błonnik: 17,7g
wapń: 222mg
żelazo: 3,5mg
Też bardzo lubię czerwoną kapustkę:)
OdpowiedzUsuńMagda
Ale chyba wolisz pekinkę :P?
UsuńTak, ale ta też jest bardzo ok :P
UsuńUwielbiamy czerwoną kapustę, a tak sporadycznie ją jemy :/
OdpowiedzUsuńTaki przepis na słodko jak najbardziej nam odpowiada :D
Polecam :)
UsuńBardzo fajny przepis, czegoś takiego szukałam. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńlubię surówkę z czerwoną kapustą i jabłkiem, ale nigdy w towarzystwie syropu nie jadłam :O I nie prędko zjem bo go nie mam... średnio też mi podszedł :D
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń