wtorek, 1 listopada 2016

Owsianka gruszkowo - dyniowa na mleczku kokosowym

Wczoraj było Halloween i chociaż nie obchodzę specjalnie tego dnia to uważam, że dynia na swoje święto zasługuje. Pamiętam jak kilka lat temu wydrążałam w zdobytej z trudem dyni oczy i złowrogi uśmiech, nie myśląc nawet, że z miąższu można stworzyć tyle smakowitych dań. Dopiero po latach doceniłam smak i funkcjonalność pomarańczowego warzywa, przygotowując z jego udziałem zupy, ciasta, placki oraz owsianki, a przepis na jedną z nich możecie zobaczyć poniżej. 

W owsiance połączyłam startą dynię ze słodką gruszką, a całość ugotowałam na mleczku kokosowym, zagęszczając bogatym w kwasy omega 3 siemieniem lnianym. Słodkości nadał także cukier kokosowy i rodzynki, a cynamon cejloński wprowadził lekko korzenną, jesienną nutę. Nie mogło się obyć bez dodatków wierzchnich - ciepłą mieszaninę udekorowałam orzechami, pestkami dyni, suszoną morwą i ciemną czekoladą. Smaki wspaniale się uzupełniały dając mi przepyszne, zdrowe i całkowicie roślinne śniadanie.



Owsianka gruszkowo - dyniowa na mleczku kokosowym
Składniki na 1 porcję:
  • 80ml gęstego mleczka kokosowego (można użyć mleka rozcieńczonego i wtedy nie dodawać już wody)
  • 150ml wody 
  • 5 łyżek (50g) płatków owsianych
  • mała gruszka lub pół dużej
  • kawałek dyni
  • czubata łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (ja mielę przed gotowaniem)
  • łyżeczka rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu (użyłam cejlońskiego)
  • na wierzch: orzechy i nasiona (użyłam laskowych, brazylijskiego i pestek dyni - łącznie 15g), kostka ciemnej czekolady i łyżka suszonej morwy

Wykonanie:
Mleko kokosowe połączyć z wodą, a następnie dodać płatki owsiane i całość podgrzewać. Po chwili dołożyć pokrojoną na kawałki gruszkę, kawałek startej na drobnych oczkach tarki dyni, cukier kokosowy i rodzynki i całość zagotować. Gdy płatki owsiane zmiękną, dodać cynamonsiemię lniane i pogotować jeszcze chwilę do pożądanej gęstości. Owsiankę przełożyć do miski i udekorować ulubionymi dodatkami - ja użyłam orzechów, pestek dyni, czekolady i suszonej morwy



Wartość odżywcza owsianki wraz z dodatkami:
660kcal
białko: 14g
tłuszcz: 33,6g
węglowodany: 83,4g
błonnik: 14g

43 komentarze:

  1. O jejku jakie pyszne!Nigdy nie przepadałam za owsianka na mleku kokosowym,ale w takim połączeniu z tyloma dodatkami raczej by mi smakowała :D Cieszmy sie z sezonu na dynie i gruszkę póki trwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do owsianki, ale lepiej je rozcieńczyć :)
      Dokładnie - trzeba korzystać :)

      Usuń
  2. Rewelacyjny przepis! Jako wielka fanka wszelakich owsianek zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna Twoja owsianka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekałam na ten przepis,już mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dopiero tej jesieni docieniłam smak tego wspanialego warzywa, a twoja owsianka zapisuje sie na liste przepisow do sprobowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja doceniłam dynię ze 3 lata temu - wcześniej służyła mi za ozdobę na Halloween jedynie :D

      Usuń
  6. Ja też powoli odkrywam dynię :) Owsianka super, z ulubioną morwą <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! Nieziemsko. W takie chłodne dni taka owsianka to po prostu magia!

    www.liftmygirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nie ma nic lepszego na śniadanie jesienią czy zimą :)

      Usuń
  8. Super to wygląda! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, chociaż kocham wszystko co kokosowe to z mleczkiem jeszcze nie miałam styczności. Wersja na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, tylko warto zwracać uwagę na skład, bo wiele z nich ma mnóstwo konserwantów w sobie :/

      Usuń
  10. Dynie docenilam, jak ugotowalam zupe-krem w liceum, ale dopiero od zeszlego roku namietnie ja eksploatuje :) Nie jadlam owsianki na mleku kokosowym, ale wyobrazam sobie, jak swietne polaczenie stanowi z dynia i gruszka. Ja bym pewnie dala wanilie, zamiast cynamonu (bo bardziej mi sie z kokosem komponuje), ale z kolei cynamon rewelacyjnie podkresla smak dyni :)
    Halloween tez nie obchodze, ale fajna mozliwoscia bylo przezycie go w kraju anglisaskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anglosaskim, oczywiscie - ech, telefon :/

      Usuń
    2. Wanilia pasuje tutaj jeszcze lepiej - czasą dodaję taką z laski albo cukier z wanilią :)

      Usuń
  11. Ja też nie obchodze tego święta, ale jest to fajna zabawa i jak jest jakaś paczka znajomych to fajnie się wzajemnie zabawić ;) A owsianka ma boską konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mnie takie zabawy nie kręcą i dlatego nie obchodzę ;)

      Usuń
  12. Ta owsianka zawiera wszystko, co najlepsze! Jest na czasie - bo dyniowa, nie brakuje pysznych owoców - gruszka, no i mojego ukochanego smaku kokosowego! W dodatku jest pięknie podana. Nic, tylko Ci ją porwę :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja za owsianka niestety nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś polubisz - może być naprawdę pyszna, wszystko zależy od dodatków ;)

      Usuń
  14. akurat chyba to danie u mnie by ie przeszło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Och jak ja nie cierpię owsianki ;) ale ta chociaż wygląda pięknie i tak się nie skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne połączenie, iście jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm wygląda świetnie *.* I muszę w końcu spróbować owsianki na mleku kokosowym, bo już myślę o tym od jakiegoś czasu :>
    I też w końcu gdzieś kupić dynię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kokosowym wychodzi wg mnie jedna z lepszych, polecam ;)

      Usuń
  18. jaka pyszna owsianka, wspaniale aromatyczna- lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kreatywnych pomysłów na owsiankę nigdy zbyt wiele. Twoja propozycja dziś wyjątkowo mnie skusiła. Sprawdzę składniki (czy posiadam wszystkie) i jutro poeksperymentuje z przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go modyfikować w zależności co posiadasz - owsianka zawsze wychodzi smaczna :)

      Usuń
  20. Uwielbiam dynię, więc ta owsianka by mi pasowała. Zwłaszcza, że mleko kokosowe dobrze się łączy z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ania nie wiem jak to robisz, ale za każdym razem jak widzę Twoje owsianki to ślinka mi cieknie na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się doda smaczne dodatki to każda owsianka tak działa :)

      Usuń
  22. Cóż tu więcej pisać? #foodporn

    OdpowiedzUsuń
  23. Niewątpliwie niebo w gębie! No i ta konsystencja... obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  24. ja do dyni również przekonałam się z czasem. A to połączenie to prawdziwy śniadaniowy orgazm! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...