wtorek, 24 października 2017

Jesienna owsianka szarlotkowa

Wiele czasu minęło, zanim zaakceptowałam jabłko jako dodatek do owsianki - kiedyś żaden owoc mi do takiego śniadania nie pasował (skład mojej owsianki niesamowicie ewaluował na przestrzeni lat), a w końcu polubiłam w daniu banana i gruszkę. Z czasem zaczęłam bardziej eksperymentować z owsiankami i pewnego dnia trafiło do niej kwaskowe jabłko - połączenie całkiem mi smakowało, ale dopiero po jakimś czasie zachwyciło mnie na dobre. Teraz dość często przyrządzam taką właśnie owsiankę - zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy jest spory wybór kwaskowatych jabłek, mięknących w czasie gotowania.

Z jabłkami oczywiście świetnie komponuje się cynamon, a sproszkowany korzeń maca dodaje ciekawego akcentu i przy okazji wzbogaca danie w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych (maca jest także adaptogenem, czyli substancją wspomagającą odporność organizmu na stres). Siemię lniane i chia też wiele dobra w sobie posiadają, a do tego idealnie zagęszczają - maksymalnie gęste owsianki są zdecydowanie moimi ulubionymi w ostatnich miesiącach. 


Jesienna owsianka szarlotkowa
Składniki na 1 porcję:
  • 300ml (kubek) dowolnego mleka (użyłam migdałowego, świetnie sprawdza się też tłuste kokosowe rozcieńczone wodą)
  • 50g (5 łyżek) płatków owsianych
  • małe jabłko (najbardziej mi tutaj pasuje szara reneta)
  • łyżeczka nasion chia
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • łyżeczka cukru kokosowego (jeśli używacie słodkiego mleka roślinnego, można pominąć)
  • łyżeczka sproszkowanego korzenia maca (można pominąć, ale tutaj maca dodaje sporo smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dodatki na wierzch: u mnie łyżeczka masła orzechowego, rodzynki i migdały

Wykonanie:
Płatki owsiane podgrzewać wraz z mlekiem i nasionami chia, po chwili dodać pokrojone jabłko, cukier kokosowy i zagotować. Gdy płatki i jabłko zmiękną dołożyć cynamonmacę oraz zmielone siemię lniane, dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze wszystko 2 - 3 minuty do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ciepłą owsiankę udekorować dowolnymi dodatkami - według mnie najlepiej pasuje masło orzechowe, rodzynki i wszelkie orzechy


WARTOŚĆ ODŻYWCZA
owsianki bez dodatków:
410kcal
węglowodany: 70,4g
białko: 10,5g
tłuszcz: 10,9g
błonnik: 10,5g

47 komentarzy:

  1. Bardzo fajna owsianka! :) Nigdy nie miałam do czynienia ze sproszkowaną macą i nawet mnie ciekawi ten jej smak.
    Podoba mi się - taka syta owsiankowa micha - zwłaszcza na ciepło gdy pogoda nie dopisuje.
    Ach, można się rozgrzać i rozsmakować. Lubię propozycje na słodko :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - na chłodne dni nie ma lepszego śniadania niż taka owsianka :)

      Usuń
  2. Owsianka z nasionami chia to jest to, co lubię i to bardzo. Ma świetną konsystencję. Muszę w końcu spróbować maca. Mam w domu kilka opakowań i wstyd się przyznać, ale jeszcze nie próbowałam. Do czego przyrównałabyś smak maca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam tę konsystencję :) Maca smakuje mi tak lekko słodko, trochę karmelowo, a trochę korzennie... Trudno ten smak opisać, ale warto spróbować - mnie do owsianek bardzo pasuje ;)

      Usuń
  3. Smaki jesieni - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką owsianką można się nasycić. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę już dawno zarzekalam się że kupię mace ale ceny mnie przerażają w biosklepach ... o_O
    Owsianka wygląda bardzo apetycznie !
    Muszę się teraz ma nie przerzucić bo w piątek złamał mi się ząb - lewa szóstka dolna a dziś miałam robiony kanał w prawej szóstce górnej i nam uważać co gryzę :'( ani lewa strona spokojnie nie mogę ani prawa ... chyba umrę z głodu :/
    Owsianka będzie idealnym pysznym zdrowym zapychaczem :) dobrze że mam banana w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na biogo.pl jest super cena - ja tam kupuję :)

      Usuń
    2. Ja kupuję w stacjonarnym sklepie ze zdrową żywnością i nie wydaje mi się, żeby maca była droga, ale nie pamiętam ile dokładnie kosztuje. Na pewno zależy to od sklepu.
      Dużo zdrowia Ci życzę ;)

      Usuń
    3. Dzięki :) gryzę z duszą na ramieniu ... :/

      Usuń
  6. A ja chyba nigdy nie gotowałam owsianki z jabłkami - ale dodawałam już te "zasłoikowane" do mieszanki. Uwielbiam takie szarlotkowe połączenie na tyle, że piekłam ostatnio owsiankę z cynamonem i renetą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dodawałam raz zasłoikowane, ale chyba wolę takie w całości, jak zmiękną w owsiance :)
      Też piekłam ostatnio owsiankę z cynamonem i renetą - do tego jeszcze z dynią i wegańską odżywką białkową - pyszna wyszła, ale jak jem owsiankę w domu, to chyba wolę wersję gotowaną :)

      Usuń
  7. takie gęste i kremowe owsianki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, nie pamiętam już kiedy jadłam niegęstą :)

      Usuń
  8. Muszę sobie coś podobnego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam Twoje owsianki i inne jednomiseczkowe śniadania -zawsze pięknie podane i mają idealną konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam! Jaglanka w takiej wersji to tez poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglankę z jabłkami akurat wolę w wersji na sucho - im jest bardziej sypka (ale przy tym wilgotna), tym dla mnie lepiej :)

      Usuń
  11. Swoją zrobiłabym całkiem podobnie :) Jeszcze orzechów włoskich bym dodała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasowały by idealnie :) Ostatnio jem pekany, a o włoskich jakoś zapomniałam...

      Usuń
  12. Taki kubek ostatnio miałam kupić i teraz żałuje, że tego nie zrobiłam. Zjadłabym taką owsianke szarlote!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam...to musiało być pyszne! Smak jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszna i pożywna owsianka <3 Idealna na dobry początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szkoda, że na razie nie mam możliwości wzięcia takiej ciepłej i gęstej owsianki na uczelnię :/ Za nim ją doniosę i zjem to już jest zimna a wtedy mój żołądek nie chętnie ja przyjmuje :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię ją też na zimno, choć wiadomo, że taka gorąca jest najlepsza :)
      A na wynos częściej zabieram pieczoną ;)

      Usuń
  17. Teraz bardzo często pojawia się u mnie taka owsianka :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Konsystencja idealna :) Juz dawno nie jadłam owsianki, a w takiej wersji to poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam na nią ochotę ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam ostatnio fazę na takie rzeczy więc zapisuję przepis! :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz cynamony dodawałabym do wszystkiego :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie musi najść na tę przyprawę, ale do owsianek często mu pasuje :)

      Usuń
  22. Świetny pomysł :D Ps. Piękna ceramika :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pycha :) !!! W weekend obowiązkowo zagości u mnie szarlotka tatrzańska - na kruchym cieście z duuuużą ilością jabłek
    Ps. bardzo gustowna filiżanka, musi być naprawdę pojemna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka brzmi cudnie ;))
      To bardziej kubek i jest faktycznie pojemny ;)

      Usuń
  24. Spróbuję jutro na śniadanie... to musi być naprawdę rozgrzewające danie!
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniała jesienna owsianka! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rany, jak ja kocham cynamon. Plus to najbardziej jesienna przyprawa, jaką znam, idealna szczególnie na takie dni jak dziś i kilka wstecz. Zjadłabym owsiankę, choć na deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że bardziej jesiennej przyprawy nie ma ;)

      Usuń
  27. Wspaniała owsianka na jesienne dni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...