środa, 7 stycznia 2015

Jednopatelniowe spaghetti z warzywami i ciecierzycą


To danie przypomina trochę kaszę jaglaną z warzywami i ciecierzycą z tego przepisu - przyrządza się je tak samo prosto, a do przygotowania w zupełności wystarczy jedna patelnia, dzięki czemu mamy mniej zmywania :) Wymyśliłam je  jakiś czas temu, jak chciałam zrobić warzywne spaghetti, a garnek, w którym miałam gotować makaron został zajęty przez ugotowaną poprzedniego dnia zupę (a wtedy posiadałam tylko 1 garnek :P). No i wpadłam na pomysł, że przecież makaron można ugotować wraz z warzywami na patelni, wystarczy tylko przełamać go na pół, żeby się zmieścił :) I byłam bardzo zadowolona z efektu - danie niczym nie różniło się od standardowo przyrządzanego spaghetti, co może potwierdzić moja siostra,  która także  z tej metody korzysta do dziś :) Oczywiście jeśli chcecie, żeby makaron był długi, jak być powinien, można ugotować go osobno - tak czy siak, danie wychodzi przepyszne :)

Ja do tego typu dań zawsze dodaje mnóstwo różnych warzyw, w zależności od tego, jakie akurat posiadam. Chyba wszystkie warzywa jakie istnieją będą tutaj doskonale pasować :) Można także użyć gotowych mieszanek warzyw na patelnię (tak zawsze robi moja siostra, która na koniec dodaje jeszcze mozzarellę). Zamiast ciecierzycy często używam czerwonej soczewicy, którą wrzucam na patelnię wraz z warzywami. W szybki sposób mamy pyszne i zdrowe, pełne składników odżywczych danie :)

Jednopatelniowe spaghetti z warzywami i ciecierzycą
Składniki na 1 dużą porcję:
  • 50g makaronu spaghetti (użyłam kukurydzianego)
  • 50g (3 łyżki) ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki) lub innych strączków
  • pół  marchewki
  • pół pietruszki
  • pół cukinii
  • 1/3 papryki
  • garść brukselek
  • kawałek dyni
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 2 - 2,5 szklanki wody
  • 5 - 6 łyżek (ok. 100g) sosu pomidorowego (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, ale zimą, z racji ich wątpliwego smaku wolę gotowe sosy; zawsze wybieram te bez konserwantów o jak najlepszym składzie, a mój ulubiony to neapolitański firmy ener bio z Rossmana :P)
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżka mrożonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku (ja już nie dodaję, bo sos jest jak dla mnie wystarczająco słony)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, na który wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku - podsmażyć chwilę po czym zalać wodą (ilość zależy od wielkości patelni, ale powinno być jej tyle, aby po dodaniu warzyw, mogły one swobodnie w niej "pływać", żeby starczyło także na ugotowanie makaronu - ja wlałam ok. 2 szklanki). Gdy woda się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, dynię, paprykę, brukselkę i przyprawy i dusić całość przez ok. 15 minut (do wstępnego zmięknięcia). Następnie dodać pokrojoną cukinię, ciecierzycę i przełamany na pół makaron - gotować wszystko do miękkości makaronu, który w międzyczasie powinien wchłonąć całą wodę (ale niekiedy ciężko jest wyczuć ile wody będzie potrzebne i lepiej wlać więcej, a na koniec nadmiar wylać - przed dodaniem sosu nie powinno być na patelni wody). Na koniec dodać sos pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać, a po przełożeniu na talerz można posypać natką pietruszki :)


Wartość odżywcza:
640kcal
białko: 27,8g
węglowodany: 110g
tłuszcz: 16,6g
błonnik: 25,5g

21 komentarzy:

  1. Lubię takie makarony z dużą ilością warzyw. A po tym poście szczególnie naszło mnie na spaghetti. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :-) wygląda pysznie, dużo kolorów i zdrowia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kiedyś taki właśnie makaron z samymi warzywami - jest bardzo smaczny i do tego to super lekkie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nigdy nie jadłam takiego spaghetti. Dziś właśnie kupiłam trochę warzyw, więc chętnie skorzystam z twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron kukurydziany jest naprawdę dobry :) Teraz ciągle męczymy go z makiem lub serem... generalnie na słodko. Jednak przyjdzie czas, że i takie warzywne danie też pojawi się na naszym stole ;)
    Tak w ogóle to dania jednogarnkowe są najlepsze! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam :) A makaron kukurydziany moim zdaniem z serem i dodatkami smakuje najlepiej (z makiem nie jadłam). Kiedyś często jadłam właśnie z serem, rodzynkami +orzechy :):)

      Usuń
  7. Uwielbiam spaghetti więc to zdecydowanie przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz nie wolno się zniechęcać :) Czasami nie zawsze wszystko wychodzi po naszej myśli ale trzeba próbować do skutku :)

    A spaghetti wyglada obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie jednopatelniowe dania są super!

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny i zdrowy obiad! tyle dobra na jednej patelni, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale trafiłam, akurat jutro robię spaghetti, może czas się skusić na wersję wegetariańską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam spróbować, z ciecierzycą naprawdę świetnie smakuje :) A ja do tej pory nigdy nie jadłam wersji mięsnej :P

      Usuń
  12. Robiłam dzisiaj i wyszło PYSZNE, lepsze od niejednej mięsnej wersji !! :) Od 7 dni jestem wegetarianką i dotąd nie myślałam, że obiad bez mięsa może być tak dobry :) Użyłam zwykłego makaronu pszennego, ale na następny raz kupię pełnoziarnisty. Pozdrawiam;) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie Ci smakowało :)

      Usuń
  13. Spaghetti w taki wykonaniu jest z pewnością nie tylko smaczne ale i pożywne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...