Pieczona owsianka to danie, które robi się niemal samo. Wystarczy połączyć kilka składników, wstawić do piekarnika i po kilkunastu minutach można cieszyć się pysznym śniadaniem :) Ja ją często wypiekam przy okazji pieczenia innych rzeczy i wykorzystuję jako śniadanie następnego dnia. Czasem też piekę dwie - jedną jem jeszcze ciepłą, a drugą wstawiam do lodówki i nazajutrz mam gotowe śniadanie, a dodatkowo, po nocy w lodówce owsianka robi się fajnie ścięta :)
Smak tej owsianki trochę przypomina szarlotkę i była by ona jeszcze bardziej szarlotkowa, gdybym dodała cynamon, więc osobom lubiącym ta przyprawę polecam :)
Składniki na 1 porcję:
- ok. 5 łyżek (50g) płatków owsianych
- łyżeczka otrębów gryczanych
- 3/4 szklanki (150ml) mleka (użyłam migdałowego)
- pół dużego jabłka (użyłam szarej renety)(120g)
- łyżeczka rodzynek
- kilka orzechów pekan (20g)
- łyżeczka cukru trzcinowego (jeśli jabłko będzie mocno słodkie można pominąć)
Wykonanie:
Do naczynka, w którym będziemy piec owsiankę wsypać płatki owsiane, zalać je mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić jabłko na średniej wielkości kostkę, po czym dodać je do naczynka wraz z rodzynkami, otrębami i częścią pokrojonych orzechów i ponownie wymieszać. Na wierzch poukładać orzechy w całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 - 25 minut do zrumienienia.
Wartość odżywcza:
450kcal
białko: 12g
węglowodany: 67,8g
tłuszcz: 16,7g
błonnik: 10g
wapń: 389g
żelazo: 3,8g
Pamiętam, że kiedyś jakąś taką owsiankę mi zrobiłaś i była przepyszna:)
OdpowiedzUsuńMagda
Tamta była chyba inna :P
Usuńzrobię ale bez orzechów, obym jej nie spartoliła :D Taka szarlotkowa pieczona rozkosz, że tak powiem ^^
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń