czwartek, 4 grudnia 2014

Pieczona owsianka z jabłkami i orzechami pekan



Pieczona owsianka to danie, które robi się niemal samo. Wystarczy połączyć kilka składników, wstawić do piekarnika i po kilkunastu minutach można cieszyć się pysznym śniadaniem :) Ja ją często wypiekam przy okazji pieczenia innych rzeczy i wykorzystuję jako śniadanie następnego dnia. Czasem też piekę dwie - jedną jem jeszcze ciepłą, a drugą wstawiam do lodówki i nazajutrz mam gotowe śniadanie, a dodatkowo, po nocy w lodówce owsianka robi się fajnie ścięta :)

Smak tej owsianki trochę przypomina szarlotkę i  była by ona jeszcze bardziej szarlotkowa, gdybym dodała cynamon, więc osobom lubiącym ta przyprawę polecam :)


Składniki na 1 porcję:
  • ok. 5 łyżek (50g) płatków owsianych
  • łyżeczka otrębów gryczanych
  • 3/4 szklanki (150ml) mleka (użyłam migdałowego)
  • pół dużego jabłka (użyłam szarej renety)(120g)
  • łyżeczka rodzynek
  • kilka orzechów pekan (20g)
  • łyżeczka cukru trzcinowego (jeśli jabłko będzie mocno słodkie można pominąć)

Wykonanie:
Do naczynka, w którym będziemy piec owsiankę wsypać płatki owsiane, zalać je mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić jabłko na średniej wielkości kostkę, po czym dodać je do naczynka wraz z rodzynkami, otrębami i częścią pokrojonych orzechów i ponownie wymieszać. Na wierzch poukładać orzechy w całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 - 25 minut do zrumienienia. 

Wartość odżywcza:
450kcal
białko: 12g
węglowodany: 67,8g
tłuszcz: 16,7g
błonnik: 10g
wapń: 389g
żelazo: 3,8g

3 komentarze:

  1. Pamiętam, że kiedyś jakąś taką owsiankę mi zrobiłaś i była przepyszna:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię ale bez orzechów, obym jej nie spartoliła :D Taka szarlotkowa pieczona rozkosz, że tak powiem ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...