wtorek, 31 maja 2016

Sałatka ze szparagów, pietruszki, kaszy gryczanej i czarnej soczewicy z orzechami włoskimi

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystam, choć nie jest to warzywo, bez którego nie mogłabym żyć i zdecydowanie bardziej wolę marchewkę czy botwinkę. Jednak szparagi są bardzo smaczne i świetnie urozmaicają wiosenne sałatki czy stanowią podstawę kremowych zup. A przy tym są zdrowe - bogate w witaminy i składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze, a także w wiążący toksyny, a dzięki temu oczyszczający organizm glutation.

Tym razem połączyłam ugotowane na parze szparagi z lekko słodkim korzeniem pietruszki oraz niepaloną kaszą gryczaną, dzięki czemu powstała bardzo treściwa sałatka obiadowa, idealnie sprawdzająca się także jako danie na wynos. Czarna soczewica wzbogaciła ją w wartościowe białko, a szczypiorek wzmocnił smak, dodając całości wiele cennych składników. Danie posypałam chrupiącymi orzechami włoskimi, świetnie współgrającymi z resztą składników. A tutaj możecie zobaczyć przepis na inną sałatkę z dodatkiem szparagów, ale w wersji słodkiej.


Sałatka ze szparagów, pietruszki, kaszy gryczanej i czarnej soczewicy
Składniki na 2 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów (u mnie po obraniu ważyły 400g)
  • 100g niepalonej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy (ok. 80g suchej, można użyć soczewicy czerwonej lub innych strączków)
  • duży korzeń pietruszki lub 2 małe
  • pęczek szczypiorku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka oleju z orzechów włoskich (lub innego)
  • garść (30g) posiekanych orzechów włoskich
  • sól i pierz do smaku

Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, tak samo postąpić z soczewicą (ja kaszę gryczaną gotuję 15 minut, a czarną soczewicę 45 minut). Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie obrać ze skórki (ja nie obieram) i ugotować na parze do miękkości (przez ok. 10 minut) wraz z pokrojonym korzeniem pietruszki. Warzywa można także ugotować w wodzie (najlepiej z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny), kontrolując ich miękkość. Ugotowane warzywa połączyć z posiekanym szczypiorkiem, olejem, sokiem z cytryny, po czym doprawić do smaku i posypać orzechami włoskimi.


Wartość odżywcza 1 porcji:
505kcal
białko: 24,9g
węglowodany: 72,3g
tłuszcz: 17,2g
błonnik: 13,8g

48 komentarzy:

  1. Muszę znowu kupić szparagi i wypróbować Twój przepis :) Czarnej soczewicy nigdy nie widziałam, tylko czerwoną i zieloną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarna smakuje podobnie, może trochę wyczuwam w niej smak czarnej fasoli :P

      Usuń
  2. O szykuje mi się pyszny lunchbox, tylko szparagi wymienie :) Ostatnio mam fazę na kalafiora bo tani jak barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kalafiorów unikam, zwłaszcza poza sezonem, bo nie smakuję mi one wcale kalafiorem :P

      Usuń
    2. Oj tam Oj tam... juz sie zaczal sezon!

      Usuń
    3. Jadłam raz i nie smakował mi wcale, a do tego wyszły mi 2 małe pryszcze, jak to po bardziej "pędzonym" jedzeniu :P Często jak jem kalafiora, to gdybym nie wiedziała co jem, nie pomyślałabym, że to właśnie kalafior :D

      Usuń
    4. W takim razie chyba ich po prostu nie lubisz! 😅

      Usuń
    5. Takie smakujące kalafiorem uwielbiam, ale w zeszłym roku może raz na takiego trafiłam :P Ostatnio jak mój tata kupował warzywa na rynku to pytał się jednej pani czy kalafiory są bardzo pryskane to mu szczerze powiedziała, że gdyby nie pryskała to byłyby czarne :/ Wiem, że teraz wszystko jest pryskane, ale na kalafiory i zielone ogórki moja skóra wyjątkowo źle reaguje - niby 1 czy 2 pryszcze to nie dużo, ale jakoś lepiej mi bez nich ;)

      Usuń
  3. Tak o odpowiednią ilość glutationu w organizmie należy dbać, bo badania dowiodły, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ale powiem szczerze, ja za szparagami nie przepadam i choć cała moja rodzina się nimi delektuje, to ja je jem za karę. Coś mi w nich nie pasuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje ulubione smaki, a jest tyle warzyw, że nie musisz jeść akurat szparagów ;)

      Usuń
  4. Wyglada bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpadłabym na taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy oczywiście takie sałatki z kasz i warzyw :) Twoja dodatkowo pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj,swietna!Jutro kupie szparagi i na pewno zrobie,bo teraz w Leclercu promocja po 5.99 zl za peczek szparagow :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś w tym roku wcale nie ciągnie mnie do szparagów, nie wiem czy to dobrze czy źle, bo jeżeli ich w tym roku nie spróbuję to nie będę narzekać na kończący się sezon :)Przepis bardzo pomysłowy. Moja mama wciąż trzyma się zdania, że dania wegańskie są nijakie. Muszę pokazać jej Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybór warzyw jest ogromny i nie musisz jeść szparagów, żeby korzystać z sezonu ;)

      Usuń
  9. Ja też korzystam z sezonu na szparagi, jak mogę :> I też mam takie odczucie,że mogłabym bez nich żyć, ale sezon rzeczywiście niemiłosiernie krótki, więc trzeba działać :D
    Bardzo fajna sałatka, te orzechy włoskie i szparagi razem mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam dwa podejścia do szparagów, ale nie wywołały na mnie większego wrażenia. Ciekawi mnie jak smakuje czarna soczewica. Jak dotąd miałam styczność jedynie z czerwoną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę podobnie jak czerwona, ale czuć w niej takie jakby lekko fasolowe nuty ;)

      Usuń
  11. Szparagów próbowałam raz..i niestety nie zjem ich już nigdy więcej 😣😝 Jakoś nie przypadły mi do gustu. Zdecydowanie wolę zwykłą fasolkę szparagową 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Przeapetyczny miks :) Zaciekawiłaś mnie tą czarną soczewicą, o której słyszę chyba pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię czarną soczewicę. Sałatka musiała być naprawdę pyszna. Kasza gryczana super się komponuje z takimi propozycjami. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś nienawidziłam, polubiłam u rodziców byłego chłopaka, więc gdzieś pod koniec gimnazjum. W tej chwili mogę napisać, że nie jadłam już kilka lat (co najmniej 9!), a kupić się boję, żeby nie trafić na te wyjątkowo i wstrętnie łykowate. Ughr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku jeszcze na łykowate nie trafiłam, ale nigdy nic nie wiadomo :/

      Usuń
  15. Ja nie jem szparagów, jakoś tak. Za soczewicą nie przepadam. Ale sałatka prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś zaczniesz korzystać ze szparagowego sezonu :)

      Usuń
  16. No no, lepiej być nie może :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Obłędna! Muszę kiedyś zrobić podobną, bo kocham szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Może po takij sałatce przekonałabym się do szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gdybyś tylko dodawała wcześniej przepis to bym z chęcią zrobiła. *,*

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda naprawdę obłędnie. Nigdy wcześniej nie próbowałam podobnej sałatki ze szparagami więc chętnie wypróbuję i wprowadzę ją do swojego menu :) A tak poza sałatką to dodam jeszcze, że prześliczna jest ta miseczka. Od razu wpadła mi w oko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. kocham szparagi i korzeń pietruszki <3 mniaaam! Mogłabym jeść, jeść.. może sama skusze się na takie połączenie, ale bez soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. cudownie wygląda :D a te naczynka to masz po prostu prześliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. nigdy nie próbowałam czarnej soczewicy, różni się jakoś bardzo w smaku od zielonej? szparagów nadal nie próbowałam choć dziś już sięgałam po małą wiązkę ale były takie jakieś brzydkie obeschnięte więc dałam sobie spokój. za to kasza gryczana niepalona to moje odkrycie i zdecydowany faworyt w całym 2016 roku, aż mnie dziwi że wcześniej nie miałam o jej istnieniu pojęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się różni, ale smak jest zbliżony.
      Kaszę niepaloną też odkryłam niedawno, ale ciągle wolę jaglaną :)

      Usuń
  24. Aniu pyszna propozycja, chętnie bym zabrała taką sałatkę jutro do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda bosko :) musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetna sałatka. Zaintrygowała mnie czarna soczewica, z którą jeszcze ani razu nie miałam styczności;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam szparagi, piękna sałatka :) i bezglutenowa, więc z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...