środa, 26 listopada 2014

Na dobry początek - gofry gruszkowe z orzechami i gorzką czekoladą


Gofry to chyba moje ulubione śniadanie. Można je zrobić na tak wiele sposobów i za każdym razem wychodzą inne. I wcale nie muszą być niezdrowe i pokryte grubą warstwą bitej śmietany (chociaż i takie mają swój urok). Już jakiś czas eksperymentuję z ciastem na gofry - nie używam mąki pszennej, ale zastępuję ją różnymi innymi składnikami.
Z tego przepisu wychodzą znakomite - chrupiące i idealnie słodkie (mimo iż nie dodaję do nich cukru, to sprawę załatwia gruszka). Możecie dodać do ciasta także rodzynki lub ulubione orzechy, również doskonale pasują :)

Gofry gruszkowe z orzechami i gorzką czekoladą
Składniki na  3 - 4 gofry
  • 3 łyżki (35g) płatków owsianych lub mąki owsianej*
  • łyżka (10g) mąki kokosowej
  • łyżka (10 - 15g) mąki ryżowej
  • łyżka poppingu z amarantusa (opcjonalnie)
  • nie za duże jajko**
  • pół szklanki (ok. 100ml) dowolnego mleka (użyłam domowej roboty mleka kokosowego)
  • łyżeczka oleju kokosowego (może być rzepakowy)
  • pół gruszki
  • rządek gorzkiej czekolady (ok. 15 - 20g)
  • kilka orzechów włoskich
* na diecie bezglutenowej należy użyć płatków bezglutenowych
** na diecie wegańskiej można zastąpić mieszaniną siemienia lnianego z gorącą wodą. W gofrownicy o dużej mocy wyjdzie na pewno. W tej o gorszej mogą być problemy i wtedy gofry należy dłużej piec. Zbyt szybkie wyjęcie grozi całkowitym rozwarstwieniem gofrów (choć i tak smakują pysznie, ale efekt wizualny przytłacza :P)

Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, połączyć z mąką kokosową i ryżową. Do mąk dodać żółtko, mleko, olej oraz pół gruszki startej na dużych oczkach tarki (pozostałą połowę zjeść w między czasie), całość dokładnie wymieszać i odłożyć na kilka minut. W tym czasie ubić białko jaja na pianę, po czym delikatnie wmieszać do masy „gofrowej”. Piec w gofrownicy, w zależności od jej mocy od 3 do 8 minut. Po upieczeniu gofry posypać posiekaną gorzką czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi.


Wartość odżywcza:
556kcal
Białko: 17g
Węglowodany: 64,8g
Tłuszcz: 27g

5 komentarzy:

  1. O witaj ;)
    Goofry też uwielbiam, a takie połączenie jak u Ciebie to już bóstwo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie:) A swoją drogą czy ja nie mam u Ciebie jakichś zaległych gofrów;)?
    Blog bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie, aczkolwiek mogę Ci zrobić kiedy tylko będziesz chciała :P

      Usuń
  3. o mamo naprawdę ulubione? I jeszcze chrupiące? Mi jeszcze nigdy takie nie wyszły, a jeśli jakimś cudem tak, to za chwilke robiły się gumowate i ciapowate :/ Spróbuję zrobić z twojego przepisu to w końcu może mi wyjdą ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz gruszkowe robię trochę inaczej i zapewne niedługo dodam przepis unowocześniony :p

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...