wtorek, 19 grudnia 2017

Świąteczne mini owsianki z makowym nadzieniem

Chociaż makowca z prawdziwego zdarzenia nigdy sama nie upiekłam, mak to jeden z produktów bardzo kojarzący mi się ze świętami. I w zasadzie nie wiem dlaczego, bo w moim domu nie robiło się w tym czasie ciast z makiem czy kutii, i chyba dopiero dwa lata temu przygotowałam pierwszy raz domową masę makową... W tym roku podtrzymałam tę tradycję i ukręciłam bakaliową mieszaninę, z której część trafiła do owsiankowych muffinek. 

Z kilku zdrowych składników stworzyłam bogato nadziane makiem owsianki. Za sprawą masła orzechowego zyskały arachidową nutkę, a użyte owoce wniosły sporo słodkości. Pełna bakalii masa makowa uświetniła wnętrza wegańskich wypieków, wzbogacając je przy okazji w wartościowy tłuszcz i mnóstwo składników mineralnych - mak w końcu słynie z wysokiej zawartości wapnia. Pysznie napakowane owsianeczki sprawdzą się idealnie na przedświąteczne śniadanie lub podwieczorek - mnie pomogły na chwilę poczuć klimat zbliżających się świąt ;)


Mini owsianki z makowym nadzieniem
Składniki na 8 sporych sztuk:
Nadzienie makowe
(z tych proporcji wyszedł mi pełny słoiczek masy makowej, do muffinek wystarczy zrobić z połowy porcji)
  • 100g mielonego maku
  • ok. 120ml wrzątku
  • 2 łyżki syropu kokosowego (lub 1 czubata miodu)
  • łyżka cukru trzcinowego (użyłam Muscovado, ale każda inna substancja słodząca się sprawdzi)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść z grubsza posiekanych orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Mak zalać wrzątkiem i podgrzewać wszystko chwilę, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać syrop kokosowy, cukier, cynamon, aromat i dalej podgrzewać (ok. 10 minut). Na koniec dołożyć bakalie, dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze 2 - 3 minuty i odstawić do wystudzenia i przeniknięcia się smaków. 

Masa owsiana
  • 150g płatków owsianych
  • gorąca woda
  • ok. 100ml mleka roślinnego lub zwykłego (użyłam sojowego lekko słodkiego)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • dojrzały banan
  • jabłko (użyłam szarej renety)
  • łyżka ksylitolu

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem do napęcznienia. Banana zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub zblendować), jabłko zetrzeć na grubszych oczkach. Napęczniałe płatki wymieszać z owocami, mlekiemksylitolem i masłem orzechowym

Naszykować foremki do muffinek (użyłam sylikonowych) i na dno każdej wykładać po czubatej łyżce masy owsianej (rozprowadzić ją też lekko po bokach - masa jest gęsta), w środku umieścić czubatą łyżeczkę masy makowej i całość przykryć łyżką masy owsianej. Wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 - 20 minut

35 komentarzy:

  1. świetny przepis, fajnie zabrać je do pracy i poczuć święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym tylko lubiła owsianki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Makoholiczka ze mnie, więc oczywiście wersja w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudownie to sobie wymyśliłaś. Chętnie wypróbuję. Na Święta nie zdążę, ale po nowym roku takie babeczki z lunchboxa będą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Że też nie wpadłam na to wcześniej :D Super pomyśł na owsiankę w zimowym klimacie. Ja to samą masę makową bym wyjadła 😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadłam przed chwilą mały słoik masy, którą zabrałam do pracy - cudo :D

      Usuń
  6. Ta mini owsianka prezentuje się tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Telepatia! Też upiekłam muffiny nadziane masą makową haha! Jednak moje nie były owsiane. Może mała wymiana? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. oj szkoda że nie mam piekarnika, bo babeczki smakowite napewno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają i z pewnością smakują obłędnie ;) do masy dodałbym tylko jeszcze dwa składniki rum i pomarańcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tych dwóch składników nie lubię w żadnych masach - pomarańczę jeszcze jakoś bym zniosła, ale z rumem to już bym nie zjadła :P

      Usuń
  10. Wyglądają smakowicie;)

    Zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie urocze :) Podoba mi się strasznie ten pomysł z nadzieniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak bardzo pasuje do wszelkich owsianek, nie tylko pieczonych :)

      Usuń
  12. To musi byc pyszne, mke jadłam jeszcze czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja lubie takie rzeczy, w sam raz nawet żeby wziąć do pracy na przerwe! Dzięki za przepis ♥ Ściskam mocno!!

    OdpowiedzUsuń
  14. O, jakie one muszą być pyszne! Świetna alternatywa dla makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł! Przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis :) Uwielbiam zdrowe słodkości w wersji mini :D

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie wprost przeciwnie, kutia była zawsze i chyba rzucałam się na nią najbardziej ze wszystkich. Pamiętam jedne święta, podczas których byłam tak przeżarta, że aż mnie bolał żołądek i musiałam się położyć. Jak się położyłam, uznałam, że jeszcze trochę wcisnę. I zabrałam się za wykańczanie kutii, którą mama zawsze robiła w ogromnej szklanej misce sałatkowej. Niestety po byłam bliska płaczu, bo bolało już nie na żarty.

    Od paru lat zamiast kutii są kluski (łazanki) z makiem, na dodatek duuużo mniej, bo je je już tylko mama (jedna córka weganka, a druga na wiecznej diecie ;)). Czasem mówi, że zrobiłaby też bułkę maczaną w mleku i z masą makową, ale na mówieniu się kończy.

    Makowce są obowiązkowo, ale takie bez ciasta. Niemal 100% masy makowej z dodatkami + polewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja nie miałam okazji przejeść sie kutią :D
      Zresztą nie wiem, czy gdybym u kogoś zastała kutię z nieznanych składników, to bym jadła - wolę znać skład tego, co jem :D
      Taka bułka maczana w mleku brzmi super :)

      Miałam robić makowca bez ciasta, ale już za duzo tego wszystkiego, mam masę makową ;)

      Usuń
  18. Nie dość, że owsianka kusi to jeszcze to makowe nadzienie :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Płatków owsianych z makiem jeszcze nie próbowałam łączyć, ale zapowiada się pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten przepis jest warty przygotowania. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...