środa, 7 stycznia 2015

Jednopatelniowe spaghetti z warzywami i ciecierzycą


To danie przypomina trochę kaszę jaglaną z warzywami i ciecierzycą z tego przepisu - przyrządza się je tak samo prosto, a do przygotowania w zupełności wystarczy jedna patelnia, dzięki czemu mamy mniej zmywania :) Wymyśliłam je  jakiś czas temu, jak chciałam zrobić warzywne spaghetti, a garnek, w którym miałam gotować makaron został zajęty przez ugotowaną poprzedniego dnia zupę (a wtedy posiadałam tylko 1 garnek :P). No i wpadłam na pomysł, że przecież makaron można ugotować wraz z warzywami na patelni, wystarczy tylko przełamać go na pół, żeby się zmieścił :) I byłam bardzo zadowolona z efektu - danie niczym nie różniło się od standardowo przyrządzanego spaghetti, co może potwierdzić moja siostra,  która także  z tej metody korzysta do dziś :) Oczywiście jeśli chcecie, żeby makaron był długi, jak być powinien, można ugotować go osobno - tak czy siak, danie wychodzi przepyszne :)

Ja do tego typu dań zawsze dodaje mnóstwo różnych warzyw, w zależności od tego, jakie akurat posiadam. Chyba wszystkie warzywa jakie istnieją będą tutaj doskonale pasować :) Można także użyć gotowych mieszanek warzyw na patelnię (tak zawsze robi moja siostra, która na koniec dodaje jeszcze mozzarellę). Zamiast ciecierzycy często używam czerwonej soczewicy, którą wrzucam na patelnię wraz z warzywami. W szybki sposób mamy pyszne i zdrowe, pełne składników odżywczych danie :)

Jednopatelniowe spaghetti z warzywami i ciecierzycą
Składniki na 1 dużą porcję:
  • 50g makaronu spaghetti (użyłam kukurydzianego)
  • 50g (3 łyżki) ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki) lub innych strączków
  • pół  marchewki
  • pół pietruszki
  • pół cukinii
  • 1/3 papryki
  • garść brukselek
  • kawałek dyni
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 2 - 2,5 szklanki wody
  • 5 - 6 łyżek (ok. 100g) sosu pomidorowego (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, ale zimą, z racji ich wątpliwego smaku wolę gotowe sosy; zawsze wybieram te bez konserwantów o jak najlepszym składzie, a mój ulubiony to neapolitański firmy ener bio z Rossmana :P)
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżka mrożonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku (ja już nie dodaję, bo sos jest jak dla mnie wystarczająco słony)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, na który wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku - podsmażyć chwilę po czym zalać wodą (ilość zależy od wielkości patelni, ale powinno być jej tyle, aby po dodaniu warzyw, mogły one swobodnie w niej "pływać", żeby starczyło także na ugotowanie makaronu - ja wlałam ok. 2 szklanki). Gdy woda się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, dynię, paprykę, brukselkę i przyprawy i dusić całość przez ok. 15 minut (do wstępnego zmięknięcia). Następnie dodać pokrojoną cukinię, ciecierzycę i przełamany na pół makaron - gotować wszystko do miękkości makaronu, który w międzyczasie powinien wchłonąć całą wodę (ale niekiedy ciężko jest wyczuć ile wody będzie potrzebne i lepiej wlać więcej, a na koniec nadmiar wylać - przed dodaniem sosu nie powinno być na patelni wody). Na koniec dodać sos pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać, a po przełożeniu na talerz można posypać natką pietruszki :)


Wartość odżywcza:
640kcal
białko: 27,8g
węglowodany: 110g
tłuszcz: 16,6g
błonnik: 25,5g

23 komentarze:

  1. Lubię takie makarony z dużą ilością warzyw. A po tym poście szczególnie naszło mnie na spaghetti. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :-) wygląda pysznie, dużo kolorów i zdrowia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kiedyś taki właśnie makaron z samymi warzywami - jest bardzo smaczny i do tego to super lekkie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nigdy nie jadłam takiego spaghetti. Dziś właśnie kupiłam trochę warzyw, więc chętnie skorzystam z twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron kukurydziany jest naprawdę dobry :) Teraz ciągle męczymy go z makiem lub serem... generalnie na słodko. Jednak przyjdzie czas, że i takie warzywne danie też pojawi się na naszym stole ;)
    Tak w ogóle to dania jednogarnkowe są najlepsze! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam :) A makaron kukurydziany moim zdaniem z serem i dodatkami smakuje najlepiej (z makiem nie jadłam). Kiedyś często jadłam właśnie z serem, rodzynkami +orzechy :):)

      Usuń
  7. Uwielbiam spaghetti więc to zdecydowanie przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz nie wolno się zniechęcać :) Czasami nie zawsze wszystko wychodzi po naszej myśli ale trzeba próbować do skutku :)

    A spaghetti wyglada obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie jednopatelniowe dania są super!

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny i zdrowy obiad! tyle dobra na jednej patelni, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale trafiłam, akurat jutro robię spaghetti, może czas się skusić na wersję wegetariańską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam spróbować, z ciecierzycą naprawdę świetnie smakuje :) A ja do tej pory nigdy nie jadłam wersji mięsnej :P

      Usuń
  12. Robiłam dzisiaj i wyszło PYSZNE, lepsze od niejednej mięsnej wersji !! :) Od 7 dni jestem wegetarianką i dotąd nie myślałam, że obiad bez mięsa może być tak dobry :) Użyłam zwykłego makaronu pszennego, ale na następny raz kupię pełnoziarnisty. Pozdrawiam;) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie Ci smakowało :)

      Usuń
  13. Spaghetti w taki wykonaniu jest z pewnością nie tylko smaczne ale i pożywne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  16. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaskakująco fajna propozycja spaghetti innego niż tradycyjne ale bardzo smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...